Artikel top billede

Ny computermodel skal forhindre terrorangreb

Dansk forskningsprojekt skal udvikle software, som skal forhindre terrorangreb på den danske infrastruktur.

Højteknologifonden har netop bevilliget penge til ti nye danske forskningsprojekter, hvor universiteter og private virksomheder skal samarbejde om at udvikle teknologier, der kan hjælpe samfundet i de kommende år.

Et af de nye projekter er et computerprogram, som skal forudsige om danske overvågningssystemer er gode nok til at forhindre terrorangreb på landets infrastruktur. Det kan f.eks. være lufthavne, broer eller anlæg til kommunikation, hvor afbrydelser kan få alvorlige konsekvenser.

For at beskytte de kritiske dele af et lands infrastruktur anvendes overvågnings-systemer med mange forskellige sensorer, som radar, passiv IR, seismiske følere, mikrobølge og kamera tracking, der kan opsamle vidt forskellige data om personers færden i et område. Dette kaldes også for CIP (Critical Infrastructure Protection).

Data fra de forskellige sensorer køres sammen for at danne et præcist billede af personers færden. Det nye projekt, der er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Terma, skal udvikle en computermodel som kan afprøve forskellige scenarier virtuelt for sikkerhedsbrister når man bruger eksisterende sensorsystemer. Det skal hjælpe med at finde og lukke sårbarheder i sådanne systemer.

Fremtidens mobilnet

Et andet af de nye projekter skal forbedre fremtidens smartphones. De danske forskere vil finde nye muligheder for at udnytte potentialet i de nyeste 4G LTE netværk.

En af udfordringerne er, at 4G LTE teknologien i høj grad er baseret på at genanvende de samme ressourcer i frekvens og tid. Det fungerer fint, så længe det er relativt få brugere, der skal deles om ressourcerne, men når antallet af brugere stiger, vil det store genbrug af ressourcerne medføre en betydelig mængde interferens, som forstyrrer og forringer forbindelsen.

"Den opnåelige datahastighed i 4G LTE vil ofte være begrænset af interferens, så produkterne slet ikke udnytter det potentiale som 4G LTE bringer med sig," siger senior specialist Lars Christensen fra Renesas Mobile Europe.

Det betyder, at fremtidens brugere kan risikere at den faktiske hastighed er noget lavere end det, der bliver lovet. Derfor går Renesas nu sammen med Aalborg Universitet i et projekt, hvor målet er at få løst nogle af problemerne, så det fulde potentiale i 4G-nettet kan udnyttes.

"Forskning i trådløs kommunikation er accelereret kraftigt det seneste årti, hvilket har affødt mange banebrydende koncepter, såsom mobiltelefoner med mere end én antenne. Det teoretiske potentiale er enormt, men 4G LTE teknologien udnytter det ikke til fulde. I dette projekt vil vi udvikle og tilpasse kommunikations-teknologierne til funktioner i nye produkter der bruger mobilnettet," siger Petar Popovski, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

Bedre batterier

Blandt de ti nye forskningsprojekter er også billigere og bedre lithium-ion-batterier til elbiler. Haldor Topsøe er gået sammen med Aarhus Universitet om at udvikle nye elektrodematerialer til lithium-ion batterier, som har stor energitæthed, og som frem for alt er så billige at fremstille, at det for alvor kan rykke på markedet.

Materialerne kan for eksempel blive til ved hjælp af uopløselige nanopartikler der dannes, når flere kemiske stoffer blandes og udsættes for højt tryk og temperatur.

Batterierne skal primært bruges i el- og hybridbiler, men der er også et meget stort marked for at udvikle billige stationære batterier, som effektivt kan lagre sol- og vindenergi i meget store mængder.

I et andet projekt arbejdes der med et samlet datasystem, som skal sikre at fly ikke bliver forsinket. I behandlingen af et fly der lander og skal lette med nye passagerer, kræver det 15-25 individuelle processer, som skal koordineres.

Med en samlet platform, der lynhurtigt kan samle og analysere den information, som kommer fra de forskellige flyselskaber og operatører, kan der spares mange minutter ved den enkelte flyvning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
“Holdningen er tilsyneladende, at it ikke har indflydelse på medarbejdertilfredshed”
"Når jeg ser, hvor meget man går op i indretning og arkitektur for at give medarbejderne de bedst tænkelige fysiske rammer, undrer det mig, at man ikke gør det samme, når vi leverer software til dem."
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”