Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fremtidens Hjem: Sådan ser det ultimative smart home ud

Som et nyt unikt hus demonstrerer, kan det ultimative digitale domicil realiseres på grundlag af enheder og komponenter, som allerede er til salg i forretningerne i dag.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvordan tænker du fremtidens bolig? Det er naturligvis en ejendom fyldt med elektronik og digitale funktioner, der slår til i samme øjeblik, du kommer hjem fra arbejde og låser dig ind med dit fingeraftryk. I forvejen har du lige sendt en sms om at tænde lyset i carporten og fylde boblebadet, så det står varmt og indbydende klart til dig.

Emhætten har indbygget tv og dvd, så det er ingen sag at følge mesterkokkenes tricks og opskrifter, og når børnene har lavet lektier på deres værelsescomputer, giver du dem måske lige lov til at spille lidt Xbox før sengetid. Men Microsofts Xbox kan også fungere som medie-extender, hvis de hellere vil se en film eller hente musik fra det avancerede Medion mediecenter i stuen. Idolbilleder og sportsvognsplakater lyser fra digitale fotorammer, der slukker samtidig med computeren.

Fra mediecentret kan du selv streame eller downloade enhver slags underholdning til den sidste aftenhygge inden sengetid. Måske vil du lige arbejde lidt i hjemmekontoret og kører din arbejdsstol hen mod computeren, der derved automatisk logger på. Ude i bade-værelset tænder tv-spejlet af sig selv, når du griber tandkruset for at børste tænder, så du kan se de seneste nyheder, hvis du ikke hellere vil holde dig opdateret via computeren i soveværelset eller slumre ind til en øm film på væggen fra en projektor.

Rundt i huset hænger anbragt adskillige frames (skærme uden tv-del), som står i forbindelse med hinanden via husets styresystem og kan vise informationer, kunst eller hvad du nu har lyst til.

Den indlagte bredbåndsforbindelse klarer 1 Gbit/sek, og alle interne forbindelser er enten lynhurtige fiberkabler eller lige så hurtige kobberledninger. Det ultimative digitale domicils bekvemmeligheder fortsætter også uden for huset med avanceret GPS i bilen og mulighed for at overvåge alting via tekstbeskeder på din mobiltelefon, ligesom et vagtfirma har mulighed for at hente kamerabilleder fra værelserne, hvis der foregår noget usædvanligt.

De mange computere, skærme og udbuddet af underholdningselektronik sluger naturligvis deres del af husets samlede strømforbrug, og derfor er det vigtigt, at du er i stand til at slukke for alt, der bruger strøm, fra en enkelt kontakt, når du forlader boligen (bortset naturligvis fra køleskab, fryser og akvariepumpen, hvis du holder fisk). Det lyder jo som et fantastisk scenarie, og Alt om DATA har selv stået bag sådan et drømmehus på 168 m2 i Taastrup.

Du kan styre næsten alle digitale funktioner i huset med din stemme. Kæmpe-tv’et fra Samsung har sit eget Sonos-lydanlæg med surround og sub for ekstra fyldig bas.

Men det var i 2006, og huset repræsenterede dengang den nyeste mest smarte teknologi, der var til rådighed for 14 år siden og naturligvis for længst er blevet overhalet indenom. Vil du opleve, hvilke teknologiske muligheder, du kan indbygge i et hus i dag, skal du lægge vejen rundt om Fremtidens Hjem i Vindinge lidt øst for Roskilde. Her har techmediet iNPUT sammen med byggefirmaet eurodan-huse og en nøje udvalgt palet af anerkendte hardware-leverandører udtænkt og realiseret et 196 m2 stort nybygget koncepthus i funkisstil på en tidligere pløjemark.

”Al teknologi er tænkt ind i Fremtidens Hjem (som fremtidsboligen kaldes) fra starten,” fortæller Torben Vognsen, der står bag udstillingen, og som sammen med den digitale trend-ekspert David Guldager har fostret projektet i samarbejde med eurodan-huse. ”Samarbejdet med dette sønderjyske familiedrevne byggefirma kom faktisk i stand via Facebook ved et rent tilfælde,” fortsætter Torben Vognsen, ”og eurodan-huse var med på ideen med det samme og havde ovenikøbet en byggegrund, som på alle måder opfyldte formålet mht. størrelse og beliggenhed tæt ved Roskilde.”

I et af værelserne beregnet til en teenager sørger en gigantisk gaming-computer med krum bredskærm for underholdningen.

Den udfordring initiativtagerne stillede sig selv var at få alle de mange forskellige enheder og komponenter, der tilsammen skaber funktionaliteten i huset, til at indgå naturligt og gnidningsløst med hinanden, selv om de er leveret af forskellige producenter.

For det er jo den situation alle, der vil opbygge et smart hjem, står overfor. Men det er lykkedes til fulde, og du kan derfor reelt styre stort set alle elektriske og elektroniske funktioner i huset med din stemme via en mobil-app og diverse elektroniske assistenter. ”Og det er en udvikling, som kun de allerfærreste nok ville have kunnet spå om i 2006,” ler Torben Vognsen.

Alting er intelligent fra køleskabet, ovnen og komfur/emhætten. Køkkenvasken er forsynet med en tappehane, der både kan levere kogende vand, isvand og danskvand.

Huset blev projekteret for omkring 1,5 år siden, men selve opbygningen tog ikke meget mere end et år. ”Egentlig havde vi tænkt typehus,” forklarer Torben Vognsen, ”men det endte med et specialtegnet projekt, som det er vanskeligt at sætte en pris på, og huset er heller ikke umiddelbart til salg.

Huset er bygget af de bedste og mest gedigne materialer, og det tekniske IT-udstyr hører også til i den dyre ende. Men langt det meste er sponsoreret af leverandører og producenter, der godt kan se mulighederne i at kunne bruge sådan et hus som reklamesøjle.

Smil du er på – udenfor

Yale har leveret husets smartlåse. Hoveddøren er bestykket med et kamera, så du kan se, hvem der står udenfor. Systemet følger naturligvis lovgivningen og dækker kun det private område foran hoveddøren. Til gengæld gemmer det optagelserne i 30 dage.
Alle husets vinduer i både loft og vægge er polariseret og blænder selv lidt ned i stærkt solskin.

Ovenlysvinduerne er tilmed programmeret sådan, at hvis temperaturen i huset en sommerdag stiger til over 25 grader, åbner de automatisk op på klem og trækker samtidig de tilhørende elektriske gardiner for. Men alle husets gardiner kan også programmeres til at køre på forudbestemte tidspunkter. Teknologien bag disse gardiner er fra den belgiske specialistvirksomhed Niko, der også står bag husets programmerbare lyskontakter.

Begge husets toiletter er fra det tyske firma Geberit med bl.a. indbygget fjernbetjent vaske/tørre-anordning og orienteringslys nedenunder.

OK Google – gør lyset i stuen rødt! Stort set alle fremtidshusets lyskilder er intelligente Philips Hue-pærer af hvilke, der er opsat 129 stk. Al musik og underholdning i huset afspilles gennem i alt 16 trådløse Sonos højttalere, der selv har indbygget Google Assistant, men også udmærket kan arbejde sammen med husets andre intelligente systemer.

Ude i gangen sidder et centralt styrepanel, hvorfra du kan betjene og indstille en række standardrutiner såsom ”Rengøring”, der tænder alle højttalere med dæmpet radiomusik til arbejdet, eller du kan aktivere rutinen ”Spisetid”, der automatisk tænder lys over spisebordet og slukker for både lys og underholdning alle andre steder. Nok en funktion hedder ”Forlad huset” og slukker alt lys undtagen i gangen.

Også gulvvarmen kan naturligvis reguleres overordnet via panelet, så varmen eksempelvis automatisk sænkes om natten eller, når du forlader huset. Her spiller det dog ind, hvornår du giver ordren. Er du på vej til arbejde om morgenen, sænker systemet naturligvis temperaturen, men går du ud senere på dagen, vurderer systemet, at du nok snart kommer tilbage og lader derfor temperaturen være. Derudover kan temperaturen naturligvis også indstilles individuelt fra rum til rum på lokale temperaturvælgere.

To indbyggede kameraer i køleskabsdøren transmitterer billeder af skabets indhold til din mobil, så du ved, hvad du mangler i supermarkedet.

To parallelle styresystemer

”Ud over Niko-styringen har også Samsung, der er en af vores store partnere, sit eget og rimeligt åbne kommunikationssystem Samsung SmartThings, der for så vidt også kan styre både Hue-lysene og Sonos-højttalerne, så i virkeligheden har huset faktisk to parallelle styresystemer,” oplyser Torben Vognsen.

Husets kæmpestore hovedfjernsyn er også fra Samsung og har en opløsning på 8K. Du kan dermed stirre ret ind på det uden at kunne skelne de enkelte pixels. Også alle fjernsyn og frames (altså skærme uden tv-del) samt hårde hvidevarer er fra Samsung. Og de kan uden videre ”tale sammen”, så ovnen for eksempel selv fortæller, når den har nået den rigtige temperatur, eller at maden er færdig. Og vel at mærke ikke bare på sin egen skærm, men på alle skærme i hele huset.

