Artikel top billede

USA sætter trecifret milliardbeløb af til at banke Kina i tech-kapløb: Her skal pengene investeres

Mandag åbnede senatet en debat, der skal sikre yderligere et trecifret milliardbeløb til stormløbet om verdens førende nation indenfor tech. Konkurrenten er Kina, der sidste år to syvmilestøvler på.

Et overdøvende flertal i det amerikanske senat - 86 stemmer mod 11 - har stemt ja til at få et trecifret milliarbeløb ind i landets budget til teknologiforskning i de næste fem år.

110 milliarder dollar - svarende til over 670 milliarder danske kroner - bliver tilføjet puljen, hvis lovforslaget går igennem kongressen. Forslaget er endu et træk, der skal stille USA foran kina i det tech-kapløb, som Kina har skudt i gang de seneste måneder.

Det skriver Reuters.

Langt de fleste af pengene - omkring 100 milliarder - skal investeres i grundlæggende og avanceret forskning, kommercialisering af forskningen og uddannelses- og træningsprogrammer inden for centrale teknologiområder som kunstig intelligens.

To milliarder skal ryge i chip-produktionen og forskning til bilindustrien og forsvarssektoren. Disse to milliarder bliver lagt oven i de 52 milliarder, som tre senatorer lige nu også arbejder på at få tilføjet chip-industrien i USA.

For Senatets demokratiske leder Chuck Schumer er der kun to muligheder i det mere og mere intense tech-kapløb, der foregår mellem verdens største lande.

”Vi kan enten have en verden, hvor det kinesiske kommunistparti bestemmer reglerne for vejen mod 5G, AI og Quantum Computing - eller vi kan sørge for, at USA kommer først,” sagde han om afstemningen.

Kinas stormløb

Kina har gennem 2020 sat ild under udviklingen og investeret over 400 procent mere end året før i chip-produktion inden for det kommunistiske lands grænser.

Landets mål er at blive førende på tech-området indenfor blandt andet kunstig intelligens og cloud computing, som er de helt store områder i disse år.

USA har gjort flere tiltag over det sidste år for at komme Kina i forkøbet og beholde sin førende position på tech-området.

Blandt andet har den tidligere præsident Donald Trump forbudt amerikanske virksomheder at samarbejde med en af Kinas helt store televirksomheder, Huawei. En linje Biden-adminstrationen holder ved lige.