Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Transistor anno 2015

IRC har skabt en moderne transistorradio, som bygger videre på de stolte danske audio- og designtraditioner.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Egentlig er en transistor blot en elektronisk komponent, der kan forstærke et signal eller virke som kontakt, men ordet bruges også som betegnelse for en transportabel radio.

Dette forklarer, hvorfor International Receiver Company med hovedsæde i Hellerup nord for København har døbt en af deres radioer ”The Transistor”.

Designmæssigt er den tydeligt inspireret af Bang & Olufsens ikoniske Beolit’er fra 1960’erne og 70’erne, som bl.a. kan ses på Museum of Modern Art i New York – og til høje priser på brugtmarkedet. Men indmaden er helt up to date, og frontstoffet kan være det for tiden så populære bløde fleece som på billedet eller en perforeret plade.

Rigeligt til de fleste

The Transistor kan modtage de radiostationer, som de fleste hører mest, nemlig på FM og DAB/DAB+. Desuden har den indbygget Bluetooth 4.0 med aptX, så kompatible smartphones, tablets og andre musikafspillere kan streame musik i en kvalitet, der siges at være på niveau med cd. Endelig er der en analog linjeindgang og en hovedtelefonudgang, begge til 3,5 mm minijackstik.

Et indbygget genopladeligt batteri skal kunne række til mindst 6 timers kabelfri drift, og ellers er der jo lysnettet, som tilsluttes direkte – uden en irriterende adapter.

Succesoplevelse fra første minut

Betjeningspanelet på The Transistor er hurtigt overskuet. Det har blot seks knapper – væsentligt færre end normalt på sådan et produkt, og de er både store og fremspringende, så radioen nemt kan betjenes i mørke. En infrarød fjernbetjening med de samme knapper lanceres i løbet af foråret 2015 og kommer til at koste 199 kroner. Der er ingen aktuelle planer om at skrive en app, der kan klare dette job.

Efter min vurdering ligger DAB-følsomheden i markedets absolut bedre ende. Et enkelt hi-fi-anlæg har klaret sig bedre i det elektrostøjfyldte underjordiske rum, der er mit kontor, men de fleste DAB-radioer er markant dårligere end The Transistor, og lige så snart den kommer op i lyset, er der slet ingen problemer. Som altid brager FM bare igennem, ligegyldigt hvor.

Bluetooth er heller ingen udfordring for nyere smartphones og tablets, for The Transistor har en NFC-chip, så parring er begrænset til at holde enheden hen foran et felt nederst til højre på frontstoffet.

Civiliseret lyd

The Transistor er ikke ligefrem nogen party-lydmaskine. Den spiller pænt, nydeligt og ikke mindst rent, og den kan levere nyheder og baggrundsmusik ved mere end rigelige niveauer i typiske hjemmekontorer, samtalekøkkener og andre opholdsrum. Bassen har selvfølgelig ikke en volumen, der kan mærkes i en sixpack, men illusionen af dybe toner er overbevisende, og der er en god balance til mellemtone og diskant.

Til trods for den korte afstand mellem højttalerne er der ganske meget bredde og dybde i lydbilledet. Radioens potentiale på dette punkt kan nemt demonstreres ved at streame en DR-station via en smartphone og skifte mellem 64 og 192 kbps. Folk, der ikke kan høre forskel, fortjener ikke at have et hørekort.

Du kan læse hele testen i Alt om DATA 06/2015, som er i kioskerne nu og købes digitalt hos Zinio og i en iPad-version på iTunes.