Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Selvom HTC måske ikke solgte så mange mobiler som Samsung og Apple, præsterede de lidt af et comeback sidste år. Med One satte de alle sejl ind for at skabe en smartphone, der på afgørende punkter var i front. Og det lykkedes.
One var ikke fuld af fikse gimmicks men en gennemført kvalitetsmobil, hvor kernekompetencer som ydelse, skærmkvalitet, kamera og lyd var i top. Det kom der en enestående smartphone ud af, og med afsæt i den har HTC skabt den nye One (M8), som forfiner og forbedrer, det der allerede var godt hos forgængeren.
Større skærm
Designet vil ikke virke fremmed for dem, der har stiftet bekendtskab med One. Overordnet set har HTC videreført formgivningen, om end et par ændringer lader sig bemærke. Kurverne er blevet blødere, mens der er mindre plastik og mere aluminium.
Skærmstørrelsen er samtidig vokset en anelse. Vi er nu er oppe på 5”. Hvorvidt man synes, det er en fordel, må være en smagssag. Vi havde foretrukket som 4,7” på forgængeren. Ikke desto mindre er der tale om en yderst elegant mobil, der ligger godt i hånden.
Lækker lyd
Skærmopløsningen er full HD, præcis som på den første One, om end det ekstra skærmareal gør pixeltætheden en anelse lavere. Det er dog ikke noget man bemærker. Billedet er exceptionelt godt. Skærmen præsterer en klarhed og farvegengivelse, som er få andre forundt, mens betragtningsvinklen vel nærmest ikke kan blive meget bedre.
De to højttalere på fronten er ligeledes bibeholdt, og således også den fine stereolyd, der i den grad hævede One over konkurrenterne. Forstærker og lydteknologi har gennemgået en diskret opgradering, således at lyden er en anelse klarere, og der er mulighed for at skrue højere op. Selvom det selvsagt aldrig bliver med en tynd smartphone, du får de helt store lydoplevelser, er det alligevel rart at kunne se en YouTube-video, eller til nød høre lidt musik uden at skulle have en ekstra højttaler med til mobilen.
Duo-kamera giver dybde
Vender man mobilen, vil man opdage, at der ikke bare er ét kamera, men hele to styk og dertil en ny blitz, der i stil med iPhone leverer flere farvetoner for at give en mere naturlig belysning. Kameradelen har således fået lidt af en overhaling.
Udgangspunktet er fortsat det særlige Ultrapixel-koncept, hvor en del megapixel ofres – opløsningen er blot 4 MP – på bekostning af større lysfølsomhed. Det koncept har ikke været nemt at sælge, men kameraet leverer ikke desto mindre glimrende billeder, også under ringe lysforhold.
Det ekstra kamera fungerer som en dybdesensor, der tilføjer informationer om de rumlige forhold. Det giver mulighed for at foretage en række justeringer efter billedet er taget. Eksempelvis er det muligt at ændre fokus samt at lave 3D-foto, hvor perspektivet kan ændres. Det fungerer ganske overbevisende.
Mange af de øvrige kamera-funktioner virker imidlertid overflødige, og ærlig talt er det lidt ærgerligt at en ellers stilfuld smartphone skal fyldes med billige legetøjseffekter. For dem der ynder at pege kameraet den anden vej, bør det dog vække glæde, at ”selfies” nu bliver væsentligt lækrere, takket være et 5 MP vidvinkel-kamera på fronten.
Android med en 6. sans
Processoren er opgraderet til den nyeste quad core fra Qualcomm, og det resulterer i en mobil, der er hurtigere og endnu mere responsiv end forgængeren, som ellers var ret kvik. Man kommer ubesværet rundt i Sense 6, den nyeste udgave af HTCs brugerflade, her lagt oven på Android 4.4.
Sense 6 byder blandt andet på en opgraderet udgave af Blinkfeed, der nu kan vise indhold fra et større udvalg af kilder, samt intelligent strømstyring, der ved at registrere, om mobilen eksempelvis ligger i en taske eller på et bord, kan justere mobilens indstillinger.
Læs hele testen i Alt om DATA 07, som kan købes digitalt her.