Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny aftale kan igen gøre overførsel af persondata til USA mulig

En ny aftale mellem USA og Europa nulstiller i praksis mange af de afgørelser, der tidligere er blevet gjort vedrørende sikkerheden i at lægge persondata på amerikanske servere.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En ny aftale mellem USA og Europa nulstiller i praksis mange af de afgørelser, der tidligere er blevet gjort vedrørende sikkerheden i at lægge persondata på amerikanske servere

”Med aftalen er der nu kommet klarhed omkring et af de væsentligste udfordringer ved at overføre europæisk persondata til USA. Det er vi rigtigt glade for, da det fjerner den tvivl, der ellers har opbygget sig omkring brugen af amerikanske cloudløsninger,” siger Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen.

Tvivlen har blandt andet ført til, at Datatilsynet for nylig meldte ud, at de vurderede Google Analytics som et ulovligt værktøj, hvis man bruget det i sin standard-form.

https://www.altomdata.dk/google-analytics-er-ulovligt-i-danmark-fastslaar-datatilsynet/

Ordre fra Biden

Aftalen, der netop er offentliggjort af Det Hvide Hus, sikrer yderligere sikkerhedsforanstaltninger omkring den amerikanske efterretningstjenestes mulighed for at tilgå europæiske persondata, hvilket EU har efterspurgt.

EU har tidligere haft en Safe Harbour-aftale og en Privacy Shield-aftale med USA, som gjorde det lovligt at overføre persondata til USA.

De to aftaler blev dog med hhv. Schrems I og Schrems II-dommene kendt ugyldige, og der har derfor været tvivl om lovligheden af at sende persondata over Atlanten.

”GDPR-loven er utrolig vigtig i forhold til at passe på borgernes data, men der er ingen tvivl om, at de to domme har skabt et gevaldigt benspænd for alle de virksomheder og myndigheder, der gerne vil bruge internettet, cloud og online tjenester. Så det er rart, at der nu er skabt klarhed omkring, at vi trygt kan stole på at der bliver passet godt på europæiske data – også i USA,” udtaler Martin Jensen Buch.

Nu udestår der kun en officiel vurdering fra EU, om at beskyttelsesniveauet i USA er tilstrækkeligt. Men indtil da, er det altså fuldt ud lovligt at overføre danske persondata til USA, vurderer IT-Branchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Velkommen til IAM Festival 2023

Den 19. januar slår ICY Security dørene op til IAM Festival 2023. Her kan du bl.a. møde Chris Nørregaard, der sammen med sit team i Kolding Kommune har lagt fundamentet til et nyt IGA-hus. Katja Schou Hansen fortæller om den IAM-rejse, som Tryg Forsikring har været på og fortsat har store forventninger til.

19. januar 2023 | Læs mere