Der mangler indhold til VR-headsets, og det skal studerende fra Aalborg Universitet være med til at udvikle. Her ses videoinstallationen "Hver sin Stilhed". Foto: Morten Sahl Madsen

Samsung og Aalborg Universitet indgår stort samarbejde: "Vores studerende gik jo alligevel hele tiden over gaden og spurgte, om de ikke nok måtte låne nogle VR-briller"

Samsung og Aalborg Universitet åbner i samarbejde et nyt innovationslab hos AAU i København. Målet er at give de studerende bedre muligheder for at udvikle til fremtidens medier.

Afstanden mellem Samsungs gamle hovedkvarter og Aalborg Universitets københavnske afdeling i Sydhavnen er ikke mere end et lyskryds og to parkeringspladser.

Og nu er afstanden blevet endnu kortere. AAU har indgået et samarbejde med Samsung for at fremme udviklingen og forskingen i nye medieteknologier med fokus på virtual reality (VR).

"Det begyndte med, at vores studerende kom til os og spurgte, om de ikke måtte gå over vejen til Samsung og spørge, om de måtte låne nogle VR-briller. Det gav vi lov til mod den forudsætning, at de huskede at spørge pænt," forklarer lektor Henrik Schønau Fog ved åbningen af det nye innovationslab, SMILE, på AAU i København.

Efter gentagne besøg af studerende tog Samsung selv kontakt til AAU for at drøfte om et større samarbejde, hvilket to år senere blev til SMILE-Lab, et innovationslab, der i første omgang får fokus på virtual reality og dets evner og udfordringer. 

Læs også: Alt for meget fokus på virtual reality - væksten kommer et helt andet sted Bindeled til erhvervslivet
Det nye samarbejde skal resultere i studerende, som i højere grad kan teste og efterprøve deres ideer og projekter med tidssvarende teknologi, heriblandt 360-kameraer, VR-briller og en ny video-væg bestående af store, buede Samsung-skærme. 

Ifølge leder for instituttet for arkitektur, design og medieteknologi, Hans Jørgen Andersen, har Samsung lagt udstyr for 700.000 hos Aalborg Universitet.

Virtual reality og augmented reality venter stadig på deres store gennembrud, men ifølge Claus Holm, dansk landechef for Samsung, er virksomhederne parate til at hoppe med på bølgen, hvis indholdet findes.

I forbindelse med SMILE-Lab vil Samsung også hjælpe de studerende med kontakter til det private erhvervsliv. 

"Det handler om at fremme de unges muligheder ved at give dem de bedste muligheder i deres uddannelse, men samtidig vil vi også være bindeleddet til erhvervslivet til de projekter, som der virkelig har potentiale," siger Claus Holm, dansk landechef for Samsung, til Computerworld.

Samsung er selv producent af nogle af VR-headsets, der fungerer sammen med Samsung-telefoner.

"Vi har jo selvfølgelig en stor interesse i at udvikle VR i den rigtige retning og få mere indhold til platformen, og der er mange virksomheder, som gerne vil have fingre i nogle, der kan noget med VR. Teknologien er klart foran indholdet i øjeblikket, og de unge er jo fyldte med gode ideer," siger Claus Holm.

Læs også: Test: Samsungs virtual reality-headset er en fed fremtidsgadget Er der potentiale i VR?
Ved åbningen af SMILE-innovationslaboratoriummet var de studerende fra universitetets forskellige uddannelser klar til at vise frem, hvad VR og anden moderne teknologi kan bruges til.

Blandt andet havde en gruppe andre studerende undersøgt påstandene om 360-graders film set igennem VR-briller. 

Påstande som blandt andet lyder, at du ikke kan klippe i en 360-graders film, uden at det bliver forvirrende og kvalmende for seeren, hvilket de studerende modbeviste med en 360-graders kortfilm. 

Store Hollywood-instruktører som Jon Favreau, manden bag genindspilningen af Junglebogen og Iron Man-filmene, er hoppet på VR-vognen og er på vej med større produktioner. 

Andre studerende havde produceret en kortfilm, hvor man via 360-graders kamera og et VR-headset kunne se gennemførslen af en kidnapning, eller en anden video, hvor du lidt mindre kontroversielt, men lige så dramatisk kunne opleve, hvordan det er at være målmand, når en håndbold kommer susende forbi dit hoved. 

Også AAU's spilorientede uddannelse får adgang til SMILE-Lab. 

Læs også: Fuld fart frem: Virtual reality til Playstation er nemt, fedt og flot - men jeg blev køresyg af den vilde FerrariYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.