Artikel top billede

(Foto: Jacob Ø. Wittorff)

Nu kan de bade i penge: Mød dem der har scoret kassen på Snapchats vilde børsnotering

Snapchats børsnotering har sendt endnu en omgang pengeregn udover Silicon Valley. Blandt dem, der har scoret kassen, finder vi Snapchats ansatte, investeringsselskaber og en katolsk privatskole.

Torsdag gik virksomheden bag den populære kamera-app Snapchat, Snap Inc, på børsen, og med et slag blev der sendt en sand pengeregn udover Silicon Valley, og en helt ny gruppe af milliardærer blev skabt. 

Efter børsnoteringen steg aktiekursen med 44 procent, og da børsen lukkede sent torsdag aften havde Snap Inc. en børsværdi på 240 milliarder danske kroner.

Dermed er Snapchat allerede nu tre gange så meget værd som Twitter og knap dobbelt så meget værd som danske Mærsk.

Læs også: Snapchat klar til milliard-børsnotering trods gigantiske underskud: "Det er ikke sikkert, at vi kommer til at tjene penge"

26-årige mange-milliardær

Den enkeltperson, der har indkasseret den største gevinst på Snap Incs børsnotering, er virksomhedens 26-årige stifter og administrerende direktør Evan Spiegel.

Ifølge Silicon Valley-mediet The Information ejer han nu 247 millioner aktier til en samlet værdi på knap 42 milliarder danske kroner.

Herefter kommer Spiegels medstifter Robert Murphy, der ejer 210 millioner aktier til en samlet værdi på 36 milliarder danske kroner.

Den trejde på listen er 39-årige Imran Khan, der er født i Bangladesh og ifølge Business Insider blot har været ansat i Snap Inc i knap to år og har en fortid i finansverdenen.

Han har i dag titel som chef-strateg og hans aktier har i skrivende stund en værdi på knap 2,7 milliarder kroner.

På de følgende 11 pladser kommer ifølge The Information en lang række medarbejdere hos Snap Inc, der hver især har tjent mellem 1,5 milliarder kroner og 11 millioner kroner.

Venturekapital-virksomheder scorer kassen

Udover de ansatte i Snap Inc. har en lang række venturekapitalvirksomheder også scoret kassen på børsnoteringen.

Her i blandt venturekapitalvirksomhederne Lightspeed Ventures og Benchmark Capital.

Førstnævnte har forvandlet en investering på 56 millioner danske kroner til knap 14 milliarder kroner, mens Bechmark Capital investerede 170 millioner kroner. En investering der nu er 22 milliarder kroner værd.

Uventet gevinst til amerikansk skole

I den mere kuriøse afdeling kan den katolsk privatskole Saint Francis High School i Mountain View i Silicon Valley også indkassere et millionbeløb på børsnoteringen.

Ifølge et brev til forældrene, som skolen har offentliggjort, investerede skolen 15.000 dollar i Snapchat. Penge der kom fra en særlig vækstfond, som skolen har oprettet.

Skolen oplyser ikke præcis, hvor stor gevinsten er, men ifølge flere amerikanske medier er der tale om en gevinst på millioner af dollar. Penge der nu skal bruges på at gøre det billigere for eleverne at gå på skolen. 

Skolens investering skete på foranledning af grundlæggeren af venturekapitalfirmaet Lightspeed Venture, Barry Eggers, der har haft to børn på skolen.

Til det amerikanske erhvervsmedie QZ siger han, at skolens investering og efterfølgende gevinst er uden fortilfælde for en amerikansk high school.

Læs også: Graffiti-kunstner bliver milliardær på Facebook-børsnotering

Det erikke første gang, at en tech-børsnotering resulterer i uventede milliongevinster.

Da Facebook blev børsnoteret i 2012 scorede en grafittimaler et milliardbeløb på børsnoteringen.

Han havde nogle år tidligere løst en opgave for Facebook og valgt at få en del af sin betaling af aktier i den på det tidspunkt helt unge iværksættervirksomhed.

Læs også:

Masser af spekulationer: Tre kendte tech-virksomheder står over for gigantiske børsnoteringer i 2017

Kæmpe-aftale til milliarder: Snapchat lægger al data i Googles hænder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere