Artikel top billede

Hackede virksomheder slår tilbage

I USA bruger nogle virksomheder nu illegale metoder for at gengælde hacker-angreb.

Krigen mellem hackere og virksomheder i cyberspace har fået en ny dimension. Ifølge Reuters er mange virksomheder i USA nu begyndt at slå tilbage for at hævne hacker-angreb. I nogle tilfælde har de selv hyret hackere for at gennemføre modangreb - selv om det er i strid med loven.

Tidligere var det nok at reparere skaderne fra et elektronisk indbrud og styrke sin sikkerhed for at beskytte mod nye angreb. Men i dag er det meget svært at beskytte sig, og virksomhederne vælger derfor nye metoder.

Det kaldes "active defense" eller "strike-back", og det tilbydes af firmaer som Crowdstrike, der har hyret den tidligere cybercrime-chef fra FBI, Shawn Henry.

Her tilbyder man en række specielle ydelser til sine kunder. Firmaet kan blandt andet plante falske filer og lokke hackeren på vildspor eller forsøge at finde frem til hackerens computer og starte et modangreb.

Crowdstrike-medstifter Dmitri Alperovich sagde forleden på Reuters Global Media and Technology Summit, at det er helt almindeligt, at virksomheder får udspioneret deres e-mail, når de forhandler om investeringer i Kina.

Det kan man udnytte ved at plante falske informationer og dermed lede sine partnere på vildspor.

Facebook går foran med sin gabestok

Men andre sikkerheds-eksperter advarer om, at en aggressiv fremfærd mod hackerne er for risikabel og kan udløse nye angreb, ligesom det kan ramme de forkerte.

"Det giver ingen mening fra et forretningsmæssigt synspunkt, og det kan ikke føre til et positivt resultat," siger John Pescatore, der er ansvarlig for internet-sikkerhed hos Gartner.

Det er Facebook, der har dannet model for en mere offensiv strategi mod hackere. I januar satte Facebook navne på fem mænd, der menes at stå bag Koobface-ormen. Den havde på et tidspunkt inficeret mere end 800.000 computere. En del af materialet om de fem mænd blev ironisk nok samlet på netop Facebook.

Her valgte man altså at bruge internettet som gabestok for hackerne. Men nogle virksomheder har altså valgt at tage mere drastiske metoder i brug, og det sker måske med myndighedernes stiltiende accept. Det amerikanske Department of Homeland Security har allerede luftet tanken om at tillade "proaktive" angreb fra den private sektor.

Crowdstrike vil ikke direkte anbefale at overtræde loven ved at gengælde hacker-angreb, men firmaet linker selv til Reuters-artiklen fra sin hjemmeside. Her bliver Shawn Henry citeret for at sige, at man ikke blot skal slukke branden - man skal også ramme brandstifteren. Derfor er de private virksomheder nødt til at slå tilbage.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere