Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dårligt nyt for it-sikkerheden: Hackere spreder nu malware i containerformat

Microsoft blokerer makroer i Office-applikationer som standard fra og med i år, og det har fået de cyberkriminelle til at ændre angrebsmetoder – det vurderer sikkerhedseksperter er en historisk begivenhed.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sidste år annoncerede Microsoft, at selskabet som standard ville blokere XL4- og VBA-makroner for deres Office-brugere i løbet af 2022. Det skulle øge sikkerheden for brugerne, og gøre det mere trygt at anvende applikationer.

Men sikkerhedsforskere fra firmaet Proofpoint har løftet sløret for, at de cyberkriminelle ikke uden videre har til sinds at opgive kampen. De har tilpasset deres strategier og udviklet ny måder at angribe på – måder, der vil omgå de blokerede makroer i Microsoft Office-applikationerne.

Historisk udvikling

Sikkerhedseksperterne kalder de nye angrebsmetoder en historisk udvikling. Nu dropper de cyberkriminelle i vid udstrækning de makrobaserede trusler, og i stedet gør de brug af de såkaldte containerformater, herunder ISO, IMG og RAR, til at distribuere malware.

De filtyper bliver nemlig ikke ramt af Microsofts makrobeskyttelse, og de gør det lettere at distribuere eksekverbare filer, der kan betyde, at computere og laptops bliver inficeret med malware og ransomware.

66 procent færre i makroer

Proofpoint vurderer, at brugen af VBA- og XL4-makroer til distribuering af malware vil være faldet med 66 procent målt fra oktober 2021 til juni 2022. I samme periode har Proofpoint kunnet måle, at brugen af containerfiler til samme formål steg kraftigt.

Proofpoint-forskerne er overbeviste om, at dette er en af de største ændringer nogensinde i e-mail-trusselslandskabet. De forventer også, at udnyttelsen af containerformatet vil fortsætte med at stige i fremtiden.

”At cyberkriminelle bevæger sig væk fra direkte at distribuere makrobaserede vedhæftede filer i e-mail viser en væsentlig ændring. Nye taktikker bliver taget i brug for at levere malware, og den øgede brug af filer som ISO, LNK og RAR forventes at fortsætte,” skriver Sherrod DeGrippo, chef for sikkerhedsforskning hos Proofpoint i en meddelelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere