Artikel top billede

Linux-gruppe klager over Microsoft

Den spanske Linux-gruppe Hispalinux mener at Secure Boot blokerer den frie konkurrence på software-markedet.

En spansk sammenslutning af open source-brugere har afleveret en formel klage over Microsoft hos EU-Kommissionen. Den spanske gruppe Hispalinux mener, at Microsoft har gjort det sværere for brugere med Windows 8-computere at skifte til Linux og andre platforme. Det melder Reuters.

Sagen handler om det såkaldte UEFI Secure Boot, som er en forudsætning for at få computere certificeret til Windows 8. Hispalinux betegner Secure Boot som et "teknologisk fængsel for computere".

Gruppens formand Jose Maria Lancho, der også er advokat, har afleveret et klageskrift på 14 sider hos EU-Kommissionen i Bruxelles. Her hævdes det, at Secure Boot er en hæmsko for den frie konkurrence på software-markedet.

Der har tidligere været frygt for, at UEFI Secure Boot ville forhindre installation af alternative operativsystemer på Windows-computere. Men Microsoft kræver, at Secure Boot skal kunne deaktiveres på x86-computere.

Det skal blandt andet sørge for, at man kan installere ældre Windows-versioner. Dette krav findes dog ikke på ARM-computere med Windows RT.

Samtidig har Linux-fællesskabet taget teknologien til sig. Der findes nu to Microsoft-signerede bootloadere, Shim og Preloader.efi, der starter Linux på Secure Boot-systemer. De fleste større Linux-distributioner har nu understøttelse for Secure Boot eller får det snart.

Disse løsninger bygger dog på Microsofts signatur-tjeneste og derfor kører Free Software Foundation fortsat en kampagne mod Secure Boot.

Brugere, som vil installere deres egne hjemmebyggede operativsystemer, skal enten deaktivere Secure Boot eller selv skaffe en licensnøgle fra Microsoft.

Microsoft udtaler i en kortfattet kommentar, at man er overbevist om at Secure Boot overholder loven og er med til at beskytte kunderne.

Tidligere i denne måned har EU udstedt en bøde til Microsoft på hele 4,2 milliarder kroner, fordi selskabet ikke har levet op til en tidligere aftale om frit browservalg i Windows.  

Det er kun den sidste af flere EU-bøder til Microsoft. I de sidste ti år har EU samlet udstedt bøder for mere end 15 mia. kr. til softwaregiganten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere