Test: Verdens tyndeste bærbare computer gemmer på store overraskelser

HP Spectre 13 er verdens tyndeste computer - men den er samtidig overraskende kraftfuld.

HP Spectre 13 er HP's mest interessante computer til dato.

Den er blot 10 millimeter høj i sammenklappet tilstand og kan dermed kalde sig verdens tyndeste computer.

Så tynde computere har man typisk udstyret med en batteribesparende og knap så varmegenererende Core M-processor, men sådan er det ikke længere. 

HP har i stedet loddet en langt mere kraftfuld Intel Core i5- eller i7-processor fast til computerens motherboard, hvilket er en imponerende præsentation, når man tager Spectre 13's tykkelse i betragtning. 

Det er en computer til de kræsne pc-brugere, men selv om du får en ultralet, tynd og alligevel kraftfuld Windows 10-pc, så følger der også et par kompromisser med computeren.

Design

HP Spectre 13 er en designperle i matgrå og bronze, som uden tvivl vil få folk til at kigge en ekstra gang på kontoret, i foredragssalen eller på caféen.

Computeren er belagt med et tyndt lag aluminium med HP's nye minimalistiske logo på toppen.

Bag skærmen er en bjælke af bronzefarvet metal, der i første omgang ser uhyre flot ud, men det er samtidig en fedtfingermagnet af dimensioner.

Det er også her, du finder Spectre 13's porte, der alle er af USB C-typen.

Der er tre styks, hvor af den ene anvendes til opladning. Det er altså to mere end på Apples Macbook.

Du skal dog regne med at investere i en USB C til USB A-dock til dine eksisterende enheder, indtil der kommer flere USB C-produkter på hylderne. 

Ikke alle virker

Omvendt er det ikke alle USB C-dongles og opladere, der virker med HP Spectre 13.

Vi forsøgte at oplade HP-computeren med en oplader til Apples Macbook - men uden held, ligesom vi heller ikke kunne tilslutte en Anker USB C-dock. 

Det forlyder, at problemet er en manglende fælles USB C-standard blandt pc-producenterne, men det er ikke desto mindre stadig hamrende irriterende, at man ikke aner, om en USB C-dock virker med ens computer eller ej.

Skærm, tastatur og touchpad

Windows 10 er skabt til at blive betjent med fingerspidserne.

Derfor er det måske også overraskende, at man ikke kan købe en HP Spectre 13 med indbygget touch-skærm. HP Spectre 13's skærm har en opløsning på blot 1.920 x 1.080 pixels, også kaldet FullHD. 

Skærmen er flot og farverne fine, men på en computer til 12.000 kroner havde vi forventet en højere skærmopløsning, som det ses på både Apples Macbook (2.560 x 1.440 pixels) og Microsofts Surface Pro 4 (2.736 x 1.824 pixels). 

Modificeret tastatur

For at skabe HP Spectres tynde profil er tastaturet også modificeret.

Tasterne er ikke særligt høje, men dog en smule nemmere at betjene end Apples omdiskuterede Macbook-tastatur.

Vores eneste kritik af tastaturet har en opdelt "Enter"-tast, der virkelig kræver tilvænning. 

Touchpad'en er vi derimod ikke fan af.

Når computeren ikke har en touch-skærm, er det uhyre vigtigt, at touchpad'en fungerer perfekt.

Det er ikke lykkedes på HP Spectre 13, hvor touchpad'en føles plastikagtig og ikke giver den samme flydende oplevelse, som andre producenters touchpads.

Det er synd, for HP har tidligere udviklet computere med gode touchpads som for eksempel HP Spectre x360.

Ydeevne i topklassen

Under vores tests af HP Spectre 13 oplevede vi den samme ydeevne som i andre bærbare computere, der er udstyret med laptop-processoren i7-6500U. 

Man kan blandt andet finde den samme processor i en Surface Pro 4, og der er rigeligt af teknologisk juice til at klare langt de fleste opgaver.

Multitasking, HD-video, video- og billederedigering klarer computeren uden at vise tegn på sløvhed. 

Det er dog ikke uden problemer at have en Intel Core i-processor mast ind i så tyndt et chassis.

Modsat Intels Core M-processorer kræver Core i5- og i7-processorer et aktivt kølesystem, og derfor er der også to køleblæsere under computeren. 

HP har inkorporeret et unikt kølesystem, der efter sigende skulle skabe et vakuum og på den måde køle processoren ned.

Ifølge HP betyder kølesystemet, at i5/i7-processoren kan fungere ved fuld hastighed uden at blive tvunget til at sætte hastigheden ned for at undgå overophedning - som man kan opleve på mange andre computere, herunder eksempelvis Lenovos Yoda 900. 

Det virker.

Computeren bliver aldrig alarmerende varm, men til gengæld begynder kølerblæserne meget hurtigt at give en hvæsende lyd fra sig - selv ved lette arbejdsopgaver i Word eller i Edge-browseren. Og så ryger noget af eksklusiviteten.

Batteriet

HP Spectre 13 er med sit tynde design let at smide i tasken og have med på farten, men computerens batteri sætter dog begrænsninger på det tidsrum, som du kan være på farten med den.

Hen over en weekend havde computeren stået i standby-mode, og mistede på den tid strømniveau fra 100 procent opladt til 53 procent.

Det er et voldsomt tab, så husk at oplade din computer umiddelbart inden du sætter dig ud i bilen om morgenen på vej til kundebesøg - og ikke aftenen før.

Det er formodentligt et software-problem, som kan løses med en opdatering. Microsofts Surface-computere døjede i en periode med noget tilsvarende. 

Fem timers arbejde

Derudover holder computeren til godt fem timer med skærmens lysstyrke på 50 procent, Word, et par faner i Chrome og Spotify kørende via et headset. 

Hvis du vil have en computer med bedre batteritid end Spectre 13, skal du kigge på modeller med Intels Core M som for eksempel Apples Macbook eller Asus UX305.

Her får du mindre kraft, men til gengæld tæt på 10 timers batterilevetid.

Konklusion

HP Spectre 13 er en ingeniørmæssig pragtpræsentation, men ikke uden kompromisser.

Det er en designperle, hvis bronze-tema du enten elsker eller hader. 

Med tre USB C-porte er der mulighed for at tilslutte flere enheder end på for eksempel Apples Macbook, men du skal formentlig stadig ud at anskaffe dig en dock til dine gamle USB A-produkter. 

Du vil ikke finde en computer på markedet i dag, der er så tynd, men som stadig har en processor, der drøner af sted som en Ford Mustang frem for konkurrenternes VW Lupo-inspirerede Core M. 

Men prisen omfatter også en aktiv, let larmende køleblæser og en noget dårligere batteritid. 

Læs også: Galleri: Linux fylder 25 år - her er de mest populære distributioner nogensinde


Loading ikon