Artikel top billede

Linux-gruppe klager over Microsoft

Den spanske Linux-gruppe Hispalinux mener at Secure Boot blokerer den frie konkurrence på software-markedet.

En spansk sammenslutning af open source-brugere har afleveret en formel klage over Microsoft hos EU-Kommissionen. Den spanske gruppe Hispalinux mener, at Microsoft har gjort det sværere for brugere med Windows 8-computere at skifte til Linux og andre platforme. Det melder Reuters.

Sagen handler om det såkaldte UEFI Secure Boot, som er en forudsætning for at få computere certificeret til Windows 8. Hispalinux betegner Secure Boot som et "teknologisk fængsel for computere".

Gruppens formand Jose Maria Lancho, der også er advokat, har afleveret et klageskrift på 14 sider hos EU-Kommissionen i Bruxelles. Her hævdes det, at Secure Boot er en hæmsko for den frie konkurrence på software-markedet.

Der har tidligere været frygt for, at UEFI Secure Boot ville forhindre installation af alternative operativsystemer på Windows-computere. Men Microsoft kræver, at Secure Boot skal kunne deaktiveres på x86-computere.

Det skal blandt andet sørge for, at man kan installere ældre Windows-versioner. Dette krav findes dog ikke på ARM-computere med Windows RT.

Samtidig har Linux-fællesskabet taget teknologien til sig. Der findes nu to Microsoft-signerede bootloadere, Shim og Preloader.efi, der starter Linux på Secure Boot-systemer. De fleste større Linux-distributioner har nu understøttelse for Secure Boot eller får det snart.

Disse løsninger bygger dog på Microsofts signatur-tjeneste og derfor kører Free Software Foundation fortsat en kampagne mod Secure Boot.

Brugere, som vil installere deres egne hjemmebyggede operativsystemer, skal enten deaktivere Secure Boot eller selv skaffe en licensnøgle fra Microsoft.

Microsoft udtaler i en kortfattet kommentar, at man er overbevist om at Secure Boot overholder loven og er med til at beskytte kunderne.

Tidligere i denne måned har EU udstedt en bøde til Microsoft på hele 4,2 milliarder kroner, fordi selskabet ikke har levet op til en tidligere aftale om frit browservalg i Windows.  

Det er kun den sidste af flere EU-bøder til Microsoft. I de sidste ti år har EU samlet udstedt bøder for mere end 15 mia. kr. til softwaregiganten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Kom på flere e-handelsplatforme uden besvær – og sæt fart i dit salg!
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.