Artikel top billede

Ny computermodel skal forhindre terrorangreb

Dansk forskningsprojekt skal udvikle software, som skal forhindre terrorangreb på den danske infrastruktur.

Højteknologifonden har netop bevilliget penge til ti nye danske forskningsprojekter, hvor universiteter og private virksomheder skal samarbejde om at udvikle teknologier, der kan hjælpe samfundet i de kommende år.

Et af de nye projekter er et computerprogram, som skal forudsige om danske overvågningssystemer er gode nok til at forhindre terrorangreb på landets infrastruktur. Det kan f.eks. være lufthavne, broer eller anlæg til kommunikation, hvor afbrydelser kan få alvorlige konsekvenser.

For at beskytte de kritiske dele af et lands infrastruktur anvendes overvågnings-systemer med mange forskellige sensorer, som radar, passiv IR, seismiske følere, mikrobølge og kamera tracking, der kan opsamle vidt forskellige data om personers færden i et område. Dette kaldes også for CIP (Critical Infrastructure Protection).

Data fra de forskellige sensorer køres sammen for at danne et præcist billede af personers færden. Det nye projekt, der er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Terma, skal udvikle en computermodel som kan afprøve forskellige scenarier virtuelt for sikkerhedsbrister når man bruger eksisterende sensorsystemer. Det skal hjælpe med at finde og lukke sårbarheder i sådanne systemer.

Fremtidens mobilnet

Et andet af de nye projekter skal forbedre fremtidens smartphones. De danske forskere vil finde nye muligheder for at udnytte potentialet i de nyeste 4G LTE netværk.

En af udfordringerne er, at 4G LTE teknologien i høj grad er baseret på at genanvende de samme ressourcer i frekvens og tid. Det fungerer fint, så længe det er relativt få brugere, der skal deles om ressourcerne, men når antallet af brugere stiger, vil det store genbrug af ressourcerne medføre en betydelig mængde interferens, som forstyrrer og forringer forbindelsen.

"Den opnåelige datahastighed i 4G LTE vil ofte være begrænset af interferens, så produkterne slet ikke udnytter det potentiale som 4G LTE bringer med sig," siger senior specialist Lars Christensen fra Renesas Mobile Europe.

Det betyder, at fremtidens brugere kan risikere at den faktiske hastighed er noget lavere end det, der bliver lovet. Derfor går Renesas nu sammen med Aalborg Universitet i et projekt, hvor målet er at få løst nogle af problemerne, så det fulde potentiale i 4G-nettet kan udnyttes.

"Forskning i trådløs kommunikation er accelereret kraftigt det seneste årti, hvilket har affødt mange banebrydende koncepter, såsom mobiltelefoner med mere end én antenne. Det teoretiske potentiale er enormt, men 4G LTE teknologien udnytter det ikke til fulde. I dette projekt vil vi udvikle og tilpasse kommunikations-teknologierne til funktioner i nye produkter der bruger mobilnettet," siger Petar Popovski, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

Bedre batterier

Blandt de ti nye forskningsprojekter er også billigere og bedre lithium-ion-batterier til elbiler. Haldor Topsøe er gået sammen med Aarhus Universitet om at udvikle nye elektrodematerialer til lithium-ion batterier, som har stor energitæthed, og som frem for alt er så billige at fremstille, at det for alvor kan rykke på markedet.

Materialerne kan for eksempel blive til ved hjælp af uopløselige nanopartikler der dannes, når flere kemiske stoffer blandes og udsættes for højt tryk og temperatur.

Batterierne skal primært bruges i el- og hybridbiler, men der er også et meget stort marked for at udvikle billige stationære batterier, som effektivt kan lagre sol- og vindenergi i meget store mængder.

I et andet projekt arbejdes der med et samlet datasystem, som skal sikre at fly ikke bliver forsinket. I behandlingen af et fly der lander og skal lette med nye passagerer, kræver det 15-25 individuelle processer, som skal koordineres.

Med en samlet platform, der lynhurtigt kan samle og analysere den information, som kommer fra de forskellige flyselskaber og operatører, kan der spares mange minutter ved den enkelte flyvning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere