Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Så dyrt er det i strøm at være gamer – den høje pris rammer hårdt

Er du vild med gaming, men nervøs for de stigende elpriser? Her er et bud på, hvad det koster dagligt at udfolde sin hobby foran skærmen.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Gaming kræver el. Men hvor meget? Det spørgsmål kan måske nage Counter-Strike- eller FIFA 22-entusiaster, der sidder flere timer dagligt foran skærmen – især nu, hvor elpriserne i en periode har ligget tårnhøjt. Og de begejstrede gamere har måske grund til bekymring.

Elprisen i Danmark består for 61 procents vedkommende af forskellige afgifter til staten. Kun 39 procent af det, som du betaler i el, går rent faktisk til elselskabet og altså produktionen og distributionen af energien. Alligevel fluktuerer din afgiftsbelagte pris på el ganske meget.

Måske betaler du 3,00 kroner pr. kilowattime, måske 3,50 kroner, måske kun 2,50 kroner (om nogle måneder). Lad os kigge på scenarierne.

Så meget el bruger du

Ifølge den tyske udgave af it-mediet ZDNet bruger man ved 4 timers daglig pc-gaming 511 kWh årligt.

Her ser vi så bort fra lidt ekstraforbrug, når computeren står i standby-tilstand. Forbruget i tilknyttede cloud-tjenester, som du ikke betaler til over elregningen, er heller ikke med i regnestykket.

Samme kilde oplyser, at en Playstation 4 nøjes med 113 kWh og en Xbox 248 kWh ved samme intense gaming-udfoldelse, altså 4 timer dagligt.

Hvis disse angivelser står til troende, ser dit forbrug således ud, når du gamer 4 timer dagligt på en pc:

Billig el-periode (2,50 kr. pr. kWh):
Årligt: 1278 kr.
Dagligt: 3,50 kr.

Mellemdyr el-periode (3,00 kr. pr. kWh):
Årligt: 1533 kr.
Dagligt: 4,20 kr.

Dyr el-periode (3,50 kr. pr. kWh):
Årligt: 1789 kr.
Dagligt: 4,90 kr.

Set i lyset af disse beregninger er gaming en ret billig hobby. Det koster jo også penge at gå til fodbold, overvintre eksotiske planter i et opvarmet drivhus, gå på aftenskole, eller hvad man nu bruger sine fritid på.

Skift til en konsol

Men det er da værd at bemærke, at du betaler over 500 kroner mere for din gaming-hobby i dyre elperioder end i billige. Så helt ligegyldigt er det ikke, om elprisen er høj eller lav.

Hvis man vil spare nogle penge uden at opgive sin lidenskab for spil på skærmen, kan man enten gå ned i tid eller skifte fra en gaming-pc til en konsol. Ved en pris på 3,50 krone pr. kWh koster en PlayStation 4 ifølge den tyske beregning ”kun” 1,08 kroner i drift 4 timer om dagen, altså næsten 3 kroner mindre end med en pc.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere