Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Acers XB271HK G-Sync 4K-gamingskærm overbeviser

Acer Predator XB271HK er en dyr men dejlig 4k-gamingskærm der understøtter G-Sync, har fremragende billedkvalitet, og mens den er god til spil er den endnu bedre til almen brug. .

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Computerskærme er et af de felter, hvor udviklingen virkeligt er gået stærkt de seneste år. Skærmene bliver større og større, de kan fås med og uden touch, flade eller buede paneler: Mange er også udstyret med et bredt udvalg af teknologier, der skal forbedre brugeroplevelsen på den ene eller den anden måde.

Gamingskærme har traditionelt først og fremmest været kendetegnet ved at være udstyret med TN-paneler. Det skyldes den simple årsag, at de har de hurtige responstider, som kræves i computerspil for at opnå en glidende spiloplevelse.

Farveægthed, generelle farveegenskaber, skærmkvalitet og betragtningsvinkler har traditionelt spillet en mindre rolle, netop fordi TN-panelets hurtighed gjorde den undværlig for den seriøse gamer.

Udviklingen er dog ikke stået stille, heller ikke for TN-panelerne, kvaliteten er gradvist forbedret. De er billigere at fremstille end andre paneltyper, og har man et skarpt øje for ghosting og lag i spil i bredeste forstand, så er TN-skærmtypen det sikre valg.

Det er dog muligt at købe en gamerskærm med bedre generel billedkvalitet, der hastighedsmæssigt samtidig vil tilfredsstille langt de fleste af os, der ikke spiller på professionelt niveau. Der dukker nu gamingskærme op med IPS- og VA-paneler. De er ikke helt så hurtige som de hurtigste TN-baserede skærme, men spørgsmålet er, om alle opdager det, når spillet er i gang.

Acer Predator XB271HK
Denne 27"-gamingskærm er et eksempel på en gamingskærm, der anvender et IPS-panel, så den vil naturligt koste en del mere end en tilsvarende skærm med et TN-panel.
Den noget voldsomt virkende pris skyldes dog blandt andet også, at den har 4K-skærmopløsning, og understøtter Nvidias G-Sync teknologi. G-Sync synkroniserer skærmens opdateringshastighed med grafikkortets renderingshastighed.

Der er med andre ord potentielt tale om en af de vildeste gamingskærme, man kan købe for tiden, når man vel at mærke kigger på visse aspekter. Det er vel kun de 34"/35" store gamingskærme i ekstra widescreen-format, der vil kunne vække mere opsigt.

Predator X271HK dækker 100 procent af sRGB-farverummet, skærmen er ligeledes i stand til at vise 1,07 milliarder farver. Et punkt, hvor skærmen ikke lever op til de mest rendyrkede gamingskærme på markedet, er, når det kommer til opdateringshastigheden, her er den 60 Hz mod 144 Hz, som ofte ses hos andre topmodeller. Her har den en medfødt ulempe i forhold til 144 Hz gamingskærme, hvor scener i hurtig bevægelse gengives mere skarpt.

Skærmen understøtter til gengæld G-Sync, hvilket betyder, at man er garanteret en gnidningsfri spiloplevelse uden skærmartifakter, der ellers kan opstå. Kravet er, at man anvender et understøttet Nvidia grafikkort, og tilslutning foregår via en displayport 1.2.
Skærmen har et virkelig flot og detaljeret skærmbillede med god farvegengivelse.

Der er righoldig mulighed for indstillinger, blandt andet 6-akses farvejustering, hvor man kan ændre skærmens farveegenskaber med udgangspunkt i seks forskellige farver.
Kontrastniveauerne er gode for skærmtypen, og farveovergangene er meget homogene. Skærmen har ligeledes en flot gråtonevisning og fine kontrastniveauer. Skærmen har en antiglareoverflade, der fjerner de fleste reflektioner.

Vi har testet skærmen med aktiveret G-Sync og oplevet en aldeles glidende gameplay. Responstiden på 4 ms responstid har på intet tidspunkt været for langsom, omend G-Sync-effekten her måske spiller ind.
Alt i alt er det en rigtig god gamingskærm, der sikrer en god gamingoplevelse og faktisk er endnu bedre til generel anvendelse.

Skærmens 4K-opløsning er et af skærmens største salgsargumenter, men det kræver optimalt en stærk computer med Nvidia SLI-opsætning (to grafikkort eller mere) i dette tilfælde, for at være rimeligt sikker på at kunne udnytte opløsningen i selv tungt drevne spil.

Ergonomi med mere
Som man vil bemærke, er skærmrammerne i begge sider ret smalle, så to skærme kan anvendes i multiskærmsopsætning ved siden af hinanden, uden at skærmbillederne på de to skærme afbrydes af en kæmpe søjle.

Ergonomien er også i orden, så man kan indstille skærmen lige efter ens behov. Skærmen kan således højdejusteres, drejes om sin egen akse, pivoteres og naturligvis tiltes frem eller bagover. I den forbindelse sikrer foden med de røde aluminiumsspidser, at skærmen forbliver urokkelig.

Der er indbyggede højttalere, der faktisk lyder hæderlige, men til gaming er pondus for lille, der mangler simpelthen bas. Der er i denne version også indbygget USB 3.0 hub, hvilket kan være et plus.
Det indbyggede onscreen display gemmer på en lang række features heriblandt Game modus, hvor man kan vælge mellem tre profiler, herunder kan man skabe separate indstillinger alt efter, hvad man spiller. Der er også mulighed for at bringe tre forskellige crosshairs frem på skærmen til fps-spil.

XB271HK har også dæmpning af blåt lys med fire forskellige niveauer, det frasorterer det blå lys, der kan trætte øjnene samt Dark Boost, der justerer niveauet for sort med mere.

Du kan se mere til skærmen her på producentens webside, hvor den overordnet står beskrevet som XB1. Klik her