Artikel top billede

Atea-bestikkelsessagen: Otte offentligt ansatte nu dømt eller frifundet

I alt har otte offentligt ansatte været i Retten i Glostrup efter at have været tiltalt for modtagelse af bestikkelse. Vi giver dig overblikket over alle dommene her.

Offentligt ansatte hos Udenrigsministeriet, DSB og Københavns Kommune har modtaget bestikkelse fra it-leverandøren Atea. 

Det har retten i Glostrup konkluderet i en række sager omkring modtagelsen af bestikkelse blandt offentligt ansatte. 

Den seneste sag var den 2. februar, hvor en tidligere ansat hos Udenrigsministeriet var tiltalt for at have købt et fjernsyn til en alt for høj rabat igennem Atea. 

De mange sager er en del af et større sagskompleks, der går helt tilbage i 2014.

Flere prominente personer såsom tidligere direktører i Region Sjælland, ansatte hos DSB, Rigspolitiet, Udenrigsministeriet og i flere kommuner samt tidligere ansatte hos Atea er sigtet for at have modtaget eller tilbudt bestikkelse.

I første omgang har sagerne ved retten i Glostrup kun omhandlet modtagelse af bestikkelse. På et senere tidspunkt vil sagerne mod Atea og de tidligere Atea-ansatte begynde, ligesom sagerne mod ansatte i Region Sjælland-sagen også stadig efterforskes.

Herunder samler vi alle domme i sagerne, så du hele tiden kan have et overblik over, hvem der er blevet dømt og hvorfor.

Artiklen vil løbende blive opdateret med nye sager. Da flere af sagerne er anket og dermed stadig beskyttet af navneforbud, vælger vi ikke at nævne de tiltaltes navne.

6. december, 2016: Tidligere ansat hos Københavns Kommune
Tiltalte blev fundet skyldig i at have modtaget en iPhone 3, to iPads, en iPhone 4 og en router henover en årrække fra Atea. Han blev også tiltalt for at have modtaget en computer, men dette kunne ikke bevises, og tiltalen frafaldt.

Den dømte fik en dom på fire måneders fængsel. Den dømte har anket dommen.

6. december, 2016: Tidligere ansat hos Københavns Kommune
Den tidligere ansatte hos Københavns kommune havde igennem Atea købt en iPad og en iPhone til sin kone i bryllupsgave. De to Apple-produkter var omkring 10.000 kroner værd, men den offentligt ansatte havde kun betalt 2.000 kroner for begge dele.

Den tidligere ansatte hos Københavns Kommune blev idømt en betinget dom på 40 dage eller 40 timers samfundstjeneste.

6. december, 2016: Tidligere ansat hos DSB 
Den tidligere ansatte hos DSB havde modtaget en Sony Ericson-telefon, en iPhone 4, en Samsung Galaxy-telefon, iPad 2, iPad 3 til en samlet værdi for 18.000 kroner.

Nogle af produkterne havde han selv betalt til en lavere pris end normalt, men andre havde han modtaget uden beregning.

Den tidligere ansatte hos DSB blev idømt en fængselstraf på to måneder. Den dømte har anket dommen.

9. december, 2016: It-ansat hos Udenrigsministeriet 
Den offentligt ansatte i Udenrigsministeriet havde købt kameraudstyr af mærket Nikon igennem Atea med en uberettiget høj rabat og sparede dermed 10.000 kroner på købet.

Det er ulovligt ifølge § 144, da retten mente, at han kun kunne opnå den høje rabat på grund af sin position i ministeriet.

Den offentligt ansatte blev idømt 30 dages betinget fængsel eller 40 timers samfundstjeneste.

17. januar, 2016: Tidligere DSB-ansat
Den offentligt ansatte havde ifølge anklager modtaget et fjernsyn til en værdi af 20.000 kroner fra Atea. Under retsmødet kom det dog frem, at fjernsynet først var modtaget efter tiltaltes fratrædelse hos DSB, og der derfor retten ikke var tale om bestikkelse. I stedet kunne det anses som betaling for konsulenttimer.

Den offentligt ansatte blev frifundet i sagen.

19. januar, 2017: Ansat hos Rigspolitiet 
Ifølge anklager havde den tidligere ansatte hos Rigspolitiet modtaget en iPad fra Atea tilbage i 2012. Den tiltalte erkendte, at han havde modtaget en iPad fra Atea til test-brug, men efter endt testperiode blev iPad'en sendt tilbage. Det bekræftede en tidligere Atea-salgschef.

Den tidligere Atea-ansatte forklarede desuden, at der flere steder i interne Atea-mails ganske vist stod, at Atea-chefen havde sendt den offentligt ansatte en iPad som gave, men at chefen havde beholdt den selv.

Den offentligt ansatte blev frikendt.

20. januar, 2016: Tidligere it-ansat hos Udenrigsministeriet
Tiltalte havde købt et Samsung-fjernsyn i 2011 til en normalværdi til 21.995, men betalte selv kun 8.750 kroner. Ligeledes havde han købt en Samsung-telefon i 2015 til 1.500 kroner, imens normalprisen lød på 4.500 kroner.

Den offentligt ansatte blev idømt 40 dages betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste.

2. februar, 2017: Tidligere offentligt ansat hos Udenrigsministeriet
Den ansatte havde købt et fjernsyn igennem Atea til næsten halv pris, hvilket ikke er tilladt ifølge anklager. 

Retten gav anklager ret, og den tidligere ansatte blev idømt 20 dages betinget fængsel med mulighed for 40 timers samfundstjeneste. 

Dommen blev med det samme anket. 

Læs også: 

Tidligere indkøbschef i DSB om dom i bestikkelsesag: "Hvis man ryger i fængsel for at have modtaget iPads, er der mange i det offentlige, der bør være bekymrede"