Artikel top billede

CSC og politi blev advaret om hacker-angreb - men reagerede ikke

Hverken politiet eller CSC reagerede på en kritisk rapport om it-sikkerheden hos statens største it-leverandør.

Danmarkshistoriens største hackerangreb kunne være blevet opdaget og delvist afværget, hvis Rigspolitiet og statens største it-leverandør, CSC, havde reageret på en kritisk revisionsrapport fra Deloitte i juni 2012.

Det mener tre it-tekniske eksperter, der har læst rapporten, der blev bestilt af CSC. Det skriver Politiken, som har fået aktindsigt i rapporten.

På det tidspunkt, hvor rapporten om it-kontrollen af Rigspolitiets data hos CSC forelå, boltrede hackerne sig nemlig i CSC's systemer og kopierede følsomme oplysninger i Rigspolitiets kørekortregister, kriminalregister og i Schengens informationssystem om efterlyste personer.

Hackerne trak gennem mindst fire en halv måned i 2012 blandt andet fire millioner danske kørekortnumre fra systemerne, mener politiet. Men forseelsen blev først opdaget flere måneder senere.

Elendig sikkerhed

"Revisionsrapporten er en rygende pistol i forhold til den elendige it-sikkerhed, som gjorde hackerangrebet muligt. Der sker simpelthen det, at Deloitte sender et stykke papir og fortæller CSC og Rigspolitiet, at de står med et helt hus, hvor døre og vinduer står åbne. På samme tidspunkt render de ubudne gæster rundt og tager, hvad de vil have i huset. Men CSC og Rigspolitiet reagerer ikke," siger Peter Kruse, direktør i sikkerhedsfirmaet CSIS, til Politiken.

Først ni måneder efter at revisionsrapporten kom, i marts 2013, gik alvoren op for Rigspolitiet og it-leverandøren efter et tip fra svensk politi.

Rapporten fra Deloitte oplister syv konkrete it-sikkerhedsbrister og nævner blandt andet et "stort antal kritiske sårbarheder" og "manglende aftale med CSC om opfølgning på logs".

Med så alvorlige brister burde Rigspolitiet og CSC ifølge it-eksperterne have foretaget en konsekvensanalyse for at afdække, om sikkerhedshullerne var blevet udnyttet.

"Hackerne har kunnet holde deres egen lille fest og hive informationer ud af systemerne i længere tid, end man skulle tro muligt. Jo længere tid man er om at undersøge konsekvenserne af sårbarhederne, desto længere tid giver man hackerne til at hive informationer ud af systemerne, gemme dem væk og slette spor," siger Thomas Bo Nielsen, it-sikkerhedskonsulent i C-Cure, til Politiken.

Rigspolitiets it-direktør, Michael Steen Hansen, ønsker ikke at lade sig interviewe, men medgiver i en mail til Politiken, at der ikke blev foretaget en konsekvensanalyse.

CSC skriver, at selskabet ikke umiddelbart kunne forhindre hackerangrebet i 2012, da det blev udført gennem en dengang ukendt it-sårbarhed:

"Vi ser frem til de danske myndigheders grundige undersøgelser og anbefalinger, som vil vise sig værdifulde til at mindske den stigende trussel fra cyberangreb," skriver kommunikationschef Richard C. Adamonis ifølge avisen.

Først nu, to år efter gerningstidspunktet, kan politiet fremvise et anklageskrift mod de to tiltalte i sagen, der begynder i Retten på Frederiksberg i september.

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det

Pengene vælter ud af CSC: Så slemt står det til

Julian Assange: Danmark har en politisk it-fange
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere