Artikel top billede

Chip-chok fra AMD: Nu bygger vi en ARM-processor

Den første server-processor med ARM-teknologi fra AMD kommer i 2014.

Der har længe været spekulationer om, at AMD vil bruge ARM-teknologien i sine processorer. I juni kom AMD med de første hybrid-processorer, hvor der også er plads til ARM-kerner. Men her er der tale om specielle løsninger, hvor ARM-kernerne skal overtage særlige opgaver. Nu har AMD annonceret, at man vil udvikle rigtige 64-bit processorer med ARM-teknologi.

I første omgang er der tale om processorer til server-markedet, men senere kan der også blive tale om ARM-processorer til almindelige computere. I sin pressemeddelelse fortæller AMD, at man vil sælge ARM-chips til "flere markeder". Den første skal være klar i 2014.

AMD har hentet sin teknologichef Mark Papermaster hos Apple, hvor man også bruger ARM-teknologi i sin iPhone og iPad.

Tidligere i denne måned kunne AMD præsentere en ny processor til Windows-baserede tablet-pc'er. Den bruger stadig x86-teknologi og er en konkurrent til Intels tablet-processorer.

Den store udfordring for begge er at vise, at de kan måle sig med ARM-chips, som længe har domineret både inden for smartphones og tablet-pc'er. Det ventes, at ARM også vil tage en stor bid af server- og pc-markedet i den kommende tid.

Sidste år kom HP med sine første ARM-baserede servere. HP samarbejder med firmaet Calxeda i Texas, som er delvist ejet af ARM.  Calxeda har startet det såkaldte Trailblazer-projekt, hvor man vil udvikle lavenergi-servere med tusindvis af ARM-kerner.

Sænker strømforbruget i datacentre

Den største fordel for ARM har altid været det lave strømforbrug. Det spiller en stor rolle i små mobile enheder, hvor batterilevetid er en helt afgørende parameter, men det betyder ikke så meget i almindelige computere.

I de gigantiske datacentre, som Google, Apple, Amazon og andre internet-giganter har konstrueret, spiller energiforbruget også en afgørende rolle - her er det typisk ikke prisen for hardwaren, der afgør, om datacenteret er profitabelt, men derimod det totale strømforbrug. Og det kan sænkes betydeligt med ARM-processorer.

Intel leverer stadig 90 procent af alle processorer til servere - et marked, der har en værdi på mere end 60 mia kr. om året.

ARM har tidligere indikeret, at firmaets lavenergi-chips i første omgang skal bruges i low-end-servere og senere anvendes i mere kraftige servere i high-end-klassen.

Meget tyder på, at ARM kan ramme Intel på et ømt punkt. Intels salg af processorer til servere udgør en vigtig del af selskabets forretning, mens pc-markedet stagnerer i den skarpe konkurrence med nye mobile enheder.

ARM blev stiftet i 1990 som et joint-venture mellem Acorn, Apple og VLSI. Selskabet fremstiller ikke selv chips, men udvikler kun designet i et modulært system baseret på en RISC-kerne. De enkelte licenstagere kan så udvikle deres System-on-a-Chip (SoC). Det er blevet til en stor succes for ARM.

IDC har tidligere forudsagt, at ARM vil erobre 15 procent af markedet for pc-processorer inden 2015.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere