Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Derfor må Google og Microsoft snage i dine mails

Microsoft er ikke ene om at fastholde retten til at læse sine brugeres emails. Det gør alle de andre mail-giganter også. Læs her, hvordan det kan lade sig gøre.

Microsoft skabte i sidste uge store overskrifter, da giganten lagde sag an mod en tidligere ansat, der havde lækket tidlige builds af gigantens styresystem.

Historien blev dog først stor, da det kom frem, at Microsoft havde læst en bloggers Hotmail-konto.

Det mente Microsoft at være i sin gode ret til, da det er indskrevet i selskabets regler og betingelser, som alle jo sætter et flueben ved - ofte uden at læse dem.

Men Microsoft er ikke ene om at kræve at kunne læse brugernes mail.

Ifølge en opgørelse fra det britiske medie The Guardian har både Yahoo, Google og Apple indskrevet samme regelsæt i deres betingelser - angiveligt for at beskytte deres forretning.

Accepter og anerkend

Yahoo kræver, at brugerne "accepterer, anerkender og giver samtykke til, at Yahoo kan få adgang til kontooplysninger og indhold... i den tro at sådan en adgang... kan beskytte Yahoo's rettigheder."

Google's regler og betingelser beretter, at brugeren skal "acceptere og være enig i, at Google må få adgang til... brugerens indhold og information, hvis det kan beskytte Googles rettigheder og virksomhed."

Apple har en formulering, der næsten er magen til.

For mange kommer det måske ikke som en overraskelse, at firmaerne kan kigge med i brugernes mail, men tilfældet med Microsoft er første gang, hvor virksomheden har brugt det aktivt i sin interesse.

Google læser selv alle mails, der kommer igennem selskabets system, men kun af en computer og ikke af rigtige mennesker.

Søgegiganten gennemlæser dine mails for specifikke ord, så den kan tildele de rigtige bannerreklamer i mailklienten.

Microsoft ændrer regler
Efter den store medieopmærksomhed på Microsofts adgang til brugerens mail ændrer Microsoft nu sin praksis.

Det betyder, at en ekstern kontrolenhed skal godkende begrundelsen for kontrollæsningen af brugerens mails, før Microsoft må give sig selv adgang til mailadressen. 

Microsoft har samtidig ikke undskyldt selve søgningen.

"En dommer ville jo aldrig give en ransagningskendelse til, at man skal ransage sig selv," siger John Frank, vicepresident hos Microsoft, til The Guardian og tilføjer:

"Derfor giver det heller ikke mening for os at skulle få en dommer til at få os til at ransage vores egen service, men vi vil ikke kontrollere og gennemlæse nogle af vores services, uden at vi har beviser nok til, hvad der svarer til en ransagningskendelse."

Den eneste undtagelse vil være interne undersøgelser af Microsoft-ansatte, der under en efterforskning viser sig at bruge deres private mails til arbejde.

Læs også: Ups: Googles "danske" online-regler står på hollandsk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere