Artikel top billede

Test: Sonys smarte dobbelt whopper pc ødelægges af tåbelig detalje

Sony står bag en af de bedste Windows 8 special-bærbare, som nemt skifter mellem tablet og bærbar. Men prisen for dobbeltfunktionerne er høj.

Sony Vaio Duo 11

Med introduktionen af Windows 8 blev ikke kun styresystemet radikalt lavet om, også hardwareproducenterne benyttede lejligheden til at skabe nye enheder til de touch-venlige styresystem.

De falder dybest set i tre kategorier: Bærbare hvor der blot er tilføjet en touch-skærm til en normal bærbar (Asus Taichi), bærbare hvor skærm og tastatur kan skilles ad (HP Envy X2) og så bærbare som kan drejes, vrides eller slides, så den skifter fra bærbar til tablet-format (Dell XPS 12, Lenovo Yoga).

Sony Vaio Duo 11 falder i den sidste kategori. Men hvor Duo 11 skiller sig ud er, at i stedet for at dreje eller vride så trækkes skærmen frem eller tilbage for at skjule eller vise tastaturet.

Det, sammen med den relativt lave vægt, er med til at gøre tablet-oplevelsen på en Duo 11 temmelig helstøbt, når maskinen er foldet sammen.

Når Vaio Duo så er foldet ud som bærbar, dukker det baggrundsbelyste tastatur frem. Det er smart, men slider-funktionen kan virke en smule skrøbelig, og vi er bekymrede for, om det stadig virker om to eller tre år.

Og mens du godt kan bruge en fuldt udfoldet Vaio Duo 11 som en bærbar placeret på dine lår, så kan skærmen kun vippes op i én vinkel, hvilket kan drille, hvis det omgivende lys går i skærmen. Det er lidt samme problem, som man har med Microsofts Surface RT og PRO, hvor støttefoden, der klappes ud på bagsiden, også kun understøtter én position. 

Imponerende skærm

Skærmen er i øvrigt det mest imponerende ved Vaio Duo 11. Den har en opløsning på 1.920 x 1.080 pixels og er ekstremt lysstærk og skarp - også mere skarp end de mange andre full-HD skærme, vi har set på det sidste.

Resten af hardwaren kan dog også være med. Core i5 processoren koblet med 4 gigabyte hukommelse sikrer, at maskinen suser afsted uden problemer - uanset hvad vi smed efter den.

Konklusion: Hold øje med Intel

Så Vaio Duo 11 virker fint som både bærbar og tablet. Men der er også problemer med det valgte design.

Specielt tastaturet kræver en seriøs tilmelding og regn blot med, at hvert andet ord indeholder en stavefejl, når du skal lære det at kende. 

Vi skrev på det i en uges tid, men lavede stadig fejl. Udfordringen er både, at tasterne er temmelig små for at kunne være i det udfoldede design, men også at det virker, som om at tasterne kræver forskellige tryk-hårdhed for at virke. Det vil sige, at tasterne omkring midten af tastaturet skal have et ekstra tryk for at blive registreret, mens tasterne i siderne er mere normale.

Det er svært at vænne sig til, og spørgsmålet er, om man nogensinde gør. Det er altså ikke en hybrid-bærbar til de meget skrivende, men til lidt mail og lignende kan det gå an. Igen er den oplagte konkurrent her Microsoft Surface Pro, hvis Type-cover tastatur faktisk var nemmere at vænne sig til og i vores øjne giver en bedre taste-oplevelse.

Dut i stedet for touchpad

I midten af tastaturet er en lille dut, som kendes fra de traditionelle IBM-bærbare fra forrige århundrede, men i stedet for at være et joytick virker dutten, når din mus kører over den. Det er knap så præcist som en touchpad, men på grund af Vaio Duos specielle design er der simpelt hen ikke plads til en touchpad.

Så længe du bruger Metro-fladen i Windows 8, vil du heller ikke få brug for den lille dut, men begiver du dig ind på skrivebordet eller i traditionelle programmer, betyder kombinationen af den høje skærmopløsning og den lille skærm, at ikoner og knapper er meget små - og kræver et mere præcist pegeredskab end din finger.

Lav batterilevetid

Batterilevetiden er på knap 4 timer og dermed langt fra traditionelle tablets med iOS eller Android. Men Vaio Duo 11 er heller ikke en tablet, men en hybridmaskine, og det ses tydeligst på mængden af tilslutningsmuligheder, som tæller både HDMI i fuld størrelse, VGA, Ethernet, SD-kort læser, 2 USB-porte og stik til hovedtelefonerne.

På den anden side kan de fleste moderne ultrabooks matche både stik og hardware - til en lavere pris og med en generelt bedre batterilevetid.

Og det er svagheden ved Vaio Duo 11: Ikke helt en tablet, ikke helt en bærbar. Men et kompromis, en hybrid-bærbar. Og til en pris på over 11.000 for den testede Sony-model kunne du købe en tablet *og* en ultrabook til samme penge.

Eller du kunne købe en Microsoft Surface Pro ned Type-cover til lige omkring 8.500 kroner. Det er en mere helstøbt tablet-oplevelse, en smule mindre skærm og en lidt bedre batterilevetid, men den er til gengæld lidt ringere til at balancere på skødet.

Kort sagt: Vaio Duo 11 og Surface Pro er så tæt på hinanden, at du skylder dig selv at prøve dem begge, før du kaster penge efter Sonys model.  

Den helt store udfordring for både Vaio Duo 11 og Surface Pro er dog Intels lancering af deres Haswell processorer. De rammer markedet om kort tid og lover op til 50 procent længere batterilevetid - med samme ydelse.

Den forsigtige køber ville derfor holde tegnebogen i lommen og vente på en ny version med den forbedrede CPU, som sandsynligvis kommer inden for et par måneder.

Men hvis du vil have en maskine nu - og en maskine som giver dig fuldt udbytte af Windows 8-mulighederne med touch - så er Vaio Duo 11 et af de bedre hybrid-bud, vi har set.

Læs mere om aktuelle bærbare: 

Vilde, vovede og vanvittige - Her er de bedste Windows 8-bærbare
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.