Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 ting du bør overveje når du køber mobiltelefon

Det er mere end bare skærmstørrelse du bør overveje inden du kaster penge efter en ny smartphone. Vi giver dig fem ting til checklisten ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Hvad kan den tåle?

De fleste topmobiler har stærkt Gorilla Glass på skærm og bagside samt en eller anden form for IP-certificering, der afslører, om mobilen kan tåle vand eller støv.

Men der er forskel på, hvilken generation af Gorilla Glass der er anvendt, og hvor høj en IP-certificering der er tale om. I begge tilfælde gælder reglen ”jo højere, jo bedre”.

https://www.altomdata.dk/topmobiler-stortest-naar-kun-det-bedste-er-godt-nok/

Nyeste og mest hårdføre generation af Gorilla Glass hedder Victus+, mens en IP68 er det højeste, du finder på en mobil i denne test – den garanterer støvtæthed og vandtæthed ned til 1,5 meter vand i 30 minutter.

At få IP-certificeret en mobil koster en del, og derfor er det et af de steder, hvor der ofte spares i de billigere modeller.

2 Hvilke kameraer har den?

Alle mobiler i denne prisklasse har avancerede multikameraer. Der er dog stor forskel på, hvordan kameraerne er skruet sammen. Ofte vil hovedkameraet være suppleret af et vidvinkelkamera og i de fleste tilfælde et telekamera.

Men hvor bred vidvinkel og hvor høj optisk zoom, man får, er forskelligt. Til bokeh-effekter og AR vil der ofte også være et iTOF-kamera eller et dybdekamera.

Opløsningen varierer fra 12 MP og til 108 MP, men af mindst lige så stor betydning for billedkvaliteten er størrelsen på blændeåbning og sensor (jo lavere tal, jo bedre), samt om der er optisk billedstabilisering.

3 Hvor hurtigt oplader den?

Der er ikke kæmpestor forskel på batterilevetiden for de testede mobiler. Alle holder uden problemer en dags tid på en opladning, og mange knokler sig også snildt op på to dage.

På opladningshastighed er der imidlertid enorm forskel. De sløveste smartphones kan oplades ved eller under 30 W, hvilket giver en fuld opladning på lidt over en time, mens den hurtigste mobil i testen er helt oppe på 120 W.

Den er fuldt opladet på tyve minutter. Selv hvis du blot sætter den i laderen 5 minutter, har du strøm til en aften i byen.

4 Skal det være Android eller iOS?

Det evige spørgsmål, som der i virkeligheden ikke findes et rigtigt svar på. Vi kunne nævne ligeså mange ting, vi hader eller elsker ved det ene som ved det andet system. I sidste ende er det en vanesag.

Der er ikke afgørende forskel i udvalget af apps, men som udgangspunkt vil Apple-enheder kommunikere bedre med andre Apple-enheder, mens Windows-computere og Android-mobiler taler nemmere sammen.

Det kan derfor være værd at kigge på, hvad du har af andre enheder, før du træffer dit valg.

5 Er skærmen for stor?

De fleste topmobiler har store skærme. Der er dog begyndt at være en tendens til, at producenterne lancerer modeller, der er stort set lige stærke, men med væsentlig mindre skærme som et alternativ for dem, der foretrækker en mere lommevenlig og håndterbar smartphone. Priserne på disse er ofte en del lavere end på de store modeller.