Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Derfor må Google og Microsoft snage i dine mails

Microsoft er ikke ene om at fastholde retten til at læse sine brugeres emails. Det gør alle de andre mail-giganter også. Læs her, hvordan det kan lade sig gøre.

Microsoft skabte i sidste uge store overskrifter, da giganten lagde sag an mod en tidligere ansat, der havde lækket tidlige builds af gigantens styresystem.

Historien blev dog først stor, da det kom frem, at Microsoft havde læst en bloggers Hotmail-konto.

Det mente Microsoft at være i sin gode ret til, da det er indskrevet i selskabets regler og betingelser, som alle jo sætter et flueben ved - ofte uden at læse dem.

Men Microsoft er ikke ene om at kræve at kunne læse brugernes mail.

Ifølge en opgørelse fra det britiske medie The Guardian har både Yahoo, Google og Apple indskrevet samme regelsæt i deres betingelser - angiveligt for at beskytte deres forretning.

Accepter og anerkend

Yahoo kræver, at brugerne "accepterer, anerkender og giver samtykke til, at Yahoo kan få adgang til kontooplysninger og indhold... i den tro at sådan en adgang... kan beskytte Yahoo's rettigheder."

Google's regler og betingelser beretter, at brugeren skal "acceptere og være enig i, at Google må få adgang til... brugerens indhold og information, hvis det kan beskytte Googles rettigheder og virksomhed."

Apple har en formulering, der næsten er magen til.

For mange kommer det måske ikke som en overraskelse, at firmaerne kan kigge med i brugernes mail, men tilfældet med Microsoft er første gang, hvor virksomheden har brugt det aktivt i sin interesse.

Google læser selv alle mails, der kommer igennem selskabets system, men kun af en computer og ikke af rigtige mennesker.

Søgegiganten gennemlæser dine mails for specifikke ord, så den kan tildele de rigtige bannerreklamer i mailklienten.

Microsoft ændrer regler
Efter den store medieopmærksomhed på Microsofts adgang til brugerens mail ændrer Microsoft nu sin praksis.

Det betyder, at en ekstern kontrolenhed skal godkende begrundelsen for kontrollæsningen af brugerens mails, før Microsoft må give sig selv adgang til mailadressen. 

Microsoft har samtidig ikke undskyldt selve søgningen.

"En dommer ville jo aldrig give en ransagningskendelse til, at man skal ransage sig selv," siger John Frank, vicepresident hos Microsoft, til The Guardian og tilføjer:

"Derfor giver det heller ikke mening for os at skulle få en dommer til at få os til at ransage vores egen service, men vi vil ikke kontrollere og gennemlæse nogle af vores services, uden at vi har beviser nok til, hvad der svarer til en ransagningskendelse."

Den eneste undtagelse vil være interne undersøgelser af Microsoft-ansatte, der under en efterforskning viser sig at bruge deres private mails til arbejde.

Læs også: Ups: Googles "danske" online-regler står på hollandsk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere