Nu skal det undersøges om danske bloggere skal straffes for skjult reklame

Skjult reklame på blogs straffes sjældent. Minister lover undersøgelse.

Når Cassandra skriver om en kjole, gør hun det så, fordi hun er begejstret for den - eller fordi hun har fået penge for det?

Reklamer har for alvor sneget sig ind i danske blogs, og det kan være svært at adskille redaktionelt og betalt indhold.

Liberal Alliances Mette Bock vil have fokus på, om loven tager højde for de nye medier.

Derfor har hun spurgt erhvervsminister Annette Vilhelmsen (SF), om markedsføringsloven er opdateret.

"Mit principielle spørgsmål går på, at lovgivningen er lavet på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen blogs. Så måske skal loves præciseres. Jeg vil gerne være sikker på, at lovgivningen mod skjult markedsføring gælder på alle platforme. Jeg ved, at Forbrugerombudsmanden ser nogle problemstilllinger, men han har svært ved at gøre noget, så længe der ikke er nogle konkrete sager," mener Mette Bock (LA)

Det er især mulighederne for at straffe virksomheder, der benytter skjukt reklame på blogs, der er uklare.

"Hvordan laver man kontrol og opfølgning på skjult reklamer i blogs. Det håndhæves jo meget stærkt for eksempel i forhold til tv. Der har man nogle klarere regler for, hvornår man griber ind. Det er ikke rigtig belyst på det her område".

Loven er ok - måske
Erhvervsministeren har netop svaret på §20-spørgsmålet. Hun hævder, at loven stadig er dækkende - på trods af teknologiske udvikling.

Markedsføringsloven og E-handelsloven beskriver tydeligt, at "al kommerciel kommunikation...skal udformes og præsenteres, så det tydeligt fremgår, at der er tale om reklame". Se faktaboksen.

"Ønsker en virksomhed for eksempel at få sine produkter omtalt i blogindlæg mod betaling, skal det klart fremgå, at bloggeren er betalt. I modsat fald kan det være skjult reklame i strid med markedsføringslovens § 4 og e-handelslovens § 9," svarer Annette Vilhelmsen.

Men alligevel vil ministeren undersøge, om der er tilstrækkelige muligheder for at sanktionere mod ulovlig markedsføring på blogs.

"Jeg har nedsat et ekspertudvalg, der blandt andet skal se på børn og unge i forhold til reklamer via nye platforme. Her vil det være naturligt at se på, om håndhævelsen er tilstrækkelig, eller om der er behov for yderligere tiltag. Ekspertudvalget skal komme med deres anbefalinger i juni 2014".

Debatten om skjult reklame på modeblogs er langt fra en ny diskussion.

I maj sidste år udsendte Forbrugerombudsmanden sammen med de øvrige nordiske forbrugerombudsmænd et standpunkt til markedsføring via sociale medier, hvor spørgsmålet vedrørende blogs også understreges.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.