Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Sådan undgår du at løbe tør for strøm på rejsen

Sommerferien nærmer sig, hvor mange danskere søger uden for landets grænser i jagten på solskin og høje temperaturer. Med i tasken er ofte både smartphone, tablet og andre elektriske gadgets – og løber de tør for strøm for hurtigt eller uden mulighed for at blive ladet op igen, kan det hurtigt blive en streg i regningen på en ellers god tur. Energiselskabet NRGi guider her til, hvilken rejseadapter du skal bruge hvor, og hvordan du får dine apparater til at holde strøm i længere tid.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du møder forskellige stikkontakter alt efter, hvor du rejser hen. Europæisk standard er stiktype C.

Sommerferien er over os, og mange danskere er i fuld gang med at forberede turen sydpå til sol og sommer. Ud over shorts og solcreme, pakker danskerne ofte elektriske gadgets i tasken, så ferien kan foreviges med mobilkameraet, og underholdningen er garanteret med film og internetsurfing ved poolen.

Er mobil og tablet en fast følgesvend på ferien, vil man gerne undgå, at apparaterne løber tør for strøm – og især, hvis der ikke er mulighed for at lade dem op igen. I Danmark er spændingen til almindelige forbrugsapparater 230 volt, og siden 2011 er der anvendt tobenede stik med runde ben af typerne C, E, F og K som standard, men i udlandet varierer både spænding og typer af stik og kontakter.

Stiktyper. Du møder forskellige stikkontakter alt efter, hvor du rejser hen. Europæisk standard er stiktype C.

"Når vi tager på ferie, slæber vi både telefon og en masse andre elektriske apparater med os uden at tjekke strømforholdene på destinationen, så vi kan investere i den evt. nødvendige rejseadapter. Det kan betyde, at man står påferien og ærgrer sig over ikke at kunne bruge de apparater, man har taget med, fordi de ikke kan lades op. Men med en hurtig research ud fra destination er det nemt at afgøre, om spænding og stiktype er den samme som herhjemme, eller en adapter er nødvendig", siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi.

Vi slider mobilen med dårlig batteripleje

"Et andet problem med elektriske apparater, når vi er ude at rejse, er, at de løber tør for strøm i løbet af dagen, når man eks. er på heldagsudflugt og ikke har adgang til strøm. Men ved at være opmærksom på, hvordan man behandler det indbyggede batteri i apparaterne, kan man selv være med til at forlænge levetiden på batterierne", fortæller Benny Hebsgaard.

Mange oplader f.eks. deres smartphone natten over, så den er klar til brug næste dag – men de mange timers strømtilførsel efter at batteriet er 100 procent opladt, overbelaster batteriet og gør, at det holder strøm i kortere tid. For høje temperaturer er heller ikke godt for batteriet, så sørg for ikke at lade dine gadgets ligge direkte i solen. Desuden kan man slide batteriet ved at bruge en oplader, der ikke er den originale, som fulgte med produktet. Man risikerer, at batteriet bliver opladet ved en forkert spænding, og det forkorter dets levetid", siger han og fortsætter:

"Man også kan bruge en solcellelader på sin ferie, men man skal sikre, at den er en vis kvalitet. Ellers lader den ikke tilstrækkeligt".

Benny Hebsgaard giver her en oversigt over stiktyper på en række populære feriedestinationer blandt danskerne og opstiller tre gode råd til at få dine gadgets til at holde strøm længere.

Oversigt over stiktyper

De mest besøgte

Spanien (Gran Canaria, Mallorca og Barcelona)
De mange sangria- og tapaselskende elskende danskere skal ikke bekymre sig om sjove kontakter i Spanien. Ligesom i Danmark er spændingen 230 V, og stikkene er type C og F, som vi også har i Danmark. Du kan fint klare dig uden adapter.

Grækenland
Står den på Tzatziki og ouzo i det græske, kan du lade mobilen eller tabletten op som i Danmark. Spændingen er 230 volt, og stiktyperne er de samme.

Strøm uden for Europa

USA
Besøger du ”Guds eget land” i sommerferien, vil du opleve en lavere spænding på 120 V og stiktyperne A og B, hvor stikkene er aflange og flade. Selvom du kan købe en adapter i diverse elektronikforretninger, anbefales det at købe adapteren hjemmefra, så du ikke risikerer at løbe tør for strøm.

Indien
Selvom Indien byder på masser af fremmed kultur, bør det ikke være et problem at holde strøm på tablet og mobil de fleste steder. Spændingen er identisk med den danske og stiktypen C findes også de fleste steder. Dog finder man også D, der har to runde ben og et større rundt ben ovenfor, og M, der ser lige sådan ud, men med større ben. Det er derfor en god idé at have en adapter med hjemmefra for en sikkerheds skyld.

Tanzania
Går turen til en bounty-strand på Zanzibar, eller står den på Safari, er det nødvendigt at have en adapter med hjemmefra. Spændingen er også 230 V som i Danmark, men til gengæld bruges stiktypen D som i Indien og typen G, der er kendetegnet med tre ben formet som rektangler med to forneden og en foroven.

Tre gode råd til at få dine apparater til at holde strøm

1. Lad ikke dine elektroniske gadgets oplade natten over.
Når batteriet er fuld opladet, skal du tage opladeren ud af stikkontakten – på den måde undgår du at overbelaste batteriet.

2. Tænk over batteriets temperatur.
For høje temperaturer kan ødelægge batteriet, og du bør derfor undgå at lade dine gadgets ligge direkte i solen, ligesom du bør sørge for, at der er luft omkring dem, og at de er helt slukket, inden de bliver pakket væk. For lave temperaturer kan også ødelægge batteriet, og det er derfor en god ide at vente med at oplade batteriet til det igen har opnået stuetemperatur.

3. Anvend den originale oplader.
Ved at anvende den originale oplader sikrer man, at batteriet bliver ladet op til den rigtige spænding. Oplader man batteriet ved for høj spænding risikerer man, at batteriets levetid forkortes eller at batteriet bliver direkte ødelagt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere