Artikel top billede

Det har længe været en offentlig hemmelighed, og nu siger jeg det: It-sikkerhedsfolk føler sig svigtede af ledelsen

Klumme: Det har længe været en offentlig hemmelighed i cybersikkerhedsbranchen. Men tidligere i år fik vi tal på: En tredjedel af alle, der arbejder med it-sikkerhed, føler sig isolerede fra forretningen. Løsningen er at gøre alle til hackerens værste fjende – til gavn for både arbejdsmiljø og bundlinje.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Hele 33 procent af medarbejdere med ansvar for cybersikkerhed i alverdens virksomheder føler, at de mangler opbakning fra virksomhedens ledelse.

De føler sig isolerede i deres job. Det viser en undersøgelse fra Trend Micro blandt 1.125 beslutningstagere med ansvar for cybersikkerhed fra landene Sverige, Finland, Storbritannien, USA, Tyskland, Spanien, Italien, Frankrig, Holland, Polen, Belgien og Tjekkiet.

Selv om Danmark ikke er med i undersøgelsen, er det et billede,som jeg tydeligt genkender fra den danske it-branche. Og der sker meget få fremskridt.

43 procent siger, at deres sikkerhedsmiljø er usammenhængende og svær at holde styr på. Desuden føler 34 procent sig så pressede, at deres jobtilfredshed er faldet i løbet af de seneste 12 måneder.

Det er en udvikling, som blandt andet er et resultat af, at moderne cyberangreb er blevet både flere og mere avancerede. Uden at de cybersikkerhedsansvarlige har fået flere ressourcer.

Skal det ændre sig, er organisationen som helhed nødt til at blive mere bevidst om cybersikkerhed.

Mangelfuld intern kommunikation om cybersikkerhed

Her vil mange virksomheder sikkert sige, at cybersikkerhed allerede er på dagsordenen hos direktion og bestyrelse. Det er ikke nok.

Ser man på tallene i analysen, siger 72 procent godt nok, at cybersikkerhed er repræsenteret på bestyrelsesniveau.

Alligevel siger mange, er det ikke har nogen positiv effekt. Årsagen ser ud til at være mangelfuld kommunikation.

57 procent siger, at intern kommunikation er en af de største cybersikkerhedsudfordringer for deres virksomhed.

Ledelsen hører først efter, når angrebet har ramt

Ifølge surveyen skal der desværre tit et storstilet cyberangreb til, før ledelsen hører efter. Således siger 64 procent af de adspurgte, at det blev nemmere at blive hørt efter det storstilede WannaCry-angreb.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt it-afdelingen overhovedet er i stand til at nedbryde kommunikationsbarriererne, før virksomheden er blevet udsat for et angreb?

Fordel ansvaret bedre

Det er bestemt positivt, hvis cybersikkerheden har fundet vej ind på direktionsgangen og bestyrelseslokalet. Men de fleste steder er cybersikkerhed stadig noget, “som it-afdelingen lige må sørge for”.

Som undersøgelsen viser, ligger der et stort arbejde i at få formidlet værdien i, at sikkerhedsekspertisen ikke forbliver hos nogle få personer i it-afdelingen.

Det kan hverken de, arbejdsmiljøet eller forretningen holde til.

Cybersikkerhedsekspertisen skal bredes ud til hele organisationen.

Cybersikkerhed er ikke er en isoleret disciplin, som kan parkeres i et fjernt hjørne af serverrummet.

Der skal skabes en kollektiv bevidsthed om, at selv den mest avancerede sikkerhedsløsning ikke fuldstændigt kan sikre imod målrettede hackerangreb mod individuelle medarbejdere.

Organisationen skal uddannes

En af nøglerne er uddannelse af den enkelte medarbejder. Alle skal gøres bevidste om, at en stor procentdel af alle hackerangreb skyldes medarbejdernes egne handlinger. Det forkerte klik kan komme fra alle steder i en organisation.

Ingen i virksomheden går op i datasikkerhed eller privacy, før de får at vide, hvorfor det er vigtigt, hvordan det kan påvirke dem selv, og hvad de skal gøre for at forebygge cyberangreb.

Det kan være en overvældende opgave at uddanne hele organisationen i cybersikkerhed.

Men begyndt med at øge bevidstheden omkring de største aktuelle trusler.

Det sikrer, at medarbejderne forstår, hvordan truslerne kan påvirke organisationen, og hvad den enkelte kan gøre for at sikre sig imod de aktuelle trusler.

Skab bevidsthed om hackernes strategier

Det er også essentielt at uddanne virksomhedens medarbejdere til at forstå, hvilke tiltag hackere brugere for at få succes med for eksempel et BEC-angreb.

Det er med til at udvikle medarbejdernes bevidst om, at et storstilet, målrettet angreb på en virksomhed typisk begynder med noget så simpelt som at forsøge at narre en bestemt medarbejder til at klikke på et bestemt link.

På den måde bliver medarbejderne meget bedre til at opdage mistænkelig aktivitet i de tidlige faser af et angreb.

Få hele organisationen og samarbejdspartnerne med

Man skal også være opmærksom på, at samarbejdspartnere og leverandører, som har adgang til virksomhedens it, også udgør en potentiel indgang for hackerne.

Uddannelse af alle, der har adgang til virksomhedens it-infrastruktur, bør være obligatorisk. Ellers er risikoen, lidt firkantet sagt, at eksterne partnere frit kan løbe med virksomhedens data.

Og vender vi tilbage til udgangspunktet, så er hele pointen netop, at uddannelsen inden for cybersikkerhed skal ramme bredest muligt.

Det vil beskytte virksomhedens data og forretning bedre. Men det vil også fjerne byrden fra dem, som i så mange virksomheder oplever, at de sidder alene med ansvaret, og på den måde give virksomheden gladere og bedre medarbejdere.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.