Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Én oplader til alle enheder - EU vil presse Apple til at skifte stik

Et stort set enigt EU-parlamentet ønsker en fælles standard for opladere, så man kan bruge den samme til alle sine enheder. Det vil give betydeligt mindre elektronik-skrot.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er blevet betydeligt bedre efter USB C-standarden er ved at få fat - alt fra mobiler til bærbare kan oplades via dette, endda også visse Apple-enheder.

Men der er stadig for mange enheder, der bruger deres egen særlige standard til opladning.

Et stort set enigt EU ønsker en ensretning. så alle enheder bruger det samme stik. Det vil give betydeligt mindre elektronik-affald, da man så kan bruge den samme oplader, uanset om man lader sin mobil, sit kamera eller sin computer.

EU-kommissionen har svigtet

EU-Kommissionen har med en frivillig ordning forsøgt at rydde op i de mange standarder, men producenterne er ikke blevet tvunget til at benytte den samme.

Apple bruger eksempelvis stadig deres egen Lightning-standard på alle iPhones og de fleste iPads.

Den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) er en blandt mange, som mener, at EU-Kommissionen har svigtet.

"Det er for dårligt, at EU-Kommissionen ikke har formået at harmonisere, så en enkelt lader kan bruges til alle telefoner. Vi har talt om det i årevis. Få det ordnet", siger Schaldemose (S).

Henvendt til EU-kommissær og næstformand Maros Sefcovic, som deltager i debatten i Strasbourg, siger socialdemokraten, at "frivillige ordninger på sådanne områder" ikke virker.

Vil tvinge harmoniseringen igennem

Mange parlamentarikere fokuserer på de store og voksende mængder it-skrot.

Den polske parlamentariker Róza Thun und Hohenstein fra den borgerlige gruppe EPP kræver, at EU-Kommissionen fremsætter et forslag inden seks måneder.

"Vores borgere er nødt til at købe nye ladere, når de køber et nyt apparat. Det er spild af naturressourcer. Vi drukner i et hav af elektronisk affald. Vi kan ikke fortsætte på den måde. En frivillig aftale er ikke nok", siger hun.

Flere peger på, at den frivillige ordning er udtryk for, at EU-Kommissionen har tabt slaget til de store producenter som eksempelvis Apple. Det afviser EU-Kommissionens næstformand.

Sefcovic erkender dog, at det ikke har fungeret. Han påpeger også, at der i 2009 var 33 forskellige standarder, mens der nu er - ifølge kommissæren - er tre.

"Jeg har hørt jeres budskab klart og tydeligt. Der er nærmet fuld enstemmighed. Det er noget, vi sjældent ser. Jeg er enig i, at det ikke har fungeret trods bestræbelserne på at skabe harmonisering", siger Sefcovic.

Man er "nødt til at overveje et lovgivningsforslag", tilføjer han.

/ritzau/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere