Artikel top billede

Lancering: Windows Phone 8 vil have dit SIM-kort

Få dage efter Windows 8 lanceringen er Microsoft parat til endnu en omgang. Nu gælder det Windows Phone 8. Mød det farvestrålende system, som kan udfordre Android og iOS.

Lancering: Windows Phone 8 vil have dit SIM-kort

Det er den klassiske historie om den rige, men ufølsomme, fyr der har det hele. Men en dag ramler det sammen. De sultne rivaler møver sig ind, og vores hovedperson står på gaden uden andet end sit skinnede Hugo Boss jakkesæt og en svag 80'er duft af Paco Rabanne. Kun opsat på én ting: At komme tilbage.

Det er historien om Odysseus, der brugte 10 år på at komme hjem. Lidt mindre højtravende er det Eddie Murphy i "Bossen og bumsen" fra 1983.

Og det er helt klart historien om Microsoft, som ejede markedet for håndholdte enheder for blot få år siden med deres Pocket PC-system, men som efter fejltrin efter fejltrin gik fra en markedsandel på 42 procent i 2007 til en markedsandel på 3 procent i 2011. De forlod i realiteten banen og efterlod målet helt frit for konkurrenter som Apple og Google.

Konkurrenternes første smartphones med iOS og Android var ikke uden fejl, men når den sidste version af Windows Mobile efterlod brugeren klinisk deprimeret efter få uger med systemet, så skulle der ikke meget til at lykkes.

En dag vil nogen nok skrive bogen om, hvad der egentlig skete i Microsofts tabte år, da de stoppede udviklingen af mobil- og internet-tjenester, netop som konkurrenterne fattede pointen. Indtil da må vi bare glæde os over, at softwaregiganten er tilbage med en udfordrer til både Android og iOS.

Tæt Windows-integration skal vinde kunder

Systemet, der skal vinde forbrugere og business kunder tilbage, er Windows Phone 8 - og det er ikke en tilfældighed, at det lanceres få dage efter Windows 8. For mens MacOS og iOS mest er knyttet sammen på Tim Cooks powerpoints, så er Windows og Windows Phone tættere integreret i både design og data.

Microsoft stærkeste argument er nok den nemme integration med Microsofts dominerende Windows-styresystem. Det vil sige, at din Windows Phone 8-telefon er forbundet med SkyDrive, som forbinder ikke kun billeder, men også Office-dokumenter mellem dine enheder. Så arbejder du på et dokument på din pc, vil din telefon huske, hvor du kom til, når du åbner filen på vejen hjem i toget.

Tager du fotos med smartphonen, ryger de desuden samtidig afsted i fuld opløsning i SkyDrive, så du altid har en backup. Du får desuden lidt plads at starte op med, for SkyDrive leveres med 7 gigabyte gratis - der dog kunne være bedre, for SkyDrive startede på 25 gigabyte, men Microsoft har skruet ned for den.

Har du desuden en Xbox 360 i hjemmet, kan du dele indhold mellem både din telefon, din Windows 8-pc og din Xbox.

Læs også: Windows 8 gør mediecenter til konge i stuen

Live apps gør Windows Phone 8 unikt

Ethvert styresystem med respekt for sig selv kan i dag jonglere med apps. Men det som gør Windows Phone 8 (og delvist forgængeren i version 7) unikt, er brugen af tiles - eller fliser - hvor programmerne kan hive informationer ud til brugerens start- eller oversigtsskærm.

Det lyder måske ikke af så meget, men efterhånden som vores telefoner og tablets overtager meget af den bærbare pc's rolle, bliver pladsen trang på en 4-tommer skærm. Samtidig vil vi gerne have et nemt overblik, som ikke skal belastes af alt for mange informationer.

Løsningen er tiles, hvor for eksempel kamera-programmets knap skifter mellem de seneste billeder, der er taget, eller kontakt-app'en skifter mellem kendte ansigter. Helt på samme måde som Windows 8 benytter sit Metro-brugersystem, som både er touch-venligt og baseret på de levende og skiftende fliser.

Android har lidt af det samme med sine Widgets, som kan vise indhold på forsiden, men ingen gør det helt som Windows Phone.

Med Windows Phone 8 får lås-op-skærmen også live apps. Det lyder måske ikke af noget særligt, men prøv at tæl hvor mange gang i løbet af dagen du lige trykker på tænd-knappen for at se, hvad klokken er - og så med Windows Phone 8 også lige får et rids af, hvad der er sket siden sidst. Microsoft kalder det "glanceable UI" - eller hvad der bedst oversættes med en 1-kigs brugerflade.

Den mest personlige (og børnevenlige) smartphone

Konkurrencen på smartphone-markedet er benhård, og konkurrenterne viser ikke nåde. Windows Phone 8 skal derfor levere noget unikt for at slå igennem, og det var tydeligt, at Microsoft i deres lancering lagde vægt på, at netop deres system kan tilpasses netop dig.

En af de muligheder for personalisering, som Microsoft, der ejer aktier i Facebook, har valgt, er en særlig Facebook-integration. Integrationen sørger for, at dine seneste Facebook-billeder bliver vist direkte på din læse-skærm.

En anden tilpasning er muligheden for med din telefon at skabe såkaldte rooms, hvor du kan have alt fra fælles lister og kalenderaftaler samt billeder. Hvem der har adgang til hvilke data styrer du.

Børnesikring = sikring mod børn

Særligt fokus lagde Microsoft også på børnesikringsfunktionerne i Windows Phone 8. Sikringen går dog ikke så meget ud på at sikre børnene mod telefonen, men snarere at sikre din telefon og data mod små pilfingre.

Microsoft kalder selv funktionen for "Kids corner" og definerer det som et område, hvor dine børn kan lege med din telefon uden at ringe til pinlige numre i din telefonbog eller bestille room service på et hotel i Hong Kong ved at trykke tilfældige sjove tal på telefonen. Kids corner kan i øvrigt tilpasses efter graden af hærge/trykkelyst hos familiens yngste.

Microsoft fremhævede i sin præsentation også Skype, som i anledning af Windows Phone 8 lanceringen kommer i en ny version. Den nye version af Skype bruger efter sigende færre ressourcer og dræner ikke batteriet, når det ligger i baggrunden.

I det hele taget er Skype dybt integreret i telefonen, ligesom iMessage er indbygget i iPhone - og begge dele er en finger i øjet til mobilfirmaer som TDC, Telia og Telenor, der lever af, at du taler i din telefon over det normale GSM-net i stedet for at føre samtaler over din billige datapakke.

Tre topmodeller til høje priser

Både Nokia, Samsung og HTC er klar med nye Windows Phone 8 topmodeller.

Vi fik derfor lov til at prøve kræfter med de meget forskellige telefoner Nokia Lumia 920, Samsung Ativ S og HTC 8X. Alle tre telefoner i den dyre ende med prismærkater på over 4.000 kroner ved lanceringen.

Nokia, som var til stede ved lanceringen, fortalte, at flagskibet Nokia 920 kommer til salg i løbet af november til cirka 4.700 kroner, mens HTC's repræsentant fremviste HTC 8X. 8X kan købes fra starten af november for omkring 4.300 kroner.

Samsungs Ativ S, som måske var den vi oplevede lå bedst i hånden, kommer også til salg i løbet af november. Her ser prisen også ud til at lande på over 4.000 kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere