Artikel top billede

Chip-chok fra AMD: Nu bygger vi en ARM-processor

Den første server-processor med ARM-teknologi fra AMD kommer i 2014.

Der har længe været spekulationer om, at AMD vil bruge ARM-teknologien i sine processorer. I juni kom AMD med de første hybrid-processorer, hvor der også er plads til ARM-kerner. Men her er der tale om specielle løsninger, hvor ARM-kernerne skal overtage særlige opgaver. Nu har AMD annonceret, at man vil udvikle rigtige 64-bit processorer med ARM-teknologi.

I første omgang er der tale om processorer til server-markedet, men senere kan der også blive tale om ARM-processorer til almindelige computere. I sin pressemeddelelse fortæller AMD, at man vil sælge ARM-chips til "flere markeder". Den første skal være klar i 2014.

AMD har hentet sin teknologichef Mark Papermaster hos Apple, hvor man også bruger ARM-teknologi i sin iPhone og iPad.

Tidligere i denne måned kunne AMD præsentere en ny processor til Windows-baserede tablet-pc'er. Den bruger stadig x86-teknologi og er en konkurrent til Intels tablet-processorer.

Den store udfordring for begge er at vise, at de kan måle sig med ARM-chips, som længe har domineret både inden for smartphones og tablet-pc'er. Det ventes, at ARM også vil tage en stor bid af server- og pc-markedet i den kommende tid.

Sidste år kom HP med sine første ARM-baserede servere. HP samarbejder med firmaet Calxeda i Texas, som er delvist ejet af ARM.  Calxeda har startet det såkaldte Trailblazer-projekt, hvor man vil udvikle lavenergi-servere med tusindvis af ARM-kerner.

Sænker strømforbruget i datacentre

Den største fordel for ARM har altid været det lave strømforbrug. Det spiller en stor rolle i små mobile enheder, hvor batterilevetid er en helt afgørende parameter, men det betyder ikke så meget i almindelige computere.

I de gigantiske datacentre, som Google, Apple, Amazon og andre internet-giganter har konstrueret, spiller energiforbruget også en afgørende rolle - her er det typisk ikke prisen for hardwaren, der afgør, om datacenteret er profitabelt, men derimod det totale strømforbrug. Og det kan sænkes betydeligt med ARM-processorer.

Intel leverer stadig 90 procent af alle processorer til servere - et marked, der har en værdi på mere end 60 mia kr. om året.

ARM har tidligere indikeret, at firmaets lavenergi-chips i første omgang skal bruges i low-end-servere og senere anvendes i mere kraftige servere i high-end-klassen.

Meget tyder på, at ARM kan ramme Intel på et ømt punkt. Intels salg af processorer til servere udgør en vigtig del af selskabets forretning, mens pc-markedet stagnerer i den skarpe konkurrence med nye mobile enheder.

ARM blev stiftet i 1990 som et joint-venture mellem Acorn, Apple og VLSI. Selskabet fremstiller ikke selv chips, men udvikler kun designet i et modulært system baseret på en RISC-kerne. De enkelte licenstagere kan så udvikle deres System-on-a-Chip (SoC). Det er blevet til en stor succes for ARM.

IDC har tidligere forudsagt, at ARM vil erobre 15 procent af markedet for pc-processorer inden 2015.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere