Artikel top billede

Nu skal virksomheder tvinges til at melde hacker-angreb

Fremover kan virksomheder i en række brancher blive forpligtet til at rapportere hacker-angreb.

EU-kommissionen har nu for første gang fremlagt konkrete detaljer om sine planer for at indføre en form for meldepligt for hacker-angreb. Allerede sidste år fortalte EU-kommisær Neelie Kroes, at virksomhederne fremover skal tvinges til større åbenhed, når det gælder elektroniske angreb.

Nu har nyhedsbureauet Reuters fået fat i et strategipapir, som udpeger en række sektorer, hvor meldepligten skal gælde. Foruden banker og aktiemarkeder gælder det også for energi-, sundheds- og trafik-sektoren samt internet-udbydere og den offentlige forvaltning.

Det anslås, at der er omkring 44.000 virksomheder i de europæiske lande, som falder ind under de nye regler.

Målet er at beskytte den kritiske infrastruktur i EU mod angreb. Den frivillige selvregulering er ikke længere nok til at garantere it-sikkerheden, mener EU-kommissionen.

De nye regler skal indføres i løbet af de kommende måneder. Det betyder, at virksomheder i de pågældende sektorer bliver forpligtet til at melde større hacker-angreb til de nationale myndigheder. Et nyt European Cybercrime Centre, der netop er åbnet i Haag, skal koordinere it-sikkerheden på EU-niveau.

EU mener, at det er nødvendigt at reagere på det stigende antal angreb mod offentlige institutioner og virksomheder. Den tyske indenrigsminister Hans-Peter Friedrich har advaret om, at et moderne samfund kan lammes med angreb på energiforsyningen eller banker.

Men det er ikke alle virksomheder, der har lyst til at fortælle om hacker-angreb. Mange børsnoterede virksomheder frygter, at den negative omtale vil skade deres aktiekurs. Desuden frygter man, at det kan afskrække kunderne og dermed hjælpe konkurrenterne.

I USA har man allerede en lov, som skal forpligte selskaber til at fortælle om it-angreb. Forsynings-selskaber kan allerede få dagbøder for at fortie angreb, og den amerikanske handelsmyndighed har påbudt landets selskaber at oplyse om elektroniske indbrud.

Den amerikanske regering har også planer om at indføre en mere omfattende meldepligt, men den nye lovgivning er indtil videre strandet i kongressen.

I Tyskland arbejder regeringen på et forslag, som omfatter endnu flere brancher end EU's planer. Den tyske regering vil også forpligte medierne til at stramme op på sikkerheden og indføre beredskabsplaner, der skal godkendes af en central myndighed.

I sidste uge kunne den amerikanske avis New York Times fortælle, at man har været udsat for et meget omfattende hacker-angreb fra Kina.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere