Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
1. Benyt flere kameraer
Når du skal filme hele vejen rundt, siger det sig selv, at et enkelt normalt kamera ikke kan klare dette alene. En metode til at få alle 360 grader med er at anvende syv kameraer, der filmer på samme tid for at få alle graderne med i optagelsen.
I billedet herunder kan du se, hvordan syv kameraer er sat sammen ved at benytte et redskab, der sørger for at billedet bliver statisk samt at alle vinkler på kameraerne er lige med hinanden.

2. Tænk over din timing
Eftersom man arbejder med syv individuelle kameraer, der hver filmer i forskellige vinkler, giver dette automatisk en række udfordringer i forhold til at sørge for, at optagelserne matcher hinanden, når de skal sættes sammen i redigeringen senere.
Et godt råd er at starte optagelsen nogenlunde samtidig, da dette vil hjælpe dig en hel del, når du skal redigere din film. Eksempler på software, der kan hjælpe dig med at synkronisere dine optagelser, er Auto Pano Video, som er en software udviklet af GoPro. Der findes dog en masse forskellige muligheder til forskellige priser online, så du kan med sikkerhed finde et program, der matcher dit budget.
3. Overvej hvor vigtig lyden er for dig
En af de helt klart største udfordringer ved at filme en 360 graders video er, at når seeren drejer fra én vinkel i filmen til en anden, så burde lyden jo ligeledes pludseligt komme fra et andet sted af. I den virkelige verden ændrer lyde sig jo alt efter, hvordan du står fra det objekt, der udgiver lyden.
Dette aspekt kan desværre være en udfordring at få med i sin virtual reality film. Derfor er et godt råd til alle, der ikke har tiden og pengene til at finpudse lydeffekterne, at de dropper reallyden og i stedet vælger et passende stykke musik at ligge på sin video.
4. Tænk over din location
Uanset hvor du ønsker at optage, så er der en vigtig faktor, som du skal overveje, inden du går i gang. Dette er naturligvis din location. Skal du være med i optagelsen eller er dit ønske at filme det fredelige liv i en stor skov? I så fald gælder det om, at der er et sted, hvor du som fotograf kan gemme dig, mens optagelsen finder sted. Dette kan blandt andet være bag et stort træ.
Hvad end du vælger, så husk at tænk over dette aspekt samtidig med, at du vælger en spændende location, der vil være interessant for dine seere.
5. Afsæt god tid til projektet
Til forskel fra almindelige filmoptagelser, hvor fokus udelukkende er i én retning, så indebærer 360 graders formattet naturligvis, at seerens fokus kan være i stortset alle retninger. For at seeren skal få tid nok til kunne orientere sig og tage hele oplevelsen ind, medfører dette derfor, at længden på dine optagelser oftest bør være betydeligt længere end ved normale film.
Herudover er det klart, at tidsforbruget med hensyn til redigering og klipning vil være længere, end hvis man udelukkende benyttede sig af et enkelt kamera.
Sådan kan du faktisk selv komme i gang med at filme 360 grader, hvis du har modet på det. Hvis du er interesseret i at læse endnu mere om den tekniske del af arbejdet, så se mere her. Held og lykke med dit projekt!