Artikel top billede

33 tips og tricks til iOS 7

Ved du, hvordan teksten bliver større på din iPhone? Eller hvor du finder det indbyggede vaterpas? Tjek denne samling stærke tips til nye og erfarne iPad- og iPhone-brugere.

33 tips og tricks til iOS 7

Hvad enten det er første gang, du bruger en iPad, eller syttende gang du har din iPhone fremme i dag, er der sandsynligvis flere funktioner på iOS 7, du endnu ikke kender. Derfor har vi her samlet nogle af vores mest foretrukne og nyttige råd.

Tilpas udseendet af iOS 7

1. Gør teksten større og tydeligere: Selv om den nye version af skrifttypen Helvetica Neue på iOS 7 er pæn, er den ikke altid helt let at læse. Hvis du har problemer med at læse teksten på din iPhone eller iPad, så gå ind i Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > Større tekst, hvor du kan indstille, at teksten som standard skal være større.

Her kan du også gøre teksten endnu større i apps, der understøtter det, ved at justere din foretrukne læsestørrelse. Hvis du ønsker, at teksten skal være tydeligere, kan du gå ind i Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed og her slå Fed tekst til. (Vær opmærksom på, at din iPhone i den forbindelse skal genstartes.)

2. Juster knappernes udseende: IOS 7 har ændret udseendet af de fleste af knapperne fra tidligere versioner af Apples mobilstyresystem, men hvis du savner de gamle knapper, kan du slå den til igen via Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > Knapfacon.

3. Juster kontrasten: Hvis du har brug for endnu bedre læsbarhed, finder du adskillige valgmuligheder under Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > Forøg kontrast. Her kan du justere tre forskellige aspekter af kontrasten mellem baggrund og forgrundselementer.

Brug kortet

4. Navigation til gående: Vi har længe haft muligheden for at få hjælp til navigationen under bilkørsel, men iOS 7 giver samme mulighed, selv om du er til fods.

Du trykker bare på knappen Få vejledning i øverste venstre hjørne, vælger ikonet for at du er til fods øverst på skærmen midtfor, indtaster din destination og trykker på Start. Siri vil nu lede dig hen til din destination med stemmenavigation, nøjagtigt som hvis du kørte bil.

5. Indstil vejvisning til fods som foretrukken: Hvis du oftest har brug for vejvisning, når du er til fods, kan du indstille dette som standard i app'en Kort. Du går bare ind i Indstillinger > Kort og ruller ned til kategorien Foretrukne vejvisninger, hvor du kan vælge mellem I bil og Til fods.

6. Bliv underrettet om dine venners placering: Apples gratis app Find My Friends kan være nyttig, hvis du skal mødes med en ven. Du kan også bruge app'en til at automatisk at lade din ven vide, hvornår du tager hjemmefra, eller du kan blive underrettet om, hvornår din ven ankommer et sted, alt sammen ved hjælp af geohegn.

Du åbner app'en Find My Friends, vælger den ven, du gerne vil have underretninger om, og trykker på knappen More... på værktøjslinjen. Nederst på kontaktkortet vælger du enten Notify Me eller Notify [din vens navn].

Derefter bliver du bedt om at vælge, om underretningen skal ske, når du ankommer eller forlader et sted, og til sidst skal du angive hvilket sted, det drejer sig om. Du kan endda angive størrelsen på radius ud fra det sted, der skal udløse underretningen. Hvis du vælger at underrette din ven om din placering, kan du også vælge at sende en besked omgående.

7. Få Siri til at gøre det for dig: Hvis du synes, det er for besværligt at sætte op, kan du få Siri til at klare det for dig. Åbn den virtuelle personlige assistent og sig for eksempel: "Notify me when Jens leaves his current location."

8. Brug geohegn til Påmindelser: Du kan også opsætte påmindelser til at blive udløst, når du ankommer til eller forlader en bestemt geografisk placering. Du åbner bare app'en Påmindelser, opretter en ny påmindelse, trykker på det lille 'i' og vælger Påmind mig på et sted.

Under det nye menupunkt Placering kan du søge efter en kontakt, et sted eller en specifik adresse. Ligesom med Find My Friends kan du endda angive størrelsen af radius rundt om stedet, så du er sikker på at blive mindet om at købe de der gode småkager, så snart du bare befinder dig i den rigtige bydel.

Få styr på dine fotos

9. Gem kun de bedste fotos fra serieoptagelse (iPhone 5s): Burst mode på iPhone 5s er en hurtig serieoptagelse, der fanger op til 10 fotos pr. sekund. Det er en fremragende måde at tage billeder af motiver, der bevæger sig hurtigt, men du ender også hurtigt med alt for mange fotos, der er næsten ens. 

Når du har brugt serieoptagelse ved at holde fingeren på udløserknappen et par sekunder, kan du åbne kamerarullen for at gennemse dine fotos.

Din serieoptagelse vises i kamerarullen som en stak fotos, der repræsenteres af det foto i serien, som iOS 7 vurderer, er det bedste. Ved at trykke på knappen Favoritter har du dog mulighed for at gennemse hele serien. Her kan du vælge det eller de fotos, du synes bedst om. Tryk OK, når du er færdig. Herefter bliver du bedt om at tage stilling til, om du vil bevare hele serien eller kun de valgte favoritter.

10. Slå automatisk HDR til (iPhone 5s): Tilbage i 2010 fik Kamera-app'en på iOS 4.1 tilføjet funktionen High Dynamic Range (HDR), som kombinerer flere forskellige eksponeringer for på den måde at opnå et mere neutralt belyst billede med detaljer såvel i områder med dyb skygge som med højlys. Men dengang tog det mærkbart længere tid at tage et HDR-billede end et almindeligt billede, så de fleste valgte kun at slå det til manuelt, når de havde brug for det.

Med iOS 7 og iPhone 5s kan man dog nu slå automatisk HDR til. Det betyder, at din iPhone vil tage et normalt billede, når belysningen er god, men automatisk bruge HDR i situationer med besværlig belysning. Når iPhonen tager et HDR-foto, kan du dog vælge at bevare det normalt eksponerede foto foruden HDR-versionen. Det gør du ved at gå ind i Indstillinger > Fotos & kamera > Bevar normalt foto.

11. Sæt et permanent filter på dit kamera: Både iPhone og iPad har kameraer både på fronten og bagpå, og på softwaresiden tilbyder begge desuden sjove filtre, som du kan lege med kreativt.

Hvis du er glad for et bestemt filter, kan det indstilles til at blive brugt som standard i såvel almindelig fotostilstand og som kvadratisk optagelsestilstand. Jeg har indstillet kvadratisk optagelse til altid at have Noir-filteret slået til, fordi jeg bedre kan lide Apples implementering af dette filter med sort-hvid i høj kontrast end for eksempel Instagrams.

Det eneste, du skal gøre, er at trykke på filter-knappen i Kamera-app'en og vælge et filter, mens du er i den optagetilstand, du ønsker at give et bestemt filter. Hvis du skifter optagetilstand, vil filteret stadig være slået til, når du vender tilbage til den optagetilstand, hvor du valgte det.

12. Del din fotostream med andre (og lad dem tilføje fotos): Da fælles fotostreams blev introduceret på iOS 6, var det muligt at dele grupper af fotos, som venner kunne synes om og kommentere, men de kunne ikke selv tilføje deres egne fotos eller videoer til din fotostream.

Det er der lavet om på med iOS 7. Når du har en fælles stream åben, får du vist to faner: Fotos og Personer. Går du ind under Personer, kan du ændre i fotostreamens indstillinger. Her kan du slå til eller fra, om Abonnenter kan dele. Du kan også vælge, at den aktuelle fotostream skal fungere som Offentligt websted, og du kan tilføje eller fjerne venner fra din stream og vælge, om du vil have vist meddelelser om aktivitet på denne stream.

13. Brug iMovie til at lave videoklip i slowmotion: Ejer du en iPhone 5s, kan du optage video i slowmotion ved hjælp af optagetilstanden slowmotion i Kamera-app'en på iOS 7. Har du en ældre iPhone, kan du dog også lege med slowmotion - du skal bare downloade iMovie.

Når du har optaget et videoklip, skal du åbne iMovie og oprette et nyt projekt. Opdel videoklippet i tre segmenter ved at skubbe nedad på filmstrimlen: Tryk på det midterste segment, vælg Hastighed og træk skydeknappen hen mod ikonet af en skildpadde. Det første segment er således stadig i normal hastighed, det midterste i slowmotion og det sidste også stadig i normal hastighed. Og så nemt laver man et videoklip med en flydende overgang ind og ud af slowmotion.

Ring gratis

Tilpas telefonfunktionerne

14. Bloker opkald: Du kan med en ny funktion på iOS 7 vælge at blokere opkald fra bestemte numre eller kontakter ved at trykke på det lille 'i' til højre for nummeret for eksempel i sektionen Seneste i Telefon-app'en, rulle ned og vælge Bloker. Samme funktion er tilgængelig på alle kontaktkort, hvad enten du åbner dem fra Telefon- eller Kontakt-app'en.

Vær opmærksom på, at du ud over telefonopkald heller ikke vil modtage sms-/iMessage-beskeder eller FaceTime-opkald fra pågældende nummer. Hvis du har blokeret nogen ved en fejl, kan du redigere listen over blokerede numre under Indstillinger > Telefon > Blokeret.

15. Ring gratis med FaceTime: I stedet for et almindeligt telefonopkald kan du ringe op med FaceTime over såvel Wi-Fi-forbindelse som mobildata-forbindelse. Bare sørg for, at du har slået FaceTime til i Indstillinger, åbn den kontakt, du vil ringe til, og tryk på telefonikonet til højre for FaceTime. Det vil foretage en opringning til denne kontakt via FaceTime. Selv om det i første omgang er et stemmeopkald, kan du til enhver tid skifte over til video ved at trykke på FaceTime-knappen. Du kan endda tilføje valgmuligheden at foretage en opringning via FaceTime til en bestemt kontakt til Telefon-app'ens favoritter ved at vælge Føj til favoritter under kontakten og her vælge FaceTime-samtale.

16. Automatiser opkald til et lokalnummer eller indtastning af kode: Mange os kommer ud for, at vi i forbindelse med en opringning skal indtaste bestemte lokalnumre, der kan være svære at huske. Hvis det er en situation, du ofte står i, kan du nemt forenkle processen.

Gå ind i sektionen Num. blok i Telefon-app'en og indtast det telefonnummer, du skal ringe op til. Hold tasten "#" nede, indtil den bliver til et semikolon. Indtast nu koden eller lokalnummeret og føj det hele til en ny eller eksisterende kontakt. Næste gang du ringer til den kontakt, vil du se en lille knap nederst til venstre, som du blot trykker på, hvilket automatisk indtaster lokalnummeret.

Tal med Siri

17. Indtal dine indstillinger: Siri er blevet lidt bedre på alle områder på iOS 7. En af forbedringerne handler om at styre indstillingerne. Du kan få Siri til at slå ting som Bluetooth og flytilstand til og fra og åbne en bestemt underkategori af indstillingerne.

18. Lær Siri hvordan dine kontakters navne udtales: Det er ikke alle navne, der udtales, som de staves, hvilket kan gøre det svært for Siri at forstå visse navne, men Apples virtuelle personlige assistent har fået ny funktionalitet på det område. Dansk sprog understøttes dog endnu ikke, så det er stadig nødvendigt at tale engelsk til din iPhone.

Du kan lære Siri, hvordan dine kontakters navne udtales, ved at sige: "Learn how to pronounce [navnet på din kontakt]'s name." Det får Siri til først at bede om din udtale af kontaktens for- og efternavn. Derefter får du forskellige udtalerelaterede valgmuligheder.

19. Tal til Siri uden at blive afbrudt af dumme spørgsmål: Det sker, at Siri afbryder midt i en kommando, hvis man holder en lille kunstpause. Hvis du har iOS 7.1 installeret, kan du tvinge Siri til at lytte lige så længe, det skal være, ved at holde knappen Hjem nede, indtil du har talt færdig.

Tag på Safari

20. Angiv dine egne favoritter: På iOS 7 er der en ny bogmærkesektion, der hedder Favoritter. På iPad vises bogmærker herfra på favoritlinjen i Safari, men på både iPad og iPhone bestemmer denne sektion også, hvilke bogmærker der bliver vist på et nyt faneblad. Under Indstillinger > Safari > Favoritter kan du vælge enhver mappe i dine bogmærker som en mappe med favoritter.

