Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

EU vil investere over syv milliarder kroner i mindst fire supercomputere: Skal blandt andet bruges til bedre cybersikkerhed

Bedre sundhedspleje, vedvarende energi og et stærkere cyberforsvar. Det er noget af det EU håber på, at investeringen i nye supercomputere skal hjælpe med.

En ny EU-enhed ved navn EuroHPC skal støtte forskningen inden for datainfrastruktur og bygge 2 supercomputere, der skal være blandt verdens fem bedste.

Det oplyser EU kommissionen i en pressemeddelelse.

Planen er, at den nye enhed blandt andet skal give europæiske virksomheder bedre adgang til teknologien bag.

Læs også: EU-kommissionen vil oprette et it-sikkerhedsnetværk: Vil afsætte mere end 15 milliarder kroner til projektet

Ifølge EU har de europæiske brug for lettere adgang til teknologien, hvis EU skal være førende inden for AI, sundhed og cybersikkerhed.

“I dag er de fleste af vores forskere og virksomheder tvunget til at begive sig uden for Europa for at finde de topklassecomputere, som de har brug for. EU har ikke råd til at sakke bagud. Med EuroHPC vil vi kunne nyde godt af innovation herhjemme," siger Andrus Ansip, næstformand for EU kommissionen ifølge pressemeddelelsen.

Den nye enhed har i alt et budget på én milliard euro eller omkring syv milliarder kroner, hvoraf halvdelen skal komme fra EU's budget, mens den anden halvdel skal betales af de medlemslande, der vil være med i projektet.

Læs også: Kvantecomputeren på vej til at overtage? Så mange qubits skal der til

Danmark har allerede tilkendegivet at man ønsker at være en del af samarbejdet.

Derudover er Belgien, Bulgarien, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig også med.

Læs også: Her er EU's mest markante tiltag for at tæmme de store amerikanske tech-firmaer

Derudover regner EU med at få omkring 400 millioner euro fra private investorer.

Mindst fire supercomputere

Målet er at EU-enheden skal bygge mindst fire suppercomputere, hvor de to altså skal være blandt de fem bedste i verden.

De to sidste skal, ifølge EU Kommissionen, være blandt de 25 bedste i verden.

Læs også: Ny supercomputer kåret som klodens hurtigste: For første gang i fem år er den ikke længere kinesisk

Supercomputerne vil blive koblet sammen med de eksisterende supercomputere i medlemslandende og derefter være tilgængelige for offentlige og private brugere i hele Europa.

Ifølge EU Kommissionen bruger de europæiske virksomheder i dag 33 procent af verdens forbrug af supercomputere eller såkaldt højtydende databehandling. Mens de samme lande kun bidrager med 5 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere