Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny kryptovaluta er en hackerfælde

Jagter du også rundt på nettet for at finde Bitcoins afløser og score hurtige millioner? Den har hackerne luret. De bruger nemlig hypen omkring Bitcoin og kryptovalutaer til at lægge ransomwarefælder ud. Senest har cybersikkerhedsfirmaet Trend Micro opdaget en ny kryptovaluta, som du for alt i verden skal undgå.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Bitcoin, Bytecoin, Litecoin, Spritecoin ... Hvilken kryptovaluta er den næste gyldne investering? Hvis du satser på den sidstnævnte, er du direkte på vej i en hackerfælde. Spritecoin er nemlig en fiktiv kryptovaluta, snedige hackere bruger til at lokke dig i en fælde, som tager dine personlige data som gidsel vha. ransomware.

Lokker med reklamer

Hackerne bag Spritecoin lokker sultne og nysgerrige investorer gennem onlinereklamer. Reklamerne opfordrer dig til at klikke, så du kan investere i den nye kryptovaluta ved at downloade en såkaldt wallet-app. En wallet er en konto, som er nødvendig at have, før man kan købe og sælge kryptovaluta. Hvis du downloader wallet-appen, beder den dig om at vælge et kodeord, så du kan downloade Spritecoins blockchain, som også er teknologien bag bl.a. Bitcoin. Appens sande formål er imidlertid at kapre dine private filer, som appen krypterer og omdøber med endelsen “.encrypted”. Derefter får du en besked fra appen om, at dine filer nu er låst, og at hackerne vil have 0.3 menero (XRM) i løsesum for at låse filerne op igen. Det svarer til ca. 550 kr.

Betal løsesummen og få endnu flere problemer

“Det kan være fristende at betale løsesummen, når den er relativt lav, men vi fraråder, at man gør det,” siger cyber defense specialist Jesper Mikkelsen fra Trend Micro.

Når det gælder Spritecoin-ransomware bliver dine problemer også kun større, hvis du betaler løsesummen for at få frigivet dine filer. Ransomwaren krypterer nemlig ikke kun dine filer. Mens appen dekrypterer, dvs. låser dine filer op igen, henter den mere malware ned på din computer, som bl.a. aktiverer dit webkamera og fifler med dine certifikater.

“Kryptovaluta er et hot emne, og Spritecoin-angrebet er relativt simpelt at udføre. Så jeg vil ikke blive overrasket, hvis der kommer mange flere af den type angreb i fremtiden,” vurderer Jesper Mikkelsen.

Han råder folk til at være forsigtige med at installere software fra kilder, de ikke kender. Er man i tvivl, bør man researche nærmere, før man downloader noget.

Bliver man ramt af ransomware, stiller Trend Micro en række gratis værktøjer til rådighed. Læs mere her: https://www.trendmicro.com/en_au/forHome/products/free-tools.html




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere