Justitsminister Nick Hækkerup på vej i den varme stol: Hvorfor har Danmark ikke ændret logningsreglerne?

EU-domstolen erklærede for flere måneder siden, at ubegrænset indhentning og opbevaring af internet- og lokationsdata er ulovligt, men den danske praksis er fortsat. Nu kaldes ministeren i samråd om, hvorfor de danske regler ikke er blevet ændret.

Danske teleselskaber har nu i flere måneder været pålagt at logge danskernes teledata, selvom det ifølge EU-Domstolen er ulovligt.

Nu kalder SF's folketingspolitiker Karina Lorentzen Dehnhardt justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om den danske logningsbekendtgørelse på torsdag 14. januar.

Hun har bedt ministeren svare på, "hvorfor man ikke straks ophører den ulovlige masselogning af danskernes teledata, når EU-Domstolens afgørelse af 6. oktober 2020 præciserer, at reglerne er i strid med EU-retten og ikke kan opretholdes midlertidigt."

Derudover skal ministeren også redegøre for teleselskabernes retsstilling i den nuværende situation, hvor de bryder EU-retten, men fortsat er pålagt af den danske stat at fortsætte med masselogning.

Endelig skal Nick Hækkerup svare på, om regeringen med sit bebudede lovforslag i februar agter at ændre reglerne, så de flugter med EU's lovgivning og regler om retten til privatliv.

Læs også: Kritisabel opbevaring af persondata fører til kæmpe hovedrengøring i staten: Sådan vil landets ministre øge kontrollen med outsourcing-aftaler

Logningsregler fortsat uændret
Justitsministeren kaldes i samråd efter, at EU-domstolen i oktober fastlagde, at det er ulovligt med nationale regler, der pålægger teleselskaberne ubegrænset indhentning og opbevaring af internet- og lokationsdata.

Ifølge dommen kan denne type logning kun tillades i en begrænset periode i situationer, hvor der er akut trussel mod den nationale sikkerhed.

Læs mere her: Danske teleselskaber skal fortsætte logning, selvom EU-domstol har erklæret det ulovligt

Men selvom der nu er gået lidt over fire måneder siden dommen, er de danske regler på området fortsat uændret.

I stedet lød det fra Justitsministeriet i slutningen af oktober, at man var i gang med at nærstudere dommen og vurdere dens konsekvenser for de danske logningsregler, men at de nuværende logningsregler fortsat gælder.

"Derfor skal telebranchen fortsat logge og udlevere oplysninger i overensstemmelse med gældende regler, indtil ny lovgivning måtte være vedtaget og trådt i kraft," lød det fra Nick Hækkerup i et brev til Jakob Willer, der er direktør i telebranchens interesseorganisation, Teleindustrien.

Her pointerede justitsministeren også, at "det
naturligvis har høj prioritet," og at regeringen vil fremsætte et lovforslag om revision af loven i løbet af februar 2021.

Mens Danmark fortsat ikke har ændret praksis om logning af sine borgere ændrede Sverige allerede i 2019 de svenske logningsregler, som blandt andet indebar en begrænset og differentieret forpligtigelse til logning af oplysninger afhængig af typen af data.

I forbindelse med EU-dommen krævede Jakob Willer og Teleindustrien en revision af de danske regler på området

"Nu må justitsministeren komme i arbejdstøjet og få revideret de danske regler. Nu kan vi simpelt hen ikke udsætte den revision længere. Det er et must, når regeringen fremlægger sit lovprogram," sagde han til Berlingske.

Læs også: EU-domstol sætter stopper for medlemslandes høst af mobildataPremium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.