Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung QN900B 8K Neo QLED 65": En overdådig tv-oplevelse

Samsung har skruet op på stort set alle parametre i årets topmodel af Neo QLED-tv'er. Billedoplevelsen er mere kontrastrig, lysstærk og farveintens end sidste års model og der er strammet op i brugeroplevelsen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Med sidste års Neo Qled-tv'er nærmede Samsung sig den kontrast vi kender fra OLED-tv'er, tilsat betydeligt højere lysstyrke og overlegen farvegengivelse.

I dette års topmodel, QN900, udlignes forskellen yderligere.

Utrolig dynamik

Der er anvendt 14-bit teknologi, hvilket gør det muligt at styre lyset med højere præcision, ligesom AI-motoren har fået et betydeligt boost, så indholdet på skærmen analyseres og finjusteres dybere ned i detaljen.

Det giver sig udslag et i slagkraftigt billede, der på én og samme tid håndterer både det lyse og farvestærke samt det mørke og nedtonede, således at billedet nærmest popper ud af skærmen.

Kontrasten er måske stadig ikke helt på niveau med OLED, i hvert fald ikke teoretisk, men den er så tæt på, at der i praksis ikke er meget at kommer efter her, og med det ekstra du får i lysstyrke og farvegengivelse, er det altså et tv, der er i rigtig mange tilfælde vil have fordelene på sin side.

AI-motoren optimerer billedet ud fra genkendelse af objekter, hvilket øger tv'ets evne til at opskalere indhold. Da objekter optimeres individuelt, separat fra baggrunden, er der en flot dybde og en uovertruffen fornemmelse af tredimensionalitet, som gør, at naturoptagelser og film kommer til live på skærmen.

Fintune billedet til perfektion

Skærmen kan vise mere end en millard farver og er Pantone-valideret for farvekorrekthed. For at opnå den optimale gengivelse har Samsung desuden gjort det muligt at kalibrere skærmen til dine hjemlige omgivelser. Der sker via SmartThings-appen, som du også bruger til opsætning af tv'et.

Ved at holde din mobil op mod skærmen i nogle minutter kalibreres skærmen i et samspil mellem mobilkameraet og tv'et. Det kan gøre en større forskel end man lige regner med. Der er mulighed for at sammenligne det kalibrerede med det ikke-kalibrerede for at se om man synes om ændringerne. Hvis man vælger at gemme dem, vil det kalibrerede billede kunne tilgås under "Film"-indstillingen, som ændres i overensstemmelse dit resultatet.

Foruden denne indstilling tilbyder QN900 også den standardiserede Filmmaker Mode, som på tværs af tv-brands giver det optimale filmbillede, og dertil er der de gængse Dynamisk, Standard og Naturlig.

Dolby Vision understøttes ikke, men der er Quantum HDR 48x samt HDR10+ Gaming og derudover HDR10+ Adaptive, der anvender tv'ets indbyggede sensorer til at tilpasse gengivelsen til omgivelserne, så man får det optimale billede, uanset om man ser tv midt på dagen eller i et bælgmørkt rum om natten. Tv'et kan indstilles til at følge dagens gang, så billedet løbende tilpasses, uafhængig af lyset i rummet. For at skåne øjnene vil det desuden dæmpe de blålige toner om aftenen.

Hurtig og højtopløst skærm

Som allround-tv er QN900 således forrygende, da du under stort alle forhold vil opnå en glimrende oplevelse. Med en opløsning i 8K er der intet, det ikke kan vises i sin fulde skarphed. Det er ret begrænset hvad der findes af indhold i denne opløsning. Indtil videre drejer det sig primært om naturoptagelser på YouTube, men tv'ets evne til at opskalere er ret overbevisende, så indhold i lavere opløsning får også gavn af den store skarphed.

Med opdateringshastighed op til 144 Hz har gamerne heller ikke noget at klage over. Du kan klemme det ypperste ud af de nyeste konsoller fra Sony og Microsoft, og det endda med responstid ned til 5 ms. Vi får desværre ikke glæde af Gaming Hub i Danmark, i hvert fald ikke endnu, men med en konsol eller en gaming-pc tilsluttet er menubjælken Game Bar et godt værktøj til at holde styr på gaming-indstillinger. Den er optimeret med flere nye features, ligesom Samsungs menusystem generelt også har fået en større overhaling. Indhold er nu grupperet i sektionerne Media og Ambient, hvor Media dækker over alt indhold fra streamingtjenester, Samsung TV Plus, dit egent arkiv m.m. og Ambient er det der kan køre på skærmen i passiv tilstand - kunst, stemningsbilleder m.m. Det hele tilpasses løbende efter dine brugsvaner og det er gjort nemt at søge på tværs af indhold og tjenester.

Stor surround-lyd

QN900 kommer som en ret komplet pakke af billede og lyd. TV'er præsterer en surround-lyd, som du må punge pænt store summer ud for at opnå med en ekstern soundbar. Der er både opretvendte højttalere og en solid subwoofer, så du er sikret stor surround-lyd af med i alt 90W. Det burde være rigeligt til at tilfredsstille de fleste. men en kvalitets-soundbar med tilhørende subwoofer vil ikke desto mindre kunne hæve oplevelsen et ekstra niveau og her er mulighed for at forbinde både via Q Symphony, som synkronisere tv'ets lyd med en kompatibel soundbar, via HDMI eArc og optisk samt ikke mindst trådløst, endda med Dolby Atmos-understøttelse.

En del af grunden til at det har kunne lade sig gøre at klemme så stor lyd ind i QN900. er, det er et forholdsvist tykt tv. Et rigtigt nydeligt tv, med flot perforeret metal i kanterne og stort set ingen ramme omkring skærmen, men ikke desto mindre en del tykkere end mange konkurrenter, især OLED-konkurrenterne.

Samsung har gjort det muligt at montere tv'et helt tæt op med en væg. Alle tilslutninger sidder i den separate One Connect-boks, som kan placeres, hvor man ønsker.

Vælger man at placerer tv'et opretsående, er der gjort plads til boksen i tv'ets fod. En fin løsning, men opsætningen af tv'et er noget af et arbejde. Der er ikke mindre end tre store plader, der skal skrues ind i tv'et og sammen med hinanden for at du kan rejse tv'et op. I forhold til mange konkurrenter, der leverer deres tv med et par fødder, der klikkes op i bunden med et snuptag, er det en ret omstændelig proces. Og det trækker altså lidt ned i brugervenligheden. Heldigvis er det noget, der kun skal gøres én gang. Når tv'et først står, står det solidt, sikkert og ganske elegant på sin stilrene stålfod.

Fuldendt oplevelse

Den besværlige monteringsproces kan tilgives, når tv'et på alle andre fronter leverer en oplevelse på første klasse. Billedet fås simpelthen ikke bedre i et LED-baseret tv og for så vidt heller ikke i mange OLED-modeller. Kombinationen af lysstyrke, farvegengivelse, kontrast og detaljerigdom er enestående. Og med surround-lyd, der langt henad vejen holder sig på niveau med de flotte billeder af er det et tv, der levere fuld plade direkte fra kassen af. Desværre betyder den heftige pris at det vil være uden for rækkevidde af de fleste købere.

Pris: 43.999 kroner