21. Vis gemte adgangskoder og betalingskortoplysninger: Uanset om du bruger iCloud-nøglering til at synkronisere adgangskoder på tværs af dine iOS-enheder og/eller Mac-computere, kan Safari på iOS gemme dine brugernavne, adgangskoder og betalingskort lokalt. Under alle omstændigheder kan du finde de gemte oplysninger under Indstillinger > Safari > Adgangskoder og auto-udfyld. Her er du nødt til at indtaste din adgangskode - Touch ID kan ikke bruges i dette tilfælde - for at få adgang til alle oplysningerne. Det er endnu en god grund til at vælge en stærk adgangskode.

Få styr på dine e-mails

22. Søg i alle postkasser: Det kunne være besværligt at søge efter e-mails på iOS 6, især fordi man kun kunne søge i den postkasse, man aktuelt havde åben. På iOS 7 er det lidt lettere: Når du indtaster et søgeord, så træk ned på søgeresultaterne, og du får en valgmulighed mellem at søge i Alle postkasser eller kun i Nuværende postkasse.

23. Fortryd sidste handling: Vi er alle kommet til at gøre det på et eller andet tidspunkt: Slette eller flytte en e-mail ved en fejl. Det er nu blevet nemt at gøre om: Du ryster bare din iOS-enhed, hvilket bringer en dialogboks op, hvor du kan vælge at fortryde din sidste handling.

24. Smartere postkasser: Der findes flere smarte specialiserede postkasser, du kan føje til hovedskærmen i Mail. Tryk blot på Rediger og rul ned for at se en liste af valgmuligheder, heriblandt: VIPMed flagBilag og endda Til eller CC, der er en postkasse, der kun indeholder e-mails, der har dig som modtager i Til- eller CC-feltet. Vælg dem du gerne vil have vist. Du kan også arrangere dem ved at trække dem op og ned på listen. Tryk på OK øverst til højre, når du er færdig.

Få styr på dit dataforbrug

Beskeder

25. Få styr på tiden: Når du gennemgår dine samtaler i app'en Beskeder, vil du i ny og næ se en markering af tid og dato mellem samtalerne. Men nogen gange vil man bare gerne vide, nøjagtigt hvornår en bestemt sms er modtaget eller sendt. Det er nu blevet muligt på iOS 7 - du trækker bare beskedboblerne til venstre for at få vist alle tidsstempler.

26. Videresend eller slet en sms:
 På tidligere versioner af iOS kunne man slette en sms fra telefonen eller videresende den ved hjælp af knappen Rediger. På iOS 7 er den knap forsvundet, og i stedet skal man for at videresende eller slette en besked trykke og holde fingeren på den specifikke besked. Tryk herefter på Mere, hvilket bringer små cirkler frem til venstre for alle beskeder, hvor den aktuelle besked er markeret. Nederst på skærmen kan du vælge at slette eller videresende den eller de beskeder, du markerer.

Diverse

27. Send hvad som helst med AirDrop: En af de mest undervurderede nye funktioner på iOS 7 er AirDrop. De fleste tror, det bare er en ny måde at sende fotos til hinanden, men faktisk kan man sende alt, der i det hele taget kan sendes som mms eller vedhæftet en e-mail.

Lad os tage et eksempel, såsom hvis du skal mødes et sted sammen med nogle venner. Åbn Kort, søg efter stedet, tryk Del og send på én gang kortet med AirDrop til alle, der er til stede. Der er ikke brug for Wi-Fi, du skal bare sørge for, at alle modtagerne har AirDrop slået til. Hvis nogle af modtagerne ikke har afsenderen oprettet som kontakt på deres iPhone, skal de dog sørge for at indstille AirDrop til at være synlig for Alle via Kontrolcenter.

28. Korte navne i Beskeder og Mail: Har du for mange kontakter med det samme fornavn? Så kan du få dine kontakters navne vist som kun et initialiseret fornavn og deres efternavn ved hjælp af iOS 7's nye funktion Kort navn. Gå ind i Indstillinger > E-mail, kontakter, kalendere > Kort navn og slå Kort navn til. Nu kan du vælge mellem forskellige kortere visninger af kontakters navne, heriblandt Foretræk kaldenavne.

29. Hold styr på dine apps dataforbrug: En smartphone eller tablet kan utroligt hurtigt bruge en masse mobildata, især på det hurtige LTE-netværk. For at undgå ekstraudgifter eller at få hastigheden reduceret til niveauet lige før fuldt stop, fordi du har ramt dataloftet, kan du tjekke dine apps forbrug af data ved at gå ind i Indstillinger > Mobil og rulle ned til sektionen Brug mobildata til.

Under hver apps navn kan du se, hvor mange data den har brugt, og til højre for navnet kan du slå den givne apps tilladelse til at bruge mobildata til og fra. Helt nede i bunden af skærmen kan du desuden tjekke, hvor mange data systemtjenesterne (Internetdeling, Chattjenester, iTunes-konto, osv.) har brugt siden sidste nulstilling.

For at bruge denne oversigt til at holde styr på dit forbrug af mobildata i forhold til dit abonnement, kan du for eksempel nulstille statistikken hver måned.

30. Hold visse apps fra at opdatere i bagrunden: Oplever du kort batterilevetid på iOS 7? Måske har du for mange apps, der bruger systemressourcer i tide og utide, selvom de ikke er åbne, fordi de har lov til at opdatere i baggrunden. Det kan være en god idé at lade Mail opdatere i baggrunden, så du får at vide med det samme, når der er nye e-mails, men du har måske ikke samme behov for, at mange andre apps gør det. Dem kan du slå fra under Indstillinger > Generelt > Opdater apps i baggrunden. Her kan du også vælge at slå funktionen helt fra.

Skjulte skatte

31. Find kompassets skjulte skatte: Ikke alene er app'en Kompas på iOS 7 smuk at se på, den har også flere rigtigt fine, men skjulte funktioner. En af dem hjælper til at holde en bestemt kurs. Hvis du for eksempel ved, at du skal stik syd, så peg kompasset, så det viser kurs 180 grader S, og tryk på skærmen. Når du herefter afviger fra den angivne kurs, markeres afvigelsen tydeligt med en rød farve på kompasset. Nulstil kursen ved at trykke på skærmen igen.

Hvis du skubber mod venstre, afsløres en anden app, der er indbygget i Kompas: et 3D-vaterpas. Selvom det ikke er helt lige så præcist som et fysisk vaterpas, kan det fint bruges i en snæver vending. Det kan faktisk også bruges som et improviseret spil, ved at du forsøger at få din telefon i vater, mens du holder den som en spil-controller.

32. Tilpas Meddelelsescenterets fane I dag: Skub ned fra toppen af skærmen, hvilket åbner Meddelelsescenteret. Udover en liste af aktuelle meddelelser kan du under fanen I dag også få vist dato, fødselsdage, vejret, kalenderbegivenheder, påmindelser, værdipapirer og en oversigt for i morgen. Du kan selv vælge, hvad af alt dette du vil have vist meddelelser om i Indstillinger > Meddelelsescenter undersektionenDagsoversigt.

33. Tips og tricks til Touch-id (iPhone 5s): Hvis du har en iPhone 5s, er du sikkert ganske godt bekendt med fingeraftrykslæseren. Der findes dog visse måder at gøre den endnu bedre.

Hvis du har svært ved at få Touch-id til at genkende dit fingeraftryk, kan du prøve at scanne det samme fingeraftryk flere gange eller slette det første fingeraftryk og starte forfra. Da Touch-id hele tiden arbejder på at forbedre scanningen af dit fingeraftryk, kan det forekomme, at den bliver forvirret, hvis dataene ved en fejl efterhånden forringes.

Hvis du ikke kan huske hvilken finger du scannede, eller hvis du vil slette et bestemt ud af flere scannede fingeraftryk, kan du gå ind under Indstillinger > Touch ID & adgangskode og placere dine fingre en efter en på sensoren til Touch-id. Når du placerer en scannet finger på sensoren, vil det tilhørende fingeraftryk under sektionen Fingeraftryk blive fremhævet med gråt.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere