Artikel top billede

Bog: Oldtidsjyder dropper køllerne og bygger diger i alternativ historie

I Stephen Baxters alternative historiske trilogi om Northland vinder nordeuropæiske fortidsmennesker over havet og gør sig gældende som global, teknologisk supermagt.

Historikere rynker på næsen af kontrafaktiske fortællinger om, hvordan verden måske have artet sig, men indenfor skønlitteraturen er det en hel lille genre i sig selv.

Særligt er science-fiction forfattere begejstrede for at lege med mulighederne, og det er Stone Spring af Stephen Baxter et godt eksempel på.

Her følger man en stamme af stenaldermennesker i det, man i dag kender som Doggerland, og som i bogen benævnes Northland. Landområdet forbandt det nuværende Storbritannien, det europæiske fastland og den jyske vestkyst i perioden mellem seneste istid og før havene for alvor steg igen.

Baxter lader tidligt dette fremsynede stenalderfolk opleve en rigtig slem oversvømmelse. Men i stedet for at lade sig fordrive af havet, begynder de driftige fortidsjyder at bygge diger i så stor stil, at de holder den stigende Nordsø ude de næste mange tusinde år.

Bogen sætter scenen for en verden, der udviklede sig radikalt anderledes end den, vi kender.

Nemlig en klode, hvor oldtidens nordeuropæiske stammer får lov at gøre sig gældende som teknologisk og handelsmæssig stormagt i stedet for at bruge nogle tusinde år på at rende rundt i skind og slå hinanden i hovedet med køller, mens de lod fætrene i Sydeuropa, Mellemøsten og Asien bygge civilisationer og tænke store tanker. Sådan som det jo faktisk skete.

Stone Spring er første del af Nortland-trilogien, mens Bronze Summer og Iron Winter udgør resten og hver tager nogle gevaldige tidsspring på flere tusinde år.

Bøgerne kan læses som en meget fascinerende skildring af, hvordan tingene kunne have været.

Man kan måske indvende, at persontegningen er lidt løs i kanten. Til gengæld har Baxter i dén grad gjort sit geografiske og udviklingshistoriske hjemmearbejde og formår at bygge et overbevisende alternativt fortidshistorisk samfund op fra bunden, som er virkelig spændende at følge.

Bog: Stone Spring (del 1 af Northland-trilogien). Forfatter: Stephen Baxter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere