Film går bag om en af verdenshistoriens største eksplosioner

Med grundighed, matematik og viden om materialers egenskaber har et medie og en international ekspertgruppe gransket augusts enorme eksplosion i Beirut. Resultatet er en kort og nærmest skræmmende detaljeret dokumentar, som er frit tilgængelig.

Om aftenen 4. august i år blev Beirut rystet af en af de største og mest ødelæggende ikke-nukleare eksplosioner i verdenshistorien.

Over 200 mennesker omkom, 6.500 blev såret, 300.000 blev hjemløse og der skete materielle skader for mere end 15 milliarder US-dollar.

Store dele af Beirut blev ødelagt som direkte følge af eksplosionen og af den efterfølgende trykbølge.

Vi har nok alle set optagelser af katastrofen. Den skyldtes som bekendt, at 2.750 tons ammoniumnitrat detonerede med en kraft svarende til 1,1 kiloton TNT.

Men hvad skete der helt præcis, og hvordan kunne det gå så galt?

Det satte den egyptiske avis Mada Masr og den internationale efterforskningsgruppe Forensic Architecture sig for at undersøge.

Parterne gennemtrawlede alt tilgængeligt kildemateriale, herunder fotos, video, bygningsinformationer, fragtmanifester og meget mere.

Herefter har de kombineret digitale kort, matematiske modeller og eksakt viden om de pågældende materialers indbyrdes placering og egenskaber m.m. Resultatet blev en digital model og en ultrakort dokumentarfilm, som du kan se her.

Detaljegraden er frygtindgydende. Det forklares i nærmest kliniske termer, hvordan de enorme mængder kunstgødning var placeret under samme tag som 23 tons fyrværkeri og 50 tons ammoniumfosfat samt det løse.

Blandt andet fem ruller lunte til industriel sprængning samt en stor mængde bildæk.

Modellen kortlægger i detaljer hvordan og hvorfor eksplosionen fandt sted: Hvad brændte først? Hvad blev dernæst antændt? Hvor har de enkelte gødningssække og øvrige materialer sandsynligvis været placeret i lagerbygningen? Hvordan fandt eksplosionen helt præcis sted?

I timerne og dagene efter eksplosionen opstod mange teorier, der næsten alle rimede på noget med terrorisme eller sammensværgelser.

Men som så ofte før var sandheden mere enkel. Tragedien skyldtes efter alt at dømme en helt banal kombination af ligegyldighed, grov forsømmelighed og ufattelig inkompetence.

Se mere her https://forensic-architecture.org/investigation/beirut-port-explosion
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.