Artikel top billede

Sådan blev 270 millioner kroner stjålet med malware

En ny variant af Zeus-botnettet har plyndret mange europæiske netbank-kunders konti.

En rapport fra Check Point og Versafe fortæller hvordan en malware-kampagne kaldet Eurograbber har stjålet mere end 270 millioner kroner hos 30.000 europæiske netbank-brugere. De første angreb skete i Italien og spredte sig hurtigt til Tyskland, Spanien og Holland.

Eurograbber bruger en variant af Zeus-trojaneren, og der er tale om et meget avanceret angreb, hvor både computeren og mobilen bliver inficeret med malware.

Mange banker bruger to-faktor login, hvor brugeren skal indtaste et såkaldt TAN (Transaction Authentication Number) der sendes til mobilen. Men i dette tilfælde sørger trojaneren for at opfange beskeden og aflure koden.

Den mobile trojaner findes både til Android og Blackberry, og den har både inficeret private og firmabrugere.

Inficeringen starter med, at brugeren klikker på et "dårligt" link, som downloader en skræddersyet trojaner til computeren. Det kan enten ske når man surfer på nettet eller - mere sandsynligt - hvis man klikker på et link i en phishing-mail.

Når brugeren herefter forsøger at logge sig på sin netbank, træder programmet i aktion og åbner en dialogboks, hvor brugeren bliver bedt om at indtaste sit mobiltelefon-nummer.

Herefter bliver brugeren informeret om, at man skal gennemføre et "banking software security upgrade" ved at følge instruktioner som sendes til mobilen per sms. Denne besked indeholder et link til den såkaldte sikkerheds-opdatering, som i virkeligheden henter en variant af Zeus til mobilen.

Den har kun ét formål - at opfange beskeden fra banken med TAN-koden. Dermed kan angriberne både overvåge brugerens computer og mobiltelefon. Det sker med et netværk af command-and-control servere.

Ifølge rapporten har Eurograbber stjålet beløb på mellem 3.500 kr. og 1,8 mio. kr. fra den enkelte bankkonto.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere