Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Nu skal virksomheder tvinges til at melde hacker-angreb

Fremover kan virksomheder i en række brancher blive forpligtet til at rapportere hacker-angreb.

EU-kommissionen har nu for første gang fremlagt konkrete detaljer om sine planer for at indføre en form for meldepligt for hacker-angreb. Allerede sidste år fortalte EU-kommisær Neelie Kroes, at virksomhederne fremover skal tvinges til større åbenhed, når det gælder elektroniske angreb.

Nu har nyhedsbureauet Reuters fået fat i et strategipapir, som udpeger en række sektorer, hvor meldepligten skal gælde. Foruden banker og aktiemarkeder gælder det også for energi-, sundheds- og trafik-sektoren samt internet-udbydere og den offentlige forvaltning.

Det anslås, at der er omkring 44.000 virksomheder i de europæiske lande, som falder ind under de nye regler.

Målet er at beskytte den kritiske infrastruktur i EU mod angreb. Den frivillige selvregulering er ikke længere nok til at garantere it-sikkerheden, mener EU-kommissionen.

De nye regler skal indføres i løbet af de kommende måneder. Det betyder, at virksomheder i de pågældende sektorer bliver forpligtet til at melde større hacker-angreb til de nationale myndigheder. Et nyt European Cybercrime Centre, der netop er åbnet i Haag, skal koordinere it-sikkerheden på EU-niveau.

EU mener, at det er nødvendigt at reagere på det stigende antal angreb mod offentlige institutioner og virksomheder. Den tyske indenrigsminister Hans-Peter Friedrich har advaret om, at et moderne samfund kan lammes med angreb på energiforsyningen eller banker.

Men det er ikke alle virksomheder, der har lyst til at fortælle om hacker-angreb. Mange børsnoterede virksomheder frygter, at den negative omtale vil skade deres aktiekurs. Desuden frygter man, at det kan afskrække kunderne og dermed hjælpe konkurrenterne.

I USA har man allerede en lov, som skal forpligte selskaber til at fortælle om it-angreb. Forsynings-selskaber kan allerede få dagbøder for at fortie angreb, og den amerikanske handelsmyndighed har påbudt landets selskaber at oplyse om elektroniske indbrud.

Den amerikanske regering har også planer om at indføre en mere omfattende meldepligt, men den nye lovgivning er indtil videre strandet i kongressen.

I Tyskland arbejder regeringen på et forslag, som omfatter endnu flere brancher end EU's planer. Den tyske regering vil også forpligte medierne til at stramme op på sikkerheden og indføre beredskabsplaner, der skal godkendes af en central myndighed.

I sidste uge kunne den amerikanske avis New York Times fortælle, at man har været udsat for et meget omfattende hacker-angreb fra Kina.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kommunal IT-sikkerhed: Sådan håndterer du det mest effektivt
Hvordan sikrer du systemer og fortrolige data i den kommunale sektor trods begrænsede budgetter og en lang række krav til den digitale transformationsproces? Få et godt overblik her.