Artikel top billede

Sådan blev 270 millioner kroner stjålet med malware

En ny variant af Zeus-botnettet har plyndret mange europæiske netbank-kunders konti.

En rapport fra Check Point og Versafe fortæller hvordan en malware-kampagne kaldet Eurograbber har stjålet mere end 270 millioner kroner hos 30.000 europæiske netbank-brugere. De første angreb skete i Italien og spredte sig hurtigt til Tyskland, Spanien og Holland.

Eurograbber bruger en variant af Zeus-trojaneren, og der er tale om et meget avanceret angreb, hvor både computeren og mobilen bliver inficeret med malware.

Mange banker bruger to-faktor login, hvor brugeren skal indtaste et såkaldt TAN (Transaction Authentication Number) der sendes til mobilen. Men i dette tilfælde sørger trojaneren for at opfange beskeden og aflure koden.

Den mobile trojaner findes både til Android og Blackberry, og den har både inficeret private og firmabrugere.

Inficeringen starter med, at brugeren klikker på et "dårligt" link, som downloader en skræddersyet trojaner til computeren. Det kan enten ske når man surfer på nettet eller - mere sandsynligt - hvis man klikker på et link i en phishing-mail.

Når brugeren herefter forsøger at logge sig på sin netbank, træder programmet i aktion og åbner en dialogboks, hvor brugeren bliver bedt om at indtaste sit mobiltelefon-nummer.

Herefter bliver brugeren informeret om, at man skal gennemføre et "banking software security upgrade" ved at følge instruktioner som sendes til mobilen per sms. Denne besked indeholder et link til den såkaldte sikkerheds-opdatering, som i virkeligheden henter en variant af Zeus til mobilen.

Den har kun ét formål - at opfange beskeden fra banken med TAN-koden. Dermed kan angriberne både overvåge brugerens computer og mobiltelefon. Det sker med et netværk af command-and-control servere.

Ifølge rapporten har Eurograbber stjålet beløb på mellem 3.500 kr. og 1,8 mio. kr. fra den enkelte bankkonto.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Efter fem år med KMD: Banedanmark søger it-leverandør til kæmpeordre på 170 millioner kroner
Banedanmark søger it-leverandør, der skal stå for driften af alle organisationens administrative it-systemer, når KMD’s nuværende kæmpe-kontrakt udløber.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.