Artikel top billede

(Foto: Ernst Tobisch)

Ny dom tvinger Telia til at betale stort millionbeløb efter mangeårig strid om kopiering på iPhones

Telia har tabt et retsopgør mod rettighedsorganisationen Copysweden. Derfor skal selskabet nu betale i alt 125 millioner svenske kroner i gebyr for såkaldt "privat kopiering".

Teleselskabet Telia har i dag tabt en retssag mod den svenske rettighedsorganisation Copyswede.

Det betyder, at teleselskabet bliver pålagt at betale rettighedshaverne en afgift på 107 millioner svenske kroner samt yderligere otte millioner svenske kroner i sagsomkostninger.

Det skriver Computerworlds svenske søstermedie Computersweden.

Telia har tidligere argumenteret for, at iPhones ikke er omfattet af den svenske blankmedieafgift - den såkaldte "kasetteskatten".

Men med dommen har fået Copyswede fået medhold i, at smartphones har egenskaber, der gør, at de kan anvendes til kopiering af indhold "i et ikke ubetydeligt omfang," som det lyder i dommen.

Telia skal derfor betale et gebyr på 3 svenske kroner pr gigabyte lagerplads i de iPhones, som Telia har solgt fra 2009 og frem.

Kan føre til højere priser

Ifølge Computersweden advarer den svenske brancheorganisation Elektronikbranchen mod, at dommen i sidste ende vil føre til højere priser for forbrugerne, fordi der skal betales kompensation for lagerpladsen på mobiltelefoner.

"Jo større lagerplads mobiltelefonen har, jo mere skal forbrugeren betale," skriver Klas Elm, formand for Elektronikbranchen i en kommentar til Computersweden.

I Sverige arbejder man ligesom i Danmark på en revurdering af den såkaldte blankmedieafgift, der i Sverige hedder ’kasetteskatten’.

Denne type afgifter har gennem mange år sikret, at kunstnere gennem afgifter på blandt andet kasettebånd, vhs-hånd og cd-skiver bliver kompenseret, når private kopierer deres musik til eget brug.

Sætter spørgsmålstegn ved eksisterende regler

Ifølge Computersweden sætter dommen spørgsmålstegn ved om de eksisterende regler er konstrueret på hensigsmæssig vis.

Der har således også gennem de seneste år også været et stigende pres for, at reglerne skal opdateres i takt med, at teknologiudviklingen og nye digitale forretningsmodeller har ændret forbrugernes forbrug af musik og film.

Dommen kan ankes frem til 8. januar 2019.

Læs også: Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere