Artikel top billede

Symantec har fundet tidlig version af Stuxnet

Symantec har nu afsløret, at internet-ormen Stuxnet er meget ældre end hidtil kendt.

Det er måske verdens første rigtige cybervåben - og nu ser det ud til, at Stuxnet-malwaren har eksisteret mindst to år længere end det, som eksperterne havde troet indtil nu. Symantec har fundet det, der betegnes som Stuxnet 0.5.

En tidlig version, som opererede mellem 2007-2009 og havde en helt anden angrebsmekanisme end de meget kendte efterfølgere, som var designet til at afbryde berigelsen af uran i de iranske uranberigelses-faciliteter i Naranz.

Symantec fortæller, at Stuxnet 0.5 var designet til at lukke for de ventiler, som ledte hexaflourid-gas ind i de uranberigende centrifuger i Naranz, Iran.

"I 2010 blev Stuxnet kendt som den første software, der blev brugt som cybervåben. Der blev fundet spor i koden, som tydede på, at der kunne være andre versioner af Stuxnet med andre funktionaliteter. En af disse versioner, Stuxnet 0.5, er nu fundet, og giver os helt ny viden om udviklingen af Stuxnet," siger it-sikkerhedsekspert Peter Schjøtt fra Symantec.

Det er vurderingen, at Stuxnet 0.5 var i stand til at forårsage alvorlig skade på de ramte centrifuger og dermed sætte arbejdet med at berige uran tilbage.

Det antages, at de senere versioner af Stuxnet påvirkede operationerne i Natanz-faciliteterne, men det er uklart, om målet med Stuxnet 0.5 blev opnået. Med den nye viden om Stuxnet-projektet tyder meget på, at arbejdet med malwaren kunne være startet allerede i 2005 eller før.

Ligesom den mere kendte efterfølger var Stuxnet 0.5 en kompliceret malware, som det har krævet megen tid og store færdigheder at fremstille. Stuxnet 0.5 blev bygget på Flamer-platformen og indeholder stykker af den kode, som manglede i de senere versioner.

Hvis den oprindelige Stuxnet-orm faktisk var i stand til at lukke for ventilerne med hexaflourid-gas, kan det have udløst en eksplosion, skriver Bloomberg.

Stuxnet slap ud på nettet

Ifølge bogen "Confront and Conceal: Obama's Secret Wars and Surprising Use of American Power" blev Stuxnet skabt af USA og Israel som en del af en bølge af cyberangreb mod Iran under kodenavnet "Olympic Games". Det var præsident Obama selv, der gav ordre til angrebet.

Men en programmeringsfejl gjorde, at Stuxnet slap ud på nettet i sommeren 2010, og det førte til et krisemøde i det Hvide Hus.

"Skal vi slukke denne ting," spurgte præsidenten. Han frygtede, at ormen kunne forvolde større skade rundt omkring i verden. Men det blev besluttet, at angrebene skulle fortsætte, og flere nye versioner af ormen blev smuglet ind i Natanz. Det sidste angreb lammede omkring 1.000 af de 5.000 centrifuger, som Iran brugte til at berige uran.

Bogen bygger på en hel serie af interviews med anonyme personer, der har været involveret i operationen. Nogle af eksperterne mener, at angrebet har forsinket det iranske atomprogram med op til to år, men andre er mere skeptiske og konstaterer, at Iran allerede har uran til mindst fem bomber.

Efter angrebet har Iran oprustet i cyberspace, og landet kunne i 2011 triumfere over, at man havde fanget en amerikansk super-drone. Det er dog usikkert, om det skyldes et hacker-angreb på dronen eller bare en teknisk fejl.

Ifølge New York Times er en stor del af den meget komplekse Stuxnet-kode udviklet i Israel, men amerikanerne har bygget en kopi af industrianlægget Natanz for at teste ormen. Den blev smuglet ind i de iranske systemer helt tilbage i 2008, og den var så snedigt programmeret, at skaderne på centrifugerne først blev opdaget på et senere tidspunkt.

Men det gik galt i 2010, da en ingeniør koblede sin bærbare til centrifugernes kontrolanlæg og fik sin computer inficeret med Stuxnet. Den hoppede videre derfra ud på nettet. Stuxnet havde ellers en funktion, som skulle forhindre netop dette, men en fejl havde åbenbart sneget sig ind i koden.

Det menes, at efterfølgeren Duqu og super-virussen Flame er udviklet af de samme, som også har skabt Stuxnet. De nye oplysninger tyder altså på, at angrebene startede væsentligt tidligere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere