Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pas på gratis wifi-netværk på ferien

Din ferie til udlandet kan hurtigt blive et mareridt, hvis du kobler
dine gadgets til gratis wifi-netværk, der er styret af it-kriminelle.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mange frygter at komme hjem til en skyhøj telefonregning efter ferien, hvorfor det kan være fristende at logge på det første og bedste wifi-netværk, du støder på.

- De it-kriminelle holder ikke ferie, og derfor er der god grund til at tænke efter en ekstra gang, før du logger på et trådløst netværk på en café, et hotel e.l., siger Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.mysecuritycenter.com

Før du logger på

Det er nemt for en hacker at sætte et falsk netværk op, som giver sig ud for at være et reelt åbent trådløst netværk. Her har hackeren mulighed for at dirigere al netværkstrafik gennem sin egen computer og dermed stjæle login-navne, passwords og andre personlige data fra din smartphone, tablet eller computer, som du er logget på med.

- Det er vigtigt, at du altid undersøger, hvem der står bag netværket, før du logger på. De it-kriminelle gør alt hvad de kan for at stjæle dine data, og det sker ofte på ferier, hvor mange sænker paraderne for hverdagens strabadser.

- I områder hvor der er mange mennesker, er der generelt større risiko for at havne på et falsk netværk, da en it-kriminel kan befinde sig i nærheden af en café og dermed oprette et netværk med cafeens navn, som ikke kræver en adgangskode. Spørg derfor altid personalet, på stedet hvor du opholder dig, om netværkets præcise navn og kode, siger Janus R. Nielsen.

Gode råd når du er logget på wifi på ferien

Der er stor sandsynlighed for, at du kommer helskindet gennem ferien uden at blive offer for de it-kriminelles beskidte tricks, hvis du har følgende forhåndsregler i baghovedet:

- Log aldrig på netbank eller andre sider, hvor du skal indtaste følsomme oplysninger eller bruge dit NemID.
- Undgå trådløse netværk, der ikke kræver en adgangskode.
- Undgå at shoppe online og i det hele taget at bruge dit kreditkort på nettet.
- Husk altid at logge af de steder, hvor du har indtastet dit brugernavn og adgangskode.
- Sørg for at have opdateret dit antivirusprogram og de seneste sikkerhedsopdateringer til styresystemet.

Pas på gratis wifi-netværk på ferien
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere