Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dårligt nyt for it-sikkerheden: Hackere spreder nu malware i containerformat

Microsoft blokerer makroer i Office-applikationer som standard fra og med i år, og det har fået de cyberkriminelle til at ændre angrebsmetoder – det vurderer sikkerhedseksperter er en historisk begivenhed.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sidste år annoncerede Microsoft, at selskabet som standard ville blokere XL4- og VBA-makroner for deres Office-brugere i løbet af 2022. Det skulle øge sikkerheden for brugerne, og gøre det mere trygt at anvende applikationer.

Men sikkerhedsforskere fra firmaet Proofpoint har løftet sløret for, at de cyberkriminelle ikke uden videre har til sinds at opgive kampen. De har tilpasset deres strategier og udviklet ny måder at angribe på – måder, der vil omgå de blokerede makroer i Microsoft Office-applikationerne.

Historisk udvikling

Sikkerhedseksperterne kalder de nye angrebsmetoder en historisk udvikling. Nu dropper de cyberkriminelle i vid udstrækning de makrobaserede trusler, og i stedet gør de brug af de såkaldte containerformater, herunder ISO, IMG og RAR, til at distribuere malware.

De filtyper bliver nemlig ikke ramt af Microsofts makrobeskyttelse, og de gør det lettere at distribuere eksekverbare filer, der kan betyde, at computere og laptops bliver inficeret med malware og ransomware.

66 procent færre i makroer

Proofpoint vurderer, at brugen af VBA- og XL4-makroer til distribuering af malware vil være faldet med 66 procent målt fra oktober 2021 til juni 2022. I samme periode har Proofpoint kunnet måle, at brugen af containerfiler til samme formål steg kraftigt.

Proofpoint-forskerne er overbeviste om, at dette er en af de største ændringer nogensinde i e-mail-trusselslandskabet. De forventer også, at udnyttelsen af containerformatet vil fortsætte med at stige i fremtiden.

”At cyberkriminelle bevæger sig væk fra direkte at distribuere makrobaserede vedhæftede filer i e-mail viser en væsentlig ændring. Nye taktikker bliver taget i brug for at levere malware, og den øgede brug af filer som ISO, LNK og RAR forventes at fortsætte,” skriver Sherrod DeGrippo, chef for sikkerhedsforskning hos Proofpoint i en meddelelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere