Mogens Nørgaard: En hyldest til Statens IT

Klumme: Jeg synes, at jeg for en gangs skyld vil skrive en decideret hyldest. En hyldest, oven i købet, til en offentlig biks. There's a first for everything, som de siger.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

For nylig holdt Statens IT 10-års jubilæum ude i De Døde Øjnes By. I ved - det dér område i Ballerup, hvor en masse store it-bikse synes, at de skal sørge for, at deres medarbejdere ikke bliver hængende på en lokal pub efter arbejde.

Hvor der ikke er fortov. Hvor man om aftenen kan se indere prøve, forsøgsvis og forsigtigt, at forlade Lautruppark Hotel for at se på området og have det lidt sjovt.... og så gå ind i hotellets særdeles livlige og fantastiske lobby kort efter, lettere resignerede. Dér.

Da man første gang startede Statens IT op, ville ingen have det under sig. Grundidéen var, at man i ét hug ville få alle de der statslige dimser lagt ind under Statens IT, og alle kunne vist se, at det muligvis kunne gå galt. Så ingen ville have dem. Til sidst sagde Finansministeriet ja til at tage dem. Et meget mærkeligt valg, men pyt.

Det gik grumme galt, og bossen måtte finde sig i at fortsætte med at få den samme løn i et job, der bedst kan beskrives som en vertikal arabesk, dvs. en ting, der bare hænger helt frit uden nogen under eller over sig - med andre ord som konsulent uden opgaver et sted i ministeriet.

Dengang skrev jeg vistnok en klumme, hvor jeg foreslog, at man omdøbte det til Statens Homogene IT, så forkortelsen ville blive mere sigende.

Så var der en overgangsfase, og så lavede man en McKinsey, dvs. man foreslog, at gøre det modsatte - så denne gang ville man tage én offentlig dims ind under Statens IT ad gangen. Og så videre til den næste. Og man ansatte en datalog med ledelseserfaring, Michael Ørnø, til at lede det.

Det er faktisk gået godt. Stille og roligt kommer den ene efter den anden af de statslige bikse og underlige styrelser og dimser ind under Statens IT og får standardiseret og normaliseret deres drift mv. Det virker. Der er selvfølgelig modstand og lidt mumlen i krogene. Men det virker.

Der er nogle ting jeg har har bemærket, og som muligvis kan forklare noget af successen derude (de har også kontorer andre steder, men de fleste arbejder fra De Døde Øjnes By-lokationen):

1. Ørnø går en tur rundt i bygningen hver morgen og spørger til, hvordan det går. Han bliver set. Folkene kan spørge om ting eller bringe ting op. Det ordner formentlig langt de fleste problemer, før de bliver til problemer. Simpelt. Walk, Listen - then Talk.

2. Ørnø er lidt nørdet. Han holder foredrag om it-pionerer i sin fritid, og han har fået navngivet møderummene efter disse pionerer. Det giver altså noget respekt og noget historisk perspektiv, som alle har godt af.

3. Det var sjovt at være i deres store kantine og se tre typer af mennesker den dag, de fejrede 10-års-jubilæet: De der slanke mænd i det der stramme jakkesæt. Nogle få kvinder. Og så alle de der nørd-mænd, eller som jeg plejer kærligt at kalde dem: De gamle, bitre mænd. Det viser sig, at 75 procent af medarbejderne er mænd, 25 procent er kvinder, og det i sig selv er ligegyldigt - men pointen er, at man tillader nørder, uanset køn, at arbejde med det, som de gerne vil, nemlig at få noget til at virke.

Kære Michael, Wulff og alle i andre 400 SIT'er: Tillykke med successen. Og: Fortsæt!

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.






Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.