Pas på billigt Google-kneb - det er ulovligt

Negativ søgemaskineoptimering er ulovligt, men stadig et fristende våben at bruge.

Flere danske hjemmesider er med alvorlige konsekvenser blevet ramt af negativ seo.

Negativ søgemaskineoptimering vil sige, at man laver søgemaskineoptimering på vegne af sine konkurrenter på en sådan måde, at Google katagoriserer det som manipulation - og straffer de uskyldige sider ved at fjerne deres placeringer i Google.

Man kan altså få sparket sine konkurrenter væk fra lukrative pladser øverst i Googles resultater.

Uden tvivl et usympatisk våben. Men er det også et ulovligt våben?

Det kan kun være ulovligt
Til det svarer advokat og bestyrelsesmedlem i brancheforeningen Danske IT-advokater Heidi Steen Jensen:

"Det er miskreditering af andre virksomheder og hører hjemme i markedsføringslovens paragraf 3. Og jeg kan ikke se, at det kan være anderledes," siger Heidi Steen Jensen, certificeret it-advokat hos advokatfirmaet Horten.

Ifølge hende kan negativ søgemaskineoptimering også være i modstrid med lovens første paragraf, at firmaer skal "udvise god markedsføringsskik".

Det samme mener Mai-Brit Hauge Garval, advokat ved advokatfirmaet Hansen Sønderby.

"Markedsføringslovens paragraf 1's formål er... at beskytte erhvervsdrivende indbyrdes mod særlig illoyal og skadelig adfærd," udtalte hun tidligere til seo-konsulent Frank Hellerup Madsen, der også har forsøgt at belyse emnet.

"At anvende "negativ SEO", netop med det formål at skade en konkurrents synlighed på google-søgninger og derved direkte påvirke en konkurrents markedsføring samt skade dennes afsætningsmuligheder, falder efter min opfattelse klart inden for dette," fortsætter Mai-Brit Hauge Garval.

Problemet er bevisførelsen
Selv om det er advokaternes vurdering, at udførelse af negativ seo er på kant med loven, er det småt med domme.

Ifølge ComONs research er der ikke fældet en eneste dom i danske sager vedrørende negativ seo. Det er der en grund til:

"Udfordringen i den type sager er selvfølgelig, at det kan være svært at dokumentere, hvem der har gjort hvad. Og kan man dokumentere det, så er det tit nogen, der sidder meget langt væk fra Danmark. Og hvordan får man så lige fat i dem," spørger Heidi Steen Jensen retorisk.

Negativ seo er oftest rettet mod firmaer, der i forvejen ikke har tunge budgetter eller brands. De vil derfor sjældent have økonomien til at forfølge sagerne. De skal selv løfte bevisbyrden, og de skal sandsynliggøre, at de har lidt et økonomisk tab.

Som vi tidligere har beskrevet, vælger mange simpelthen at starte helt forfra med nye domæner. Så amoralske web-købmænd med en kortsigtet jagt på profit har stadig stort set frit spil uden konsekvenser til at lave negativ seo.

"Hvis det her bliver tonen i branchen, så ender det jo med, at folk giver hinanden tilbage af samme eller værre skuffe," sagde Esben Siersted Schaarup, der har set sin side, Din-ecigaret.dk, angrebet af en negativ storm af links.


LÆS OGSÅ:

Sådan beskytter du dig bedst mod negativ søgemaskine-optimering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Michael Zink har væltet sig i jobtilbud efter Salesforce-afsked: "Jeg blev selv overrasket over mængden af tilbud, jeg fik"
Interview: Efter Michael Zink forlod Salesforce, er han blevet bestormet med jobtilbud. Tilbudsregnen - som inkluderer tilbud verdens største it-virksomheder - har været så voldsom, at Michael Zink, nu udskyder sit kommende bogprojekt i fem år. I stedet dedikerer han de næste fem år til en fremadstormende tysk software-virksomhed. Læs her hvorfor.
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.