Artikel top billede

Test det selv: Du kan hacke Linux ved at trykke på backspace 28 gange

Trykker man på slet-tasten 28 gange i træk på en Linux-maskine, kan man slippe ind uden brugernavn og adgangskode.

En historie om, hvordan en Linux-computer kan hackes, hitter i disse timer stort på nettet og de sociale medier.

Det skyldes ikke mindst, at måden man udnytter sårbarheden på, ikke just hører til de mest avancerede. 

Det er et par sikkerhedsforskere fra Polytechnic University i Valencia, der står bag oplysningerne.

Sårbarheden findes i Grub2, der er bootloader i en række Linux-distributioner, blandt andet Ubuntu og Debian.

Ph.d. i datalogogi Hector Marco og assistant professor Ismael Ripoll skriver i en gennemgang, at sårbarheden gør det muligt for hackere at bypasse adgangskode-autentificeringen, så de efterfølgende kan overtage kontrollen med computeren.

"Grub2 er den bootloader, der anvendes i de fleste Linux-systemer, inklusiv i nogle embeddede systemer. Det resulterer i et uoverskueligt antal ramte enheder," lyder det blandt andet.

Tryk på backspace 28 gange

De to sikkerhedsforskere viser herefter, hvordan sårbarheden kan udnyttes i Debian 7.5.

Og faktisk er det ganske let selv at teste, om ens Linux-system også har sårbarheden, forklarer de to spanske sikkerhedseksperter.

"For hurtigt at teste, om dit system er sårbart, tryk backspace 28 gange, når Grub beder om dit brugernavn. Hvis din maskine genstarter, eller du får en rescue shell, er din Grub ramt."

Sårbarheden, der altså kun kan udnyttes, hvis en angriber har fysisk adgang til maskinen og trykker på slet-tasten 28 gange, findes i Grub-versioner fra 1.98 (december 2009) til 2.02 (december 2015).

Hele problemet her er, at man via Linux-systemets rescue shell kan logge ind uden brugernavn/password.

Herefter vil man eksempelvis kunne få adgang til data på maskinen eller foretage Denial of service-angreb og ødelægge data i systemet.

Der er udsendt en opdatering til Grub2, der lukker hullet, oplyser DK Cert, der også skriver, at der er udsendt rettelser til flere Linux-distributioner.

Test derfor, om dit system er sårbart - og installer opdateringen, hvis det er tilfældet.

Læs også:

Open source har sejret: Derfor deler it-giganterne nu deres kode




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere