Artikel top billede

Nu kan du snakke på alle sprog

Med ny teknologi kan computeren oversætte din tale til et andet sprog mens du snakker.

Microsoft melder nu om et stort gennembrud inden for maskinoversættelse. Nu har man integreret forskellige opgaver som talegenkendelse, oversættelse og talesyntese i ét system, og det er lykkes at reducere fejlprocenten markant.

Det færdige resultat blev præsenteret af Microsofts forskningschef Rick Rashid forleden i Kina. Han stillede sig op på scenen og talte på engelsk, hvorefter det blev oversat med det samme til kinesisk - i hans egen stemme. Pludselig kan man altså holde en tale på et sprog, som man slet ikke forstår.

Det er Microsoft Research, der har udviklet teknologien bag. Den første opgave er at genkende det talte ord. Hidtil har selv de bedste systemer haft en fejlmargen på 20-25 procent på tilfældig tale. Men Microsoft har sammen med forskere fra universitetet i Toronto halveret denne fejlprocent. Ifølge Microsofts egen blog er der tale om det største gennembrud i talegenkendelse siden 1979.

Men det hjælper selvfølgelig også, at computerne er blevet meget hurtigere, og mange har efterhånden digitale assistenter som Siri i lommen, der også klarer talegenkendelse forbløffende godt.

Det næste skridt er selve maskinoversættelsen af teksten. Det er noget, man har arbejdet på i de sidste 60 år, og der er også opnået store fremskridt i den seneste tid. I dag kan søgemaskiner som Google og Bing tilbyde at oversætte websider på mange forskellige sprog.

I Microsofts demonstration har man oversat engelsk til kinesisk i to trin. Den første opgave er at finde den kinesiske genpart til hvert engelsk ord. Det er ikke så svært for en computer. Den anden er at bytte rundt på ordene, så der kommer en fornuftig kinesisk sætning ud af det. Denne opgave er langt sværere.

Det sidste element er så talesyntese - altså at læse teksten op. Her har man fodret systemer med flere timers lydoptagelser med den engelsksprogede taler - i dette tilfælde Rick Rashid - og kombineret det med optagelser af kinesisk tale. Det færdige resultat er, at det lyder, som om det er Rashid selv, der taler kinesisk.

Samtidig understreger Rashid, at systemet ikke er perfekt endnu. Der kan stadig opstå fejl, og nogle af dem kan være ret morsomme. Men han forventer, at man allerede om nogle få år vil være klar med et system, som helt vil fjerne alle sprogbarrierer.

Det ser ud til, at publikum giver ham ret. Der var stort bifald fra de 2.000 fortrinsvis kinesiske studerende efter hans maskinoversatte tale på Microsoft Research Asia's 21st Century Computing konference.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere