Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Virksomhederne omfavner open source – men måske er det ikke sikkert alligevel

De senere år er open source-løsninger kommet ind i varmen i virksomhederne. Men en ny rapport stiller spørgsmålstegn, om sikkerheden nu er så høj endda.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er mange år, siden open source-løsninger blev skyet som ilden af virksomheder og offentlige institutioner. Den åbne kildekode er kommet ind i varmen og hyldes ligefrem tit som den helt rigtige, uafhængige løsning – og som en behagelig måde at skyde genvej, når man udvikler ny software. Det var blandt andet sikkerheden, man frygtede tidligere, og det problem er ikke helt løst endnu, advarer rapport.

For eksempel har under halvdelen af alle organisationer en sikkerhedspolitik for udvikling med open source-software, står der i rapporten The State of Open Source Security 2022, som er lavet i et samarbejde mellem sikkerhedsspecialisten Snyk og The Linux Foundation. Det skriver internetmediet Virtualization Review.

Ingen adresserer sikkerheden

30 procent af de organisationer, som ikke har en open source-sikkerhedspolitik, erkender åbenlyst, at ingen på deres team i øjeblikket direkte adresserer open source-sikkerhed

"Ligesom udviklere af proprietær kode bruger open source-pakker til at fremskynde udviklingen, så gør skaberne af open source det," skriver Snyk i et blogindlæg og fortsætter:

"Det betyder, at open source-biblioteker ofte bygger på andre open source-biblioteker – der er kendt som indirekte eller transitive afhængigheder – og skaber dermed et komplekst træ af afhængigheder. (...) Sårbarheder kan leve gennem disse lag (som vi for nylig så med Log4Shell). Håndtering af denne risiko kræver gennemtænkt planlægning og implementering af sikkerhedspolitikker, der adresserer den potentielle angrebsoverflade i open source-biblioteker."

90 procent har open source

Ifølge Snyk er der i 70-90 procent af moderne software involveret åben kildekode i et eller andet omfang.

Udfordringen er, at mange organisationer stadig ikke fuldt ud forstår omfanget af potentielle sårbarheder i open source og ikke har en sikkerhedspolitik for denne type kode på plads, angiver Snyk.

Den manglende politik er måske skyld i, at den tid, som det tager at ordne sårbarheder i open source-projekter, fortsætter med at stige. Ifølge rapporten var den i 2018 på 49 dage, men var sidste år steget til 110 dage.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere