Af Torben Okholm, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Du bruger altså Windows. Du tilhører majoriteten. Den svinder, men den udgør stadig tre fjerdedele, og det kan derfor ikke overraske, at Windows-brugere er temmelig allestedsnærværende.
Næsten lige så allestedsnærværende som folk, der brokker sig over Windows, fordi den gruppe også omfatter brugere af macOS og Linux. Uanset hvad du måtte være utilfreds med, har tanken om at geninstallere Windows sikkert strejfet dig. Du er måske endda gået i gang med projektet uden at gennemtænke konsekvenserne.
Du sidder måske med en halvvejs fungerende maskine, der mangler mange af dine filer og programmer. Lad os sige det ligeud i begyndelsen af denne artikel (og artiklen handler angiveligt om geninstallation af Windows): Geninstallation af Windows er som regel en meget dum ting at give sig i kast med.
Lad os få én ting på det rene: Windows 10 er et meget renere og mere stabilt operativsystem end forgængerne. Der er ingen fornuftig årsag til at geninstallere det, medmindre man har kludret så meget med dets systemfiler, at de nærmest er holdt op med at eksistere – eller man er blevet offer for alvorlig malware, som ikke kan fjernes på nogen anden måde.
Hvis du hører til den sidstnævnte kategori, er det formentlig for sent at redde dine filer – medmindre du har taget de rette forholdsregler. Hvis du har den rigtige proces bygget ind i din daglige computerbrug, er geninstallation triviel og sikker. Som regel meningsløs, men ren nok.
Du kan altså godt geninstallere Windows, og vi skal nok gennemgå detaljerne, men vi vil også vise dig andre muligheder. Før du smider alting ud og begynder forfra, var det måske en ide at rydde op manuelt eller bruge Windows’ egne værktøjer til at forbedre din nuværende installation.
Du vil måske prøve en innovativ (og ret fjollet) dual-boot og dermed lægge en ren Win 10 ved siden af den beskidte. Du bytter måske maskiner og vil gøre en ny installation på din nye hardware til noget, der ligner din aktuelle pc. Det lyder nemt, men den rigtige procedure er afgørende, hvis du vil have det hele til at fungere.
1 Geninstallation med sjov & fornuft
Geninstallation af Windows 10 er en ret triviel opgave. Ind med det rigtige medie, boot fra det, smid det gamle styresystem ud, og erstat det med de jomfruelige dele af en fin, ny installation
. Det kan være en smertefri, om end tidskrævende procedure, som ender med en pc, der er som ny – eller måske en, der er endnu bedre, hvis du har været så uheldig at købe en pc, der lider under forudinstalleret trashware. Det skal du have lov til, hvis du har truffet nogle få forholdsregler, der alle er fornuftige, også hvis du ikke har tænkt dig at slette det hele og begynde forfra.
For det første skal du have noteret din produktnøgle (hvis du har en – det er mest sandsynligt, hvis du har opgraderet fra en tidligere version af Windows) eller sikre dig, at din digitale licens er i de rette hænder. Hvis du har købt en pc inden for de seneste år, bruger du formentlig snarere en digital licens end en nøgle.
Tjek “Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Aktivering”. Hvis du ser meddelelsen “Windows aktiveres med en digital licens”, betyder det, at du er digitalt signeret, men du bør linke den licens til din Microsoft-konto med tanke på installationsproblemer eller fremtidige hardware-ændringer.
Gå til “Indstillinger > Konti > Dine oplysninger”, log på med dine Microsoft-kontooplysninger, så bør meddelelsen blive ændret til “Windows aktiveres med en digital licens, der er linket til din Microsoft-konto”.
Vigtig information
Nu skal du fremgrave alle nøglerne til din vigtige software og opbevare dem sikkert, fordi du skal gendanne alting manuelt, når du gennemfører en komplet geninstallation. Du kan bruge PowerShell til at lave en liste over dine installerede programmer; start den som administrator, og skriv:
Get-ItemProperty HKLM:\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\* | Select-Object DisplayName, DisplayVersion, Publisher, InstallDate | Format-Table –AutoSize > C:\software.txt
Herefter vil der dukke en liste ved navn “software.txt” op i roden af dit C-drev. Juster, hvis du ønsker et andet navn eller en anden lokation. Opbevar en kopi et andet sted for det tilfældes skyld, at du kommer til din geninstallerede maskine og konstaterer, at der er noget, du har glemt.
Hvis du vil gøre opgaven nemmere, kan ProduKey (http://nirsoft.net) fremskaffe nøgler til mange Microsoft-apps og til Windows; du kan også overveje at bruge en låsbar kodeordsmanager såsom LastPass (www.lastpass.com), der ikke blot holder styr på login, men som også gemmer oplysninger om din software, således at den altid er der, når du har brug for den.
Man kan ikke tage backup af programmer (sådan fungerer Windows’ filstruktur ikke), men man bør tage backup af alt andet. Backup af harddisken med for eksempel Macrium Reflect virker som en fornuftig ide, og det sikrer, at du ikke overser noget, men en komprimeret kopi giver dig ikke adgang til de filer, du skal bruge, og det giver ingen mening, hvis du geninstallerer for at ordne et ødelagt system – i stedet bør du overveje at lade Windows’
Filhistorik udføre rullende backups af vigtige mapper, mens du bruger maskinen. Det er langsomt til at begynde med, men hvis du sætter systemet til at køre usynligt, mens du bruger pc’en, (og regelmæssigt tager backup på ekstern hardware), har du altid en backup parat, når du får brug for den. Prøv at inkludere driver-installationsfiler i din personlige mappe, hvor Filhistorik kan finde dem – og overvej at oprette en sekundær, manuel backup af alle dine vigtige filer.
En sidste betragtning: DRM (Digital Rights Management). Det er en plage, og den er særlig slem, når man har en bunke DRM’ede filer, som er knyttet til en konto, der begrænser pc-autorisationer. Hvis din aktuelle installation afgår ved døden, kan du måske ikke få den autorisation igen – du kan endda miste alt det, du har købt. Så ondsindet er DRM. Sørg derfor for, at enhver management-app såsom iTunes er blevet de-autoriseret, før du efterlader din aktuelle installation.
Kunsten at installere
Når det er gjort, geninstallerer du. Du kan oprette dine egne installationsmedier ved at gå til https://www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10 og bruge medie-værktøjet til at lægge den seneste Windows 10 på et USB-drev, parat til installation.
Det behøver vi ikke at guide dig igennem (det er ikke særlig svært), men et par råd: Du skal vælge kun at installere Windows, da opgraderingsfunktionen efterlader din pc, som den var, og du kan undgå at indsætte en produktnøgle – det kan du gøre senere, eller også aktiverer pc’en sig.
Multiboot af Windows 10
En af de faktorer, der bidrager til vores pessimisme vedrørende geninstallation, er, at vi for enhver pris vil undgå at miste noget. Sådan er vi. Men der er en anden og sjovere måde at gribe en geninstallation an på, hvis man har fungerende hardware at lege med: Man kan omdanne én Windows-installation til to.Hvis du har et sekundært drev, der kan understøtte en Windows 10-installation, eller tilstrækkelig adgang til din aktuelle Windows 10-installation (og tilstrækkelig ledig plads) til, at du kan trimme dens drev med Disk Management og derefter oprette en ny, ren partition, så kan du installere en sekundær kopi af operativsystemet ved siden af den første. Du vælger simpelthen en brugerdefine-ret installation og peger Windows 10 mod den ekstra diskplads – så bør resten gå af sig selv.
Vi kan diskutere, om man teknisk set skal bruge en ekstra Windows-licens for at gøre det – hvis man installerer på denne facon, kan man kun bruge én udgave af Windows 10 ad gangen, men Microsofts slutbrugeraftale antyder, at der kun må eksistere én udgave. Det må man tage, som man vil.
Man skal sandsynligvis slå BitLocker fra, før man partitionerer drevet, og hvis man bruger Windows på denne måde, vil man under alle omstændigheder gøre det, eftersom et ulåst filsystem på den originale installation nemt kan blive tilgået af den nye. Kopier alting til en sikker, ny lokation – når du er sikker på, at du har fået det hele med, kan du droppe den originale installation – og hvis du agter at bruge den nye installation som din hovedudgave af Windows, skal du sørge for, at den er den første i boot-rækkefølgen.
Det bør ske af sig selv, men du er måske nødt til at rode rundt i BIOS/UEFI-indstillingerne for at vælge det korrekte drev, eller også skal du indstille det ved hjælp af linket til “Avancerede systemindstillinger” under Kontrolpanels “System”-fane.
2 Genopfrisk, genbrug, genstart
hvis du har gjort dig den ulejlighed at oprette nye installationsmedier til en version af Windows 10, der går ud over Creators Update, føler du dig sikkert en smule fjollet, når du konstaterer, at Microsoft har puttet en “Start forfra”-funktion ind i de senere Win 10-udgaver.
Funktionen fører en hvilken som helst Windows 10-version tilbage til den mest grundlæggende Windows-installation og fjerner endda eventuel forudinstalle-ret software, som din producent kan have inddraget, foruden alle dine drivere – og den kræver ikke specielle medier.
Der er strengt taget tale om en ren installation, uden at man er nødt til direkte at gennemgå installationens mekanismer manuelt. Du kan finde den i et hjørne af Windows Defender Security Center, også kendt som Windows Sikkerhed. Vælg “Enhedens ydeevne og tilstand” efterfulgt af “Yderligere oplysninger”, før du klikker “Kom i gang”.
Igen skal du sikre dig, at du har backup, fordi denne proces er nummeret lige under formatering af din harddisk. Heldigvis leverer Start forfra-proceduren en lille notits om alle de ting, du har ødelagt, på dit skrivebord – blot for at du kan håne dig selv for at geninstallere, efter at vi har fortalt dig, at det er en dårlig ide.
Tryk nulstil
En bedre løsning kan bestå i at udnytte Windows 10’s “Nulstil”-funktion, der rydder alle dine installerede applikationer og drivere, mens du får mulighed for at bevare alle dine personlige filer urørte. Det betyder ikke, at du kan slippe for at bruge gode backupprocedurer, men hvis der er en særlig softwarekomponent, som giver dig problemer, vil denne løsning sandsynligvis få bugt med den.
Funktionen ruller din maskine tilbage til den tilstand, den var i, da du fik den: forudinstalleret software, drivere og det hele. Du husker måske, at tidligere udgaver omfattede to valgmuligheder, de forvirrende forskellige begreber “nulstil” og “opdater” – nu er de vredet sammen til denne mindre sælsomme, nye procedure.
Den opretter en frisk installation af Windows snarere end at afinstallere det hele, og mens den er i gang, bruger den Windows Genoprettelsesmiljø, udskiller dine personlige filer og lægger dem tilbage, hvor de var, hvis du vælger at beholde dem.
Hvis du insisterer på at geninstallere, vil du måske også overveje en opgradering? Ikke en egentlig versionsopgradering, men en lokal opgraderingsinstallation. Den kører gennem Windows 10’s installationsproces og lægger friske udgaver af alle kritiske systemfiler på din pc, men efterlader alt andet, herunder software, som det er.
Hvis man vælger denne funktion, kan den (i teorien) løse visse problemer med maskinen, og den er navnlig effektiv over for de problemer, som almindelige Windows-efterforskningsteknikker ikke løser. Når du skal udføre en in situ-opgradering, skal du være logget ind i en administrativ konto, have en ordentlig mængde ledig diskplads og have Sikker bootstart slået fra (i hvert fald midlertidigt) i dine UEFI-indstillinger.
Brug Windows 10’s værktøj til medieoprettelse til at lave et USB-drev, men lad være med at boote fra det. Åbn drevet fra Stifinder, højreklik på filen “setup.exe”, og vælg at køre den med administrator-rettigheder. Gennemgå installationsprocessen, idet du vælger at beholde alle dine filer og apps.
Når du er færdig, sidder du med en frisk, ny Windows-mappe og en separat “Windows.old”-mappe på dit hoveddrev, og den sidstnævnte indeholder din forrige installation. Det er muligt at rulle tilbage nu, hvis alting er faldet fra hinanden, men lad være med at bruge det som en undskyldning for ikke at have en ordentlig backup. Når du er tilfreds (du har 10 dage til at beslutte dig), kan du droppe mappen “Windows.old” og bruge den diskplads.
Bedre backups
Geninstallation er – eller burde være – den sidste udvej, og hvis du nogen sinde kommer i den situation, at du absolut er nødt til at geninstallere Windows og ikke har kopier af dine filer, kan det være for sent. En hardwarefejl, et kryptografisk malwareangreb, hvad det nu måtte være; du har ikke lyst til at være ene og forladt.Vi har tidligere været inde på brugen af Windows’ Filhistorik, og det er en god metode til at bevare regelmæssige kopier af dine personlige filer. Men Windows omfatter også en mere grundig backupprocedure i form af Backup og gendannelse (Windows 7). Vi kan ikke vide, hvor længe denne funktion holder med dens lidt gammeldags navn, men lige i øjeblikket virker den.
Og vi tør vædde på, at Microsoft leverer et værktøj til gendannelse af backups, selv om funktionen bliver fjernet fra fremtidige versioner af operativsystemet. Hvis du har en backup på et eksternt drev, kan du geninstallere Windows fra grunden og gendanne det med det samme værktøj.
Sats på at lave én hver uge eller så, således at du ikke spilder for megen tid. EaseUS Todo Backup 11 Free (www.easeus.com) er et udmærket valg til automatisering af backups; hvis du bruger det, bør du sikre dig, at du ikke lader dit backupdrev være permanent sluttet til din maskine – en hardwarefejl, der bliver leveret videre ned ad linjen, udgør et dobbelt slag i ansigtet.
Man bør heller ikke kimse ad gendannelsespunkter. De er ikke venlige ved lagerpladsen– hvis man har valget, vil vi anbefale at lægge dem på et mekanisk langtids-lagerdrev og ikke på et ssd – men det er klogt regelmæssigt at lave et systemgendannelsespunkt.
Det er endnu bedre at iføre sig livrem og seler og lave et, før man installerer noget, der er blot en anelse tvivlsomt, men det er sikkert for meget forlangt. Sørg for, at du rydder op, når du er sikker på, at din maskine kører fint. En enorm mængde af systemgendannelsespunkter gør ingen gavn.
3 Tid til at smøge ærmerne op
Mange mennesker betragter en geninstallation af Windows som en magelig løsning på alle problemer. For os er der snarere tale om en sidste udvej. Det er lidt som at forholde sig til uartige børn: Før man sender sin pc på kostskole, bør man gøre alt, hvad der står i ens magt for at løse problemerne og finde deres årsag.
Det kan jo være, at en enkel løsning er svaret. Hvis vi ser bort fra den lidt bastante metafor, er det ikke særlig svært at holde øje med pc’ens handlinger, fordi Windows 10 omfatter alle de værktøjer, man kan få brug for: Tag nu for eksempel Jobliste (som man til enhver tid kan fremkalde ved at trykke Ctrl-Shift-Escape); der er Ressourceovervågning (skriv “resmon” i søgefeltet), som giver en mere detaljeret rapport om, hvem der gør hvad; og der er sandelig også Logbog, som kan være svær at elske, men som bestemt er anvendelig, fordi den kan levere nogle bekymrende, men særdeles venligsindede beskeder, ligesom den kan afsløre den sande årsag til systemnedbrud eller forsinkelser.
Et ordentligt liv
Det er klogt at holde orden i systemet. Ikke i form af harddiskplads (medmindre drevet er ved at sprænges, og så skal du i gang med gummihandskerne), men når det gælder antallet af sager, der er installeret på dit system. Hvor opdaterede er de, og hvor mange af dem giver du lov til at løbe, hvor de har lyst, og opæde dine systemressourcer undervejs?
I det sidstnævnte tilfælde kan Joblistes startfane give dig nogle tip, ikke kun om baggrundsprocesser, men også om den indflydelse, de er tilbøjelige til at have på startprocessen. Her kan man også frakoble deres automatiske eksekvering. Hvis du vil dykke dybere ned i det, der sker ved start, kan Autoruns (https://download.sysinternals.com/files/Autoruns.zip) give dig langt mere detaljeret og dybdeborende kontrol. Du bør dog behandle den med forsigtighed, fordi klodset justering potentielt kan skabe flere problemer, end den løser.
Hvordan skal man da bedst håndtere gamle, uønskede apps? Altså fuldstændig udslette dem fra systemet. Der er ikke noget i vejen med Windows’ indbyggede afinstallationsprocedurer. Man kan gå igennem Start-menuen, højreklikke på ting, der ikke burde være der, og bruge funktionen “Fjern” til at slippe af med dem. Man kan også bruge værktøjet Apps og funktioner, som man finder i Windows’ Indstillinger, der (somme tider) leverer lidt mere detaljerede oplysninger om, hvornår et program blev installeret, og hvornår man sidst valgte at køre det.
Det fungerer som regel fint. Men hvis du gerne vil have større vished for, at en besværlig app er væk, og at der ikke er noget spor tilbage af den (vi er opmærksomme på, at hævn som regel udgør en anselig del af enhver afinstallationsproces), kan noget i stil med den gratis version af IoBit Uninstaller 8 udvirke vidundere.
Den gør softwarefjernelse hurtig og ligetil, og den søger efter hver eneste fil, der er knyttet til den pågældende app. Vi vil ikke anbefale betalingsversionen Pro, selv om den tilføjer ekstra værktøjer til fjernelse af producenternes bloatware, fordi apps som PC Decrapifier klarer den opgave glimrende, uden at man behøver at betale.
Det kan også være fristende at prøve CCleaner, fordi den endda kan skaffe en af med Microsofts standardapp, og vi vil ikke prøve at stoppe dig – men det er værd at gøre opmærksom på, at CCleaner kan være meget irriterende med sine mange meddelelser. Når vi bruger dette værktøj, fjerner vi det som regel, umiddelbart efter at opgaven er udført.
Prøv en virtuel løsning
Vi er nået til et punkt i pc’ens udvikling, hvor udgifterne til virtualisering er så forholdsvis små, og teknologien bag så stærk, at det er fuldstændig rimeligt at køre et dagligdags operativsystem på en virtuel maskine. Man får naturligvis ikke 100 procent rå ydelse fra en virtualiseret udgave af Windows 10, men den har en række fordele.Når du har et system kørende, som du ønsker det, kan du tage et snapshot, hvorefter du hurtigt kan vende tilbage til det i fremtiden. Du kan fremtrylle en frisk udgave af Windows på få minutter uden at udsætte din eksisterende installation for nogen risiko.
Du kan starte andre operativsystemer og køre dem samtidig på den samme maskine. Hvis du er den type, der elsker at sætte sig ned med en god Windows-geninstallation om aftenen, er du sandsynligvis den rette kandidat til at køre et virtualiseret system.
Vi kunne fylde et helt nummer af Alt om DATA med måder at gøre det på, men hvis du er indstillet på at eksperimentere, får du her et godt udgangspunkt at gå i gang med. Brug Fedora Workstation som dit værtsoperativsystem (https://getfedora.org/en/workstation), og brug den inkluderede Boxes-app (et interface til KVM/QEMU) til at få dine VM’er op at køre.
Installer VirtIO for at sikre, at alle IO-funktionerne virker rigtigt, og SPICE til at tage sig af 3D-acceleration. Og husk at sørge for, at du har været omkring dine BIOS/UEFI-indstillinger og tilvalgt alle de gode sager, der får VM’er til at fungere godt – det gælder navnlig Intel-VT eller AMD-V, afhængig af din platform.
Hvis du har mod på en udfordring, kan du prøve VMWare ESXi og Microsoft Hyper-V Server. De er begge professionelle hypervisors, der lægger et minimalt lag mellem dit værts-operativsystem og den hardware, de arbejder med, men de kræver en vis professionel indsigt, hvis man skal have den fulde glæde af dem, og det falder uden for rammerne for denne artikel.