I Fremtidens Hjem låser du dig ind som her enten med fingeraftryk, tastekode eller din mobil.

Husets ovn byder endog på to ovne i ét, idet du for eksempel kan køre damp i den ene ovndel og en helt anden temperatur i den anden. Emhætten, der er indbygget i loftet lige over komfuret, tænder automatisk, når du sætter en gryde på et kogefelt og giver begrebet ”Touch-komfur” helt ny mening. ”Den suger imidlertid så kraftigt, så undertrykket gør, at du ikke kan åbne dørene, og derfor åbner automatikken også samtidig et lille vindue på klem i stuen, så der dog får lov at komme lidt frisk luft ind udefra,” smiler Torben Vognsen.

Også vaskemaskinen og tørretumbleren kan melde om deres ”færdigheder”, og køleskabet er forsynet med to indbyggede kameraer, som kan vise, hvad du har (og ikke har) på din smartphone (rart når du står nede i supermarkedet).

Spættebo eller hakkemad?

Hvis du sidder og hakker i det som en spætte med sikkerheden, er risikoen for, at du selv bliver hacket, rimelig nær. Endnu er det totalt forbundne smart home ikke almindelig virkelighed, og antallet af smarte hjemmeenheder er derfor ret begrænset. Men selv hvis enheder bliver koblet på hjemmets trådløse router og dermed befinder sig bag en firewall, er intet helt sikkert.

Sikkerhedsspecialisten channel director Leif Jensen fra security-firmaet ESET har tidligere i Alt om DATA fortalt, hvordan du kan reducere hacker-risikoen, og hans bedste råd kan godt tåle at blive gentaget her:

• Undersøg om nogle af dine produkter har et tvivlsomt ry. Tjek eksempelvis ”security” eller ”vulnerability” på Google.

• Det er vigtigt, at producenten holder sine produkter og deres firmware opdateret. Også det kan du tjekke på Google.

• Og mens du er der, er det en god ide at læse lidt om dine enheders privatlivspolitik, og hvordan de behandler de data, som de har adgang til.

• Brug også kun home-apps, der ifølge Google ikke bruger dine data på andre måder, end du selv ønsker.

• Brug altid sikkerhedssoftware på din mobiltelefon. Der er mange apps at vælge mellem, men en strømpil er den ”karakter”, der står angivet under dem på Google Play (jo højere værdi, jo bedre).

Selv om dit netværk omfatter en fire-wall, kan opkoblede enheder godt hackes, og har en hacker først opsnuset for eksempel din adgangskode, er den gal. Ikke mindst fordi mange mennesker gerne bruger samme adgangskode på tværs af deres IoT-enheder.

Leif Jensen vurderer derfor, at sikkerhedsproblemerne vil vokse i de kommende år, som vi anskaffer os flere og flere smarte enheder. Så det er godt at forberede sig og følge ovenstående råd allerede nu.

Se mere om huset:
https://www.fremtidenshjem.dk/
https://eurodan-huse.dk/udstilling-salg/fremtidens-hjem/

Senge med antisnorkemekanisme

Auping-sengene i masterbedroom er eleva-tionssenge, der både kan fjernstyres lokalt og med din mobil, og så har de antisnorke-funktion og lytter med (gennem din mobil) parat til at bevæge og hæve sengebunden blidt, så snart du eller din partner motionerer ”savværket”.

Sengene kan også stå i forbindelse med husets andre IoT-enheder, så du derudover kan blive vækket til blid musik eller langsomt tiltagende solskinsagtigt lys. Fra sengene kan du også programmere og regulere soveværelsets rumtemperatur.

På væggen i mellemgangen hænger en interaktiv billedramme, hvormed du via et særligt abonnement kan hente verdenskunst hjem på væggen på næsten samme måde som Spotify henter musik. For små 500 kroner om måneden har du adgang til over 30.000 værker fra museer og billedsamlinger fra hele verden med både nyere kunstnere som Keith Haring og Jean-Michel Basquiat og renæssance-
malerier udført af bl.a. Leonardo da Vinci og Michelangelo.

Med den interaktive Meural II billedramme kan du få tusinder af kunstværker op på væggen via abonnement og skifte mellem dem med en mobil-app eller et håndvift. Du kan også lægge dine egne fotos ind via bl.a. et hukommelseskort.

Rammen hedder Meural Canvas II, og du kan skifte billeder blot ved at vifte med hånden, via din elektroniske assistent eller fra computeren på det New York-baserede firmas egen hjemmeside. Men du kan også få dine egne fotos ind gennem for eksempel den indbyggede USB-port eller SD-kortlæser.

Huset har to badeværelser, hvor spejllyset tænder automatisk om end kun med 3 % lysstyrke om natten, når du besøger det i søvndrukken tilstand. Toilettet er et af de dyre vidundere fra Geberit, der selv slår brættet op og tænder et orienteringslys under sig, når du træder ind. Efter brug kan du glæde dig over skylle/vaske-funktioner styret fra din smartphone, ligesom du kan indstille lugtudsugningen og temperaturen for den efterfølgende lufttørring og sædeopvarmningen, så du undgår at svide numsen.

I et af husets to børneværelser står en sværvægter af en gamingcomputer foran en kæmpe curved Samsung-skærm. Der er også en Lego-legerobot, som husets børn kan programmere på forskellig måde foruden et interaktivt Lego-dukketeater, der kombinerer de rigtige figurer med AR-effekter, der træder frem på en mobil eller en tablet.

Blandt leverandørerne af de forskellige produkter er også Vendora Nordic, der gør det i smart udstyr til kontoret og kæden Power, der har stået for bl.a. gamingcomputeren. ”Men vi kører et dynamisk koncept, hvor vi hele tiden samarbejder med forskellige producenter for at holde os på forkant med det nyeste og bedste,” fortæller Torben Vognsen.

”Selv om husets teknik er noget, som alle og enhver kan købe, køber de fleste mennesker jo næppe alting på én gang. Men i Fremtidens Hjem har vi udnyttet muligheden for at købe og installere det hele samtidig og bragt alle dele til at snakke sammen på kryds og tværs, hvilket selv sagt vil være sværere, hvis tingene bliver anskaffet lidt efter lidt.”

150 opkoblede enheder kræver sin router

Imidlertid opstår der hurtigt det problem, at efterhånden som du kobler flere og flere enheder trådløst på nettet, mindskes routerens kapacitet og hastighed. ”I huset her har vi over 150 forbundne enheder, når alle Hue-pærer og Sonos-højttalere tælles med, og så kan en langsom Wi-Fi-forbindelse hurtigt komme til kort,” erkender Torben Vognsen. ”Vi har dog taget højde for tilstrækkelig Wi-Fi-kapacitet via den helt nye Netgear Orbi Wi-Fi 6-router, der yderligere har mindre strømforbrug og større hastighed samt rækkevidde (op til 350 m2) end de fleste andre hjemmenetværk og overholder den helt nye globale IEEE 802.11 ax-standard.”

I dobbeltgaragen på 52 m2 har Fremtidens Hjem naturligvis installeret en lader til en elbil. ”Men for ikke at belaste elnettet mere end nødvendigt, har vi lagt 40 m2 solceller (det største samlede solcelleanlæg du kan få i Danmark) op på taget og suppleret med et kraftigt batteri for at udglatte strømforbruget,” informerer Torben Vognsen.

Initiativtagerne tænker, at dette måske på et tidspunkt kan kombineres med et muligt samarbejde mellem for eksempel
Samsung og elselskaberne, så huset både vil have rede på det aktuelle strømforbrug, elselskabets kapacitet samt om strømmen lige nu er ”sort” eller ”grøn”. Skal du eksempelvis lave mad i din ”smarte” ovn, og strømmen er sort, kan det måske betale sig lige at vente en halv time, til strømmen bliver grøn. ”Samlet over et år forventer vi, at husets eludgifter vil være tæt på 0,” fastslår Torben Vognsen.

Den sjove lille robot fra Lego kan børnene selv programmere til at underholde med et hav af tossestreger.

På spørgsmålet om sikkerheden i sådan en IoT-fyldt bolig, pointerer Torben Vognsen, at Fremtidens Hjem afspejler, hvordan en helt almindelig dansk familie vil installere og sammenkoble sine trådløse enheder. ”I huset her ligger sikkerheden først og fremmest i netværket med password og indbygget firewall, der overholder sikkerhedsstandarderne fra Zigbee Alliance og Z-wave Alliance.

Desuden har vi alene installeret udstyr fra store og kendte mærkevareproducenter, men rundt omkring kan det jo sagtens være, at nogle har føjet et par billige enheder fra Kina til det trådløse netværk, og så er situationen jo en anden.

Vi vil yderligere teste sikkerheden ved at få sikkerhedsspecialister til at gå ind og afprøve it-sikkerheden. Her arbejder vi bl.a. sammen med Aarhus Universitet foruden Dansk Brand og sikringsteknisk Institut, der er specialiserede i brand og sikring på alle hjemmets områder,” slutter Torben Vognsen.