Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Byg din egen Chromebook

Du kan nemt gøre en gammel bærbar til en toptunet Google-computer. Læs her hvordan du installerer det gratis Chrome OS.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det første spørgsmål i dit hoved er: “Hvorfor skulle jeg installere Chrome OS på min gamle laptop, når der er aldeles udmærkede fuldfede Linux-distroer, jeg kan vælge imellem?” Godt spørgsmål. Svaret er, at det ikke er alle, der vil have en fuldfed distro.

Det er heller ikke alle, der kan bruge sådan en. En del af Chromebooks’ succes – der blev solgt 5,7 millioner Chromebooks i 2014, og man forventer 7,3 millioner solgte i 2015 (kilde: Gartner) – er deres begrænsede og lette Gentoo-baserede styre-system. Hvis man skal have nem og ubesværet adgang til Google-tjenester, må det være et fristende valg.

Den gode nyhed er, at det er nemt at installere Chromium OS, som er open source-projektet bag det officielle Google Chrome OS, der kun kan fås til officielt licenserede Chromebook-pc’er. Overfladisk set er det lidt anderledes, med et gennemgående blåt tema, men Chromium OS tilgår de samme Google-konti og -tjenester, og det giver de samme fordele ved automatisk at samle plugins og alt det andet, som ligger i Google-skyen.

Det bygger på Gentoo, er Linux-baseret og har alle de samme fordele som Linux-kernen, men husk, at det først kom frem i slutningen af 2009. Hvis du vil afprøve det på hardware før den tid, har du måske ikke held med dig.

Ikke desto mindre prøvede vi det på en almindelig Lenovo X200-laptop fra 2008, og det virkede helt uden problemer. En tommelfingerregel siger: Al standardhardware fra Intel hardware burde virke uden vrøvl. Vi ved, at adaptere, der ikke er fra Intel, kan give problemer, og det kommer vi tilbage til om lidt.

En række sites vedligeholder udgaver af Chromium OS. Det er usandsynligt, at du selv vil opbygge systemet fra grunden, og derfor findes der versioner, der er klar til VirtualBox og til at køre og installere fra et USB-drev. Vi bruger den udgave, der bliver vedligeholdt på http://arnoldthebat.co.uk, for den er opdateret så sent som maj 2015.

En anden populær udgave ligger ovre hos Hexxehs website, http://chromeos.hexxeh.net. Den er tilsyneladende ikke blevet opdateret siden april 2013, men den virker stadig.

Gå en tur med Chromium OS

Der findes en række valgmuligheder, når man vil prøve Chromium OS. Den nemmeste består i at downloade et image, skrive det til et USB-drev eller SD-kort, og boote det fra din laptop eller pc. Der findes også live disc-versioner, men med skrivbare medier kan du gemme dine indstillinger og tage styresystemet med dig rundt.

Det bliver ikke publiceret i styresystemet, men der findes en kommando, som nemt kopierer styresystemets partitioner til en intern harddisk. Den sletter alle eksisterende data, men med billige ssd’er er det ikke uden for mulighedernes rækkevidde at købe et drev til formålet.

Vi har prøvet at dual-boote Chromium med Linux Mint, men det virker, som om Chromium betragtede det som en reparations-tilstand og nægtede at lege med. Giv os et praj, hvis du har mere held med det, for det virker som en relativt enkel proces at gendanne de to ROOT-A- og STATE-partitioner, dd’e dem over fra USB-drevet og opdatere dem fra Grub.

Denne del af guiden er ikke strengt påkrævet, og den er sandt at sige irriterende at gennemgå, fordi nøglerne er lange, og hvis din skrifttype sammenblander 1, L og I, er det en plage at skrive tekst ind. Men hvis du vil have Chromium Files-appen til at samarbejde med din eksterne Google Drive-konto, er dette vejen frem.

Du skal hente nøglerne fra https://console.developers.google.com. Under API vælger du Credentials efterfulgt af Create New Client ID for Installed Applications and Other type, hvorefter du vælger Create New Key. Du får to tekster med dit API, ID og Secret-nøgle. Det andet større trin består i at tilføje miljøvariabler til Chromium. I vi føjer du de følgende tre linjer til slutningen af konfigurationsfilen plus dine nye nøgler.

GOOGLE_API_KEY=
GOOGLE_DEFAULT_CLIENT_ID=
GOOGLE_DEFAULT_CLIENT_SECRET=

1 Hent en version

Hent den seneste specielle version på http://bit.ly/LXFthebat. Her findes alle tidligere drivere, herunder Broadcom-wireless plus untested Realtek og Atheros’ trådløse kort. Bemærk Cx86OS og Camd64OS til 32- og 64-bit-support. Sørg for at hente den korrekte version til din hardware, så du får mest muligt ud af din hukommelse.

 

ZIP-filen fylder omkring 1 GB og er en 2,4 GB ukomprimeret IMG-fil. Den skal du dd’e til en tilpas stor USB-enhed eller et SD-kort. Du kan godt køre og bruge Chromium OS herfra, men det bedste valg til hurtig installation på et internt ssd eller en harddisk er naturligvis denne:
$ sudo dd if=<ChromeOSname.img> of=/dev/sdbX bs=4M

 

Boot din laptop med USB-nøglen. Du skal sikkert have fat i tasterne F12 eller Del for at justere dine BIOS/UEFI-bootind-stillinger. Du behøver ikke at logge på en konto, for du kan bruge Guest browse-funktionen. Tryk Ctrl-Alt-T for at åbne Chrome Shell (crosh). Skriv shell for at åbne en rigtig Linux-shell.

 

Advarsel! Den næste kommando sletter hele harddisken.
Vi havde ikke meget held med dual-booting. Hvis du bliver afkrævet et kodeord, skal du bruge ‘password’ ved shell’en $ /usr/sbin/chrome-install --dev /dev/sda , når den er afsluttet, fjerner du USB-nøglen, genstarter, og så er du færdig.

 

Alt virker, men dele af styresystemet vil ikke kunne få adgang til Google-tjenester uden underskrevne nøgler. Abonner på denne Google Code-gruppe: http://bit.ly/LXFchromium, gå der-næst til https://console.developers.google.com, og vælg Create Project. Tilvælg Drive API/SDK, Google Maps Geolocation API, Google Now for Chrome API.

 

Nøglerne skelner mellem store og små bogstaver. Skriv dem omhyggeligt, når du bliver bedt om kodeordet, som er password. Det gør du ved at åbne Crosh, $ shell , $ sudo su , $ mount -o remount,rw / , $ cd /etc , $ vi chome_dev.conf . I vi skriver du nøglerne som beskrevet i tekstboksen til venstre. Tryk Esc wq! , log ud, og log ind igen. Nu burde Chromium Files have adgang.

 

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Hent Chromium OS

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]