Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Asus ProArt Display PA279CV: Alsidig skærm med stor præcision

Her får du både høj opløsning, stærke farver og gode tilslutningsmuligheder til en fin pris.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

27" er nok det nærmeste, vi kommer et "allround"-skærmformat. Det er tilpas til de fleste opgaver – stort nok til multitasking og samtidig nemt at overskue, uden at man skal dreje hovedet af led.

Udgangspunktet er således rigtig fornuftigt, og det bliver kun endnu bedre af, at man har krydret 27" med knivskarp 4K-opløsning. I denne skærmstørrelse skal du have den helt store lup frem for at spotte blot en lille antydning af pixelering.

Stærke farver

ProArt Display PA279CV er en skærm, der vil være anvendelig til langt de fleste typer arbejde, men den er særligt tiltænkt dem, der arbejder med grafisk arbejde og kræver stor præcision i farvegengivelsen. Den understøtter 100 procent sRGB- og 100 procent Rec. 709-farvespektre. Desuden er den Calman-verificeret og kommer fabrikskalibreret med en farvenøjagtighed på Delta E < 2.

Billedet er derfor farvestærkt, men uden at virke overdrevent. Der er ikke samme hidsighed i farverne som hos Dell, men en ro og varme, som gør skærmen behagelig at arbejde ved.

Gode funktioner

Hastigheden går op til 60 Hz, hvilket ikke er noget særligt, men skærmen har Adaptive Sync, som justerer opdateringsfrekvens efter indholdet, så man kan opnå højere præcision ved animeret indhold. Lyden i højttalerne fortjener ikke mange ord. Det er skærmhøjttalere af den mest middelmådige slags. Brug dem ikke, hvis du har andre muligheder.

Betjeningen af skærmen er heller ikke perfekt, men trods alt en anelse nemmere end ved de fleste andre, da knapperne er placeret på fronten, ud mod brugeren. Foruden de gængse indstillingsmuligheder og udvidede farveindstillinger under ProArt Palette er der en række nyttige funktioner – som eksempelvis QuickFit, der viser en ramme i A4, B5 eller en lineal, så man får fornemmelsen af, hvordan et dokument ser ud i reel størrelse.

Skærmen er robust i sin konstruktion. Man snydes næsten til at tro, at standeren er af stål, men det er hård plast. Der er mulighed for at hæve, sænke, dreje og hælde skærmen, som du ønsker, og den kan desuden rotere 90 grader, så du får et billede i højformat.

Udvalget af tilslutninger lader intet tilbage at ønske. Hvis du tilslutter med USB-C, oplades din bærbare computer ved 65 W, og desuden er der HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, hub med fire USB 3.1-porte mm.

Dækker de fleste behov

Der er andre skærme i testen, som kan dække specifikke brugsscenarier bedre end Asus', men der er ingen, som rammer plet på så mange af de vigtigste skærmegenskaber, som ProArt Display PA279CV gør. Derfor løber denne skærm trods hård konkurrence med sejren. Det er en forrygende skærm, det vil være en fryd at arbejde på uanset, om du har krævende grafiske behov eller ej.