Af Peter Hyldahl, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Den generelle tendens er, at den bærbare computere bliver tyndere og tyndere. Tidligere var en tynd computer lig med en stor regning og moderat ydelse. Sådan er det ikke længere. Skærmene er måske ikke overvældende store. Til gengæld har de høj opløsning, og resten af elektronikken i computeren er ofte ganske overbevisende.
Der var engang, hvor man ikke kunne anbefale en tynd bærbar pc, hvis den ikke kostede over 10.000 kroner. Den var simpelthen for svag til mange andre formål end Word, internet og mail. Nu er der kommet langt stærkere processorer i maskinerne, og andre specifikationer er også forbedret. Denne måneds stortest dokumenterer, at tynde bærbare i prisklassen 6000-8000 kroner næsten allesammen kan en hel masse ud over det ordinære.
Læs også:7 ting du bør overveje før du køber
Det er selvfølgelig ikke optimale gamingmaskiner, men de fleste af dem er stærke nok til at afvikle seriøse spil, viser vores praktiske afprøvning og tekniske målinger. Og til underholdning som film og musik er de rigeligt stærke. Tynde bærbare er oftest skønne at skue, og nu har de også fået stærke muskler.
Trenden dikterer 8 GB hukommelse, og det er også det minimum, vi vil anbefale, når der skal køres Windows 8.1 – og måske Windows 10 i nær fremtid. Du får ofte en ssd-harddisk med. Den medvirker til at forbedre ydeevnen, da Windows kan bruge harddisken som en ekstra ram-hukommelse, når den løber tør for den ægte vare.
Testet på farten
Tynde bærbare er ikke kun indbydende at kigge på. Deres berettigelse er også, at de er nemme at tage med sig overalt – på arbejdet, i tasken på cyklen, på flyturen, i sommerhuset osv. Derfor har vi også haft testprodukterne med på farten for at mærke, hvordan de er at transportere, om de kan koble sig på forskellige trådløse netværk, og om de i det hele taget kan tåle strabadserne.
Fælles for maskinerne er, at de går fra vågeblus til operationsklare på sekunder, og du bliver lynhurtigt koblet på det lokale, trådløse netværk.
Intel fandt på begrebet Ultrabook for at fremme produktion af tynde Windows-bærbare, men i dag er det tilsyneladende så trivielt at være tynd, at kun en enkelt af testdeltagerne bærer Intels mærkat, selv om flere af testdeltagerne overholder Intels Ultrabook-krav.
Ikke kun Apples legendariske MacBook Air, som vi her tester i den seneste udgave, og som med sit anderledes styresystem befinder sig helt uden for kategorien. De fleste af testdeltagerne vejer under 1,5 kg, og tykkelser under 2 cm er ikke længere noget specielt.
Læs testene her:
HP ProBook 420 G2
Apple MacBook Air 13
Abook Z410
Asus Zenbook U305X
Lenovo Ideapad U430
Acer Aspire R7-371T-133
[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]
Læs testene her:
[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]
Sådan bedømmer testholdet
[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]