Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Sony har tradition for at lade sin årlige flagskibsmobil ledsage af en mere kompakt model, der byder på stort set samme features, men i et mere kompakt design og til en mere overkommelig pris. Det er typisk her man finder den bedste balance mellem design, pris og specs for den almindelige bruger, der ønsker en god allround-mobil.
Læs vores test af flagskibet Xperia 1 III her:
https://www.altomdata.dk/test-af-mobiltelefonen-sony-xperia-1-iii/
Årets kompaktmodel er Xperia 5 III, og modsat tidligere års modeller, er den ikke bare mindre end topmodellen, men også anderledes i sit design. Med sine afrundede kanter og skinnende ydre, er den svær at skelne fra mange af markedets øvrige smartphones. Det er egentlig lidt synd, da Sony over de seneste mange år har opdyrket en unik designprofil, der gør mobilerne genkendelige.
Det er dog svært for alvor at se sig sur på det nye design, for det en dejlig let mobil og de afrundede kanter gør mobilen behagelig at holde på. Samtidig gør det aflange 21:9 skærmformat, at den er nem at betjene med én hånd. Den er desuden vand- og støvtæt med IP68-certificering, dog er det ikke den allernyeste type Gorilla Glass, der er anvendt på front og bagside (Gorilla Glass 6), som det er tilfældet på Xperia 1 III.
Det største minus er, i vores øjne, den spejlblanke bagside, som er lige lovlig glat og suger fedtfingre til sig.
Brugervenlig og med flot skærm
Fingeraftrykslæseren er indbygget i powerknappen - en løsning vi er store tilhængere af. Så gør det ikke så meget at Sony, af en eller anden grund, ikke tillader ansigtsgenkendelse. Den fysiske kameraknap, placeret øverst til højre, dér hvor du har pegefingeren, når du vender mobilen horisontalt, er også en rigtig glimrende feature.
Med sine 6,1" er skærmen mindre end de fleste nye topmobiler med Android, men den er ret tilpas til hverdagsbrug og Sony har gjort hvad der er muligt for at maksimere tastaturstørrelsen, så den er relativt nem at skrive på, trods det begrænsede skærmareal.
Skærmen er ikke i 4K som Xperia 1 III, "kun" FHD+ (1080 x 2520 pixels). Det er dog en rigtig flot og lysstærk skærm, med glimrende farvekalibrering i Forfattertilstand og mulighed for 120 Hz opdatering, så du får et helt smidigt billede, såvel i spil som når du bladrer igennem dine feeds på sociale medier m.m.
Kræfter til det hele
Der er anvendt samme Snapdragon 888 5G-processor som i Xperia 1 III samt mange af tidens andre nye topmobiler. Den giver så rigelig kræfter til spil, videoredigering og stort set alle andre opgaver. Dog er der mindre ram end i storebroderen. 8 GB kommer man dog ikke desto mindre ret langt med.
Batteriet har en kapacitet på 4500 mAh og giver rigelig strøm til en dag og typisk også mere. Opladning kan ske med op til 30W, hvilket sikrer fin hastighed. En fuld opladning tager en times tid. Trådløs opladning er der ikke, men det er et fint sted at spare, for der er stadig mange som ikke anvender dette, og som derfor ikke vil tænke over at det mangler.
Et stereoanlæg i lommen
Lyden er der også gjort en del ud af. Der er ikke helt så stor lyd i højttalerne som i Xperia 1 III, men det er alligevel ret imponerende, hvor meget der kan klemmes ud af de små stereohøjttalere. De leverer et bredt og veldefineret lydbilledet.
Der er fysisk lydudgang med optimeret converter og forstærker, og det resulterer i en rigtig flot og veldefineret gengivelse, der kan være værd at prioritere, hvis du eksempelvis har hi-res-abonnement på Tidal. Her vil du også få glæde af 360 Reality Audio, som understøttes af mobilen, både via hovedtelefoner og i højttalerne. Mobilen er ligeledes kompatibel med Spatial Audio, som giver en velfungerende surround-effekt i hovedtelefoner.
Gearet til gaming
Sony har holdt fast i det avancerede vibrationssystem, der blev indført for et par generationer siden, og det er faktisk en feature man lærer at sætte pris på med tiden. Ikke kun i film og spil, hvor den kan bidrage til indlevelsen, men i ligeså høj grad i helt basale gøremål som indtastning af beskeder, hvor den giver en behagelig taktil fornemmelse i fingrene, når man skriver.
Der er inkluderet en række features til optimering af gaming-oplevelsen under funktionssuiten Spilforbedring, som automatisk aktiveres, når et spil startes. Herunder en ny lydudligner, en optimeret V.C.-mikrofon og en optagefunktion med høj billedhastighed. Det er således en af de vildeste gaming-mobiler du kan få på nuværende tidspunkt (især i denne størrelse) og den er selvsagt tæt integreret med Sonys PlayStation-univers.
Alsidigt kamera
Kameraet er et kapitel for sig og et kapitel som vi langt henad vejen har beskrevet i vores test af Xperia 1 III, som du kan læse her. De to mobiler har stort set identisk kamerasetup, som blandt andet udmærker sig ved lynhurtig autofokus samt et unikt variabelt teleobjektiv, der leverer flydende overgang mellem 70 mm og 105 mm (3x/4,4x) med øjeblikkelig fokusjustering.
Se spændvidden, fra ultravidvinkel til 4,4x optisk zoom her:
Et særdeles kompetent kamera, der tilbyder et bredt spektre af muligheder samt høj billedkvalitet både i lyse og mørke forhold og langt henad vejen også en fremragende brugerflade, baseret på Sonys stærke Alpha-kameraer. Det eneste der rent teknisk adskiller Xperia 5 III fra Xperia 1 III er at sidstnævnte har en TOF 3D-sensor, der måler dybde. Det betyder først og fremmest, at den tilbyder mere avanceret objektsporing. Men det er altså ikke fordi, at Xperia 5 III er ringe på det punkt. Den kan bare ikke tracke i realtid under videooptagelse. Herunder et eksempel på objektsporing ved stillbillede.
På mange punkter er Sony helt fremme i skoene på kamerateknologien og går nogle veje, som andre producenter ikke gør. Det er forfriskende, og i det store hele også rigtig vellykket. Det eneste minus er, at det ikke er muligt at skifte objektiv under videooptagelse. Det betyder, at mulighederne for at zoome uden kvalitetstab er begrænsede, selvom Sony har gjort en del ud af deres digitale AI-baserede zoom, som ganske vist gør det godt, men ikke er i nærheden af optisk zoom.
Et godt køb
Og med en pris på 6.999 kroner er det retfærdiggjort. Det er ikke direkte billigt, men Xperia 5 III er en mobil, som hører til i toppen af markedet, og derfor er det faktisk en rigtig fin pris, taget konkurrencen og ikke mindst prisen på storebroderen i betragtning. Xperia 1 III koster tre tusind kroner mere, og det er altså de færreste der vil føle et løft, der kan forsvare denne prisforskel. Mange vil formentlig vægte letheden og den kompakte formfaktor, som Xperia 5 III tilbyder, højere end de tekniske finesser, der kendetegner Xperia i III.
Xperia 5 III er således er et rigtig godt køb og en stærk kandidat blandt markedets bedste mobiler lige nu.
Pris: 6.999 kroner
Dommen:
Kvalitetsindtryk: 5
Brugervenlighed: 5
Features: 5
Ydelse: 5
Pris: 4
Samlet: 5 / 6 stjerner