Kinesisk navigations-system giver baghjul til det amerikanske GPS-system få måneder efter lancering

Det kinesiske BeiDou-system er godt på vej til at skubbe det amerikanske GPS-system af banen som verdens mest anvendte.

Det kinesiske navigations-system BeiDou stormer frem og er godt på vej til at sparke det herhjemme så velkendte amerikanske GPS-system af banen mange steder på jordkloden.

BeiDou-systemet har været under udvikling siden 1994, men blev først formelt lanceret i sommer. Og siden er det gået over stok og sten.

Ifølge Financial Times viser målinger fra det amerikanske satellit-selskab Trimle, at BeiDou allerede nu anvendes mere end GPS i 165 af verdens 195 hovedstæder.

Det skyldes ikke mindst, at BeiDou per default anvendes af de prisbillige kinesiske smartphones, der er meget udbredte i eksempelvis Afrika.

Ifølge avisen er Beidou - der som GPS oprindeligt blev udviklet til militære formål - meget præcis.

Det kinesiske navigationssystem består af 55 satellitter, hvoraf den sidste blev opsendt 23. juni i år.

Kina har siden den tredje krise i det taiwanske stræde i midten af 1990’erne været opsat på at udvikle sit eget navigationsssystem.

Dengang hævde Kina, at USA blokerede for GPS-signalet, hvilket gjorde, at kineserne mistede kontakt med flere af sine missiler.

Da der blev sat strøm til systemet i sommer, meddelte Kina, at det ‘uafhængige BeiDou-netværk meget bedre kan indfri kravene til Kinas nationale sikkerhed, økonomi og sociale udvikling.’

Desuden kan det kinesiske system levere ‘en mere stabil og pålidelig service samt et alternativ til det amerikansk-ejede Global Positioning System for den globale bruger,” hed det.

Kina lægger vægt på, at systemet er gratis og åbent og kan anvendes af alle - både borgere, virksomheder og industrier som eksempvis søfart, luftfart, rumfart og militær.

Du kan læse mere om BaiDou-systemet i denne artikel i The Diplomat.

EU har også et alternativ til GPS, nemlig Galileo-systemet, der blev tændt i 2016. Det har 26 satelliter i kredsløb om jordkloden, og flere smartphones fra blandt andet Apple, Google og Samsung anvender i dag data fra Galileo-netværket.

Også Rusland har sit eget navigations-system, Glonass.

Læs også:

Kina bygger sin egen GPS-konkurrent

Splinternyt GPS-alternativ debuterer i Aarhus: Nyt positioneringssystem kan zoome helt ned til en enkel centimeter

Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.