Artikel top billede

CSC og politi blev advaret om hacker-angreb - men reagerede ikke

Hverken politiet eller CSC reagerede på en kritisk rapport om it-sikkerheden hos statens største it-leverandør.

Danmarkshistoriens største hackerangreb kunne være blevet opdaget og delvist afværget, hvis Rigspolitiet og statens største it-leverandør, CSC, havde reageret på en kritisk revisionsrapport fra Deloitte i juni 2012.

Det mener tre it-tekniske eksperter, der har læst rapporten, der blev bestilt af CSC. Det skriver Politiken, som har fået aktindsigt i rapporten.

På det tidspunkt, hvor rapporten om it-kontrollen af Rigspolitiets data hos CSC forelå, boltrede hackerne sig nemlig i CSC's systemer og kopierede følsomme oplysninger i Rigspolitiets kørekortregister, kriminalregister og i Schengens informationssystem om efterlyste personer.

Hackerne trak gennem mindst fire en halv måned i 2012 blandt andet fire millioner danske kørekortnumre fra systemerne, mener politiet. Men forseelsen blev først opdaget flere måneder senere.

Elendig sikkerhed

"Revisionsrapporten er en rygende pistol i forhold til den elendige it-sikkerhed, som gjorde hackerangrebet muligt. Der sker simpelthen det, at Deloitte sender et stykke papir og fortæller CSC og Rigspolitiet, at de står med et helt hus, hvor døre og vinduer står åbne. På samme tidspunkt render de ubudne gæster rundt og tager, hvad de vil have i huset. Men CSC og Rigspolitiet reagerer ikke," siger Peter Kruse, direktør i sikkerhedsfirmaet CSIS, til Politiken.

Først ni måneder efter at revisionsrapporten kom, i marts 2013, gik alvoren op for Rigspolitiet og it-leverandøren efter et tip fra svensk politi.

Rapporten fra Deloitte oplister syv konkrete it-sikkerhedsbrister og nævner blandt andet et "stort antal kritiske sårbarheder" og "manglende aftale med CSC om opfølgning på logs".

Med så alvorlige brister burde Rigspolitiet og CSC ifølge it-eksperterne have foretaget en konsekvensanalyse for at afdække, om sikkerhedshullerne var blevet udnyttet.

"Hackerne har kunnet holde deres egen lille fest og hive informationer ud af systemerne i længere tid, end man skulle tro muligt. Jo længere tid man er om at undersøge konsekvenserne af sårbarhederne, desto længere tid giver man hackerne til at hive informationer ud af systemerne, gemme dem væk og slette spor," siger Thomas Bo Nielsen, it-sikkerhedskonsulent i C-Cure, til Politiken.

Rigspolitiets it-direktør, Michael Steen Hansen, ønsker ikke at lade sig interviewe, men medgiver i en mail til Politiken, at der ikke blev foretaget en konsekvensanalyse.

CSC skriver, at selskabet ikke umiddelbart kunne forhindre hackerangrebet i 2012, da det blev udført gennem en dengang ukendt it-sårbarhed:

"Vi ser frem til de danske myndigheders grundige undersøgelser og anbefalinger, som vil vise sig værdifulde til at mindske den stigende trussel fra cyberangreb," skriver kommunikationschef Richard C. Adamonis ifølge avisen.

Først nu, to år efter gerningstidspunktet, kan politiet fremvise et anklageskrift mod de to tiltalte i sagen, der begynder i Retten på Frederiksberg i september.

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det

Pengene vælter ud af CSC: Så slemt står det til

Julian Assange: Danmark har en politisk it-fange
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere