Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Opret dit eget sociale netværk - del 1

Lav et databasedrevet site, så du kan bevare kontakten med venner og slægtninge.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sociale net er ideelle til at bevare kontakten med venner og slægtninge, der bor langt væk. I en professionel setting kan de fungere som virtuelle vandkølere, hvor de ansatte uformelt kan mødes med andre kolleger.

Nogle uddannelsesinstitutioner bruger dem også til at fremme samarbejde og vekselvirkning mellem lærere og elever uden for det fysiske klasseværelses begrænsninger.

Alle har glæde af sociale netværk, men selvom de er nemme at bruge, rummer mange af dem kun begrænsede muligheder for, at brugerne selv kan bestemme. Desuden kan deres politikker med hensyn til privatlivets fred og reklamer gøre dem uegnede til professionel og fortrolig kommunikation.

Det er her, Oxwall kommer ind i billedet. Programmet placerer dig i førersædet og giver dig alle de værktøjer, du skal bruge til at opbygge dit eget offentlige eller private sociale netværk.

Med softwaren følger alle de vigtige komponenter, du skal bruge for at få brugerne til at interagere. Brugerne kan blogge, dele billeder og videoer, diskutere emner i fora, dele materiale med wikier, kommentere, tagge og vurdere alle former for materiale – og meget mere.

Som administrator har du fuld kontrol over netværket, dets brugere og dets indhold. Du kan nemt åb-ne dit skræddersyede netværk for offentligheden eller begrænse adgangen i et indhegnet miljø. Du kan udvide det med betalte plugins og tilpasse sitets layout og udseende. Det hele foregår, uden at du skal rode med html, php eller sql.

Oxwall er open source-software og kører på den populære Apache-webserver. Programmet gemmer sine data i en MySQL-database, og det er skrevet ved hjælp af sproget php.

Kernesoftwaren og de nødvendige plugins kan fås gratis, mens man kan købe yderligere plugins formedelst et engangsbeløb. Du kan holde øje med Oxwalls udvikling via dets roadmap. Her kan du også komme med forslag til nye funktioner og stemme for andres forslag.

Forbered dine servere

Før du begynder at indstille dit netværk, skal du sikre dig, at din server lever op til Oxwalls beskedne krav (www.oxwall.org/hosting). De fleste webhosts kan nemt leve op til dem.

Sørg for, at din server kører mindst Apache 2 (med modulet ’mod_rewrite’ slået til), php 5.2.6 og MySQL 5.0. Oxwall kræver også, at du opretter et cronjob. Sørg for, at din udbyder kan klare det via en sitemanagement-applikation såsom cPanel, eller via shell’en.

Når du har sikret dig, at din udbyder lever op til alle kravene, skal du begynde med at oprette en tom database til Oxwall. Hvis din serverudbyder ikke vil lade dig oprette flere databaser, gør det ikke noget.

Oxwall kan lave tabeller i en eksisterende database og markere dem med et præfiks, der effektivt separerer dem fra de andre tabeller. Uanset hvilken løsning du bruger, skal du sikre dig, at du har detaljer om databaseforbindelse og om verifikation for databasebrugeren.

Efter at du har oprettet databasen, skal du downloade den nyeste stabile version af Oxwall (www.oxwall.org/download). Dernæst uploader du den dekomprimerede fil til din webserver-host, enten i rodmappen public_html/ eller i dens egen mappe. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at du bevarer fil- og mappetilladelser.

Installer Oxwall

Når databasen er oprettet, går du til det sted, hvor du har udpakket Oxwall-filerne – for eksempel www.yoursite.com/ox. Så bliver du automatisk dirigeret videre til Oxwalls installations-wizard, der har fire trin. I det første trin skal du skrive grundlæggende oplysninger om sitet, såsom en titel og en tagline (den kan du redigere senere, hvis du ombestemmer dig) plus oplysninger om administratorrettigheder.

Dernæst skriver du oplysninger om forbindelser for den database, du har oprettet til Oxwall. Hvis konfigurationen ikke kan få forbindelse til din database, skal du sørge for, at du peger den i retning af den rigtige server ved desuden at specificere porten.

Efter at have bekræftet dine indstillinger og forbindelsen til databasen spytter Oxwall en bid kode ud. Den skal du manuelt kopiere ind i filen ow_includes/config.php. Husk at slette filens eksisterende indhold, før du kopierer det nye ind.

Du skal også oprette et cronjob, der kører ow_cron/run.php på serveren hvert minut. Proceduren for at tilføje et cronjob afhænger af den sitemanagement-software, som din webhost kører. Der er nogle nyttige oplysninger i Oxwalls dokumentation (http://docs.oxwall.org/install:index#cron).

Til sidst kan du vælge de ekstra værktøjer, som du vil aktivere på dit sociale netværk. Dem kan du senere aktivere eller slukke fra administrationskonsollen.

Der er plugins, som gør det muligt for netværkets brugere at oprette deres egne blogs, grupper og fora og dele links, fotos og videoer. Der er mange andre funktioner under udvikling til Oxwall-netværk, herunder en Facebook-agtig add-on til chat.

Mal dit netværk

Når installationsprocessen er færdig, dirigerer Oxwall dig til enten hovedsiden eller administratorområdet. Administrationsgrænsefladen er overskuelig og opdelt i forskellige sektioner.

Når du redigerer dit netværk, skal du sikre dig, at det ikke er synligt for nogen. Du kan sætte netværket i vedligeholdelsestilstand ved at gå til siden ’Pages and menus | Maintenance page’. Klik i tjekboksen for at slå dit site fra og i stedet vise en ”away”-meddelelse. Du kan bruge standardmeddelelsen eller tilpasse den i feltet, hvis du ønsker det.

Den mest praktiske måde at tilpasse dit netværk består i at ændre standardtemaet. Oxwall omfatter to temaer, og dem kan du downloade på www.oxwall.org/store/list/theme/latest. Download dem, og pak dem ud i ow_themes på din webserver.

Når du vil aktivere et tema, skal du gå til ’Appearance | Choose theme’, der bør vise alle de muligheder, der er til rådighed. Vælg det tema, du vil aktivere, og klik på knappen ’Activate’. Du kan indstille ethvert tema inden i Oxwalls administrationsgrænseflade. Gå til ’Appearance | Edit theme’.

Under knappen ’Theme settings’ finder du muligheder for at ændre aspekter såsom skrifttypen og temaets farver. Knappen ’CSS’ giver dig bedre kontrol med temaets stil.

Afhængigt af det tema du tilpasser, kan der være billeder til elementer som baggrund og logoer. Dem kan du uploade via knappen ’Graphics’, der også viser dig et smugkig og url’en til det uploadede billede.

Hvis du ikke vil igennem besværet med at installere Oxwall, kan du bruge onlinedemoen til at afprøve platformen. Men en bedre mulighed er at oprette og administrere dit netværk på Wall.fm.

Sociale netværk på Wall.fm har alle de funktioner, der er til rådighed i en almindelig Oxwall-installation, plus adskillige andre. Foruden de sædvanlige blogs, fora, grupper, vægposteringer, foto/video/linkdeling kan du give brugerne mulighed for at logge på via Facebook og lade dem interagere via offentlige chatrum med webcam-understøttelse.

Grundnetværket på Wall.fm er gratis og tilbyder 5GB diskplads og 20GB båndbredde. Hvis du har brug for et specielt domæne eller vil have et reklamefrit netværk, skal du opgradere til et betalt medlemskab.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge …

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Generel support

